Baupost Group: Ψάχνει ευκαιρίες στην Ελλάδα

Η Baupost έχει επενδύσει ήδη αξιόλογα κεφάλαια σε γειτονικές αγορές όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με επίκεντρο τον τομέα των ακινήτων.

Baupost Group: Ψάχνει ευκαιρίες στην Ελλάδα

Ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά και στη ναυτιλία αναζητά το έβδομο μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου, η αμερικανική Baupost Group του Seth Klarman με υπό διαχείριση κεφάλαια περί τα 27 δισ. δολάρια. Στελέχη του, μάλιστα, βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στην Αθήνα στο πλαίσιο ναυτιλιακού συνεδρίου.

Η Baupost, η οποία έκανε τα πρώτα βήματά της στην Ελλάδα μέσω συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς και στον ΟΠΑΠ, αλλά και με το ενδιαφέρον που επέδειξε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, φαίνεται πως ακολουθεί τον δρόμο που προτίμησαν και οι άλλοι Αμερικανοί επενδυτές κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα:

Πρώτα επενδύουν στη ναυτιλία και σιγά-σιγά μελετούν τις ευκαιρίες στην ξηρά, με επίκεντρο τα ακίνητα και τον υποτιμημένο χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτόν τον δρόμο επέλεξαν ισχυροί όμιλοι όπως η York Capital (πρώτα επένδυσε στην Costamare και μετά στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), η Oaktree Capital, η Blackstone κ.ά.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και δείχνουν πως τα αμερικανικά private equities και hedge funds κινήθηκαν πρώτα προς τις μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, μετά προς την αγορά ακινήτων, ενώ όσοι μπήκαν νωρίς στην εγχώρια αγορά ψάχνουν τώρα τους τομείς της ενέργειας και παρακολουθούν με προσοχή της αποκρατικοποιήσεις.

Στην ουσία ο ναυτιλιακός κλάδος, παραδοσιακά ισχυρός και διψασμένος για κεφάλαια, αποτελεί το εφαλτήριο προκειμένου να εγκλιματιστούν οι ξένοι επενδυτές με την τοπική αγορά. Στη συνέχεια κυνηγούν επενδύσεις στα ακίνητα και σε άλλους τομείς, όπως οι τράπεζες.

Η Baupost έχει επενδύσει ήδη αξιόλογα κεφάλαια σε γειτονικές αγορές, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με επίκεντρο τον τομέα των ακινήτων, ενώ συμμετέχει και σε εταιρείες που ελέγχουν άδειες για εκμετάλλευση ορυχείων χρυσού στη ίδια περιοχή.

Ο ιδρυτής του Baupost Seth Klarman είναι ένας από τους ζωντανούς θρύλους των hedge funds και ένα εξαντλημένο βιβλίο του, με τίτλο «Margin of Safety: Risk-Averse Value Investing Strategies for the Thoughtful Investor» πωλείται σήμερα στο Amazon έναντι περίπου 3.500 δολαρίων!

Όσοι το αναζητούν, κυρίως μεταξύ επενδυτικών συμβούλων, γνωρίζουν πως από το 2007 μέχρι σήμερα η περιουσία του Baupost τριπλασιάστηκε. Από το 1982 που ιδρύθηκε είχε μόνο δύο - τρεις χρονιές με αρνητικό πρόσημο στις αποδόσεις που προσέφερε στους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v