Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνήγοροι: Σε κίνδυνο η ζωή του Λαυρεντιάδη

Λίγες ημέρες μετα την εισήγηση του εισαγγελέα για αποφυλάκιση του Λαυρεντη Λαυρεντιάδη έναντι 100 εκατ. ευρώ, οι συνήγοροί του παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου κρούοντας επί της ουσίας των κώδωνα του κινδύνου για την ζωή του επιχειρηματία.

Συνήγοροι: Σε κίνδυνο η ζωή του Λαυρεντιάδη

"Ενα βήμα πριν τον θάνατο" , λόγω της βεβαρημένης υγείας του αλλά και των συνθηκών υπό τις οποίες κρατείται τους τελευταίους 15 μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση της Proton Bank είναι σύμφωνα με τον συνήγορό του Μιχάλη Δημητρακόπουλο ο επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης.

Λίγες ημέρες μετά την εισήγηση του εισαγγελέα για αποφυλάκιση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έναντι εκατό εκατομμυρίων ευρώ, οι συνήγοροί του παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου κρούοντας επί της ουσίας των κώδωνα του κινδύνου για την ζωή του επιχειρηματία. Όσο για τα "κόκκινα" δάνεια ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία φέρεται να ζημιώθηκε η Proton Bank αλλά και το ελληνικό δημόσιο, ο κ. Δημητρακόπουλος επεσήμανε οτι ο επιχειρηματίας " έκανε οτι μπορούσε...".

"Από τα 700 εκ ευρώ τα 380 εκ. έχουν μεταφερθεί στην νεα Proton Bank και εξυπηρετούνται. Για τα υπόλοιπα δάνεια που φέρονται να δόθηκαν, εκείνη την περίοδο ο κ. Λαυρεντιάδης δεν ήταν καν μέτοχος... Ο ίδιος επέστρεψε 220 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα κραυγάζοντας οτι δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα. Ο μόνος λόγος που τα επιστρέφει είναι για να μην χρειαστεί ο Έλληνας πολίτης να πληρώσει ούτε ένα ευρώ".

Κατά τον κ. Δημητρακόπουλο τους τελευταίους 15 μήνες κατά τους οποίους ο εντολέας του κρατείται, η ανακρίτρια αρνείται να κάνει λογιστική πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να εντοπίσει ποια από αυτά τα δάνεια είναι επισφαλή." Μάλιστα ο συνήγορος απηύθυνε έκκληση σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες να δοθεί η δυνατότητα να γίνει λογιστική πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ευθύνη Λαυρεντιάδη και σε ποιο βαθμό

" Έχουμε έναν Έλληνα πολίτη που εμπράκτως συμβάλει ώστε να μην υπάρξει ζημιά του ελληνικού λαού. Αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ενώ την ίδια στιγμή άνθρωποι με σοβαρά ποινικά αδικήματα αφήνονται ελεύθεροι. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει προταθεί εγγύηση ύψους 100 εκ. ευρώ για να αποφυλακιστει. Οτι συμβαίνει στον πολιτισμένο κόσμο από το 1781 δυστυχώς στη χώρα μας το 2014 δεν συμβαίνει. Ζητούνται 100 εκ για να αφεθεί ελεύθερος ένας απάνθρωπος που είναι με το ένα πόδι στον άλλο κόσμο", κατεληξε ο κ. Δημητρακόπουλος επισημαίνοντας οτι ο μοναδικός λόγος που δημοσιοποιούνται οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι γιατί το ζήτησαν οι συγγενείς του. "Βρίσκεται ένα βήμα πριν τον θάνατο ", είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Την κακή κατάσταση της υγείας του πάντως επιβεβαίωσε και ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης ο οποίος δήλωσε ρητώς "ότι κινδυνεύει η ζωή του". "Είναι μόλις 42 ετών και η κατάσταση της υγείας του είναι σε τέλμα. Κάθε μέρα χάνεται και μια άρθρωση. Αυτή τη στιγμή οι αγκώνες του είναι αγκυλωμένοι στις 90 μοίρες. Τα άνω άκρα του έχουν έρθει πλέον σε πλήρη αχρηστία. Εναπόκειται σε άλλους κρατούμενους για να έχει οποιαδήποτε βοήθεια. Μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα", είπε ο κ. Τσαντίρης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται είναι καταλυτικές για την κακή κατάσταση της υγείας του. "Πριν μπει σε αυτές τις συνθήκες κράτησης μπορούσε κάπως να περπατήσει. Τώρα δεν μπορεί. Θεωρώ αδιανόητη οποιαδήποτε σύσταση αυτός ο ασθενής να μείνει έγκλειστος σε οποιοδήποτε ίδρυμα".

Στο ίδιο πλαίσιο η εξειδικευμένη δικηγόρος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ. Γεωργία Κούβελα υπογράμμισε ότι "η συνέχιση της προσωρινής του κράτησης επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες και τον εξευτελισμό του και έρχεται σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Τα χρήματα...

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον δικηγόρο Βασίλη Αθανασίου είναι δυνατός ο επαναπατρισμός των χρημάτων που έχουν δεσμευθεί στην Ελβετία.

"Μου ζητήθηκε να διερευνήσω αν είναι δυνατός ο επαναπατρισμός δεσμευμένων χρημάτων στην Ελβετία. Ο Λαυρεντιάδης είχε δώσει εντολές να μεταφερθούν στην Ελλάδα τα χρήματα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Από τον Ελβετό εισαγγελέα μου βεβαιώθηκε οτι τα χρήματα αυτά μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, καθώς το μόνο που απαιτείται πέραν του αιτήματος του Λαυρεντιάδη, είναι αίτημα των ελληνικών αρχών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v