Πλεόνασμα-μεταρρυθμίσεις στο στόχαστρο

Κωδικό-κωδικό ελέγχουν το πλεόνασμα οι δανειστές. Η κατανομή των κονδυλίων το 2013-2014 και πώς επηρεάζει το «κοινωνικό μέρισμα». Οι ενστάσεις για το toolkit ΟΟΣΑ και τη βιομηχανία. Ολοκληρώθηκε το ραντεβού με Βρούτση.

Πλεόνασμα-μεταρρυθμίσεις στο στόχαστρο

Γκρίζες ζώνες τεχνικού χαρακτήρα στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 έχουν αναλάβει να ξεδιαλύνουν η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat, με την ελληνική πλευρά όμως να εμφανίζεται με «εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το ύψος του πλεονάσματος», όπως έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η αλληλογραφία ανάμεσα στην Ελληνική Στατιστική Αρχή και τη Eurostat είναι πυκνή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πρέπει να διευθετηθεί η δημοσιονομική αποτύπωση, είτε στο 2013, είτε στο 2014, ποσού που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εσόδων 550 εκατ. ευρώ που αφορούν τους αυτοκινητοδρόμους, τα οποία ενώ επρόκειτο να εισπραχθούν το 2014, ήρθαν ένα δημοσιονομικό έτος νωρίτερα, επηρεάζοντας το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αντίστοιχα ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα όπως αναφέρονται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν για κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και του υπουργείου Υγείας.

Τα ποσά μπορεί να είναι σημαντικά, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου όμως εκφράζουν την πεποίθηση πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται σε κίνδυνο ο επίσημος στόχος του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ. Με νόημα άλλωστε σημειώνουν πως «ποτέ δεν διαψεύδουμε τον πρωθυπουργό» όταν ερωτώνται αν εγείρονται αμφιβολίες για την προαναγγελία πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 1,5 δισ. ευρώ από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως το πρωτογενές αποτέλεσμα, αν μετρούσαν όλα τα διαφιλονικούμενα ποσά, στο 2013, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Και η τρόικα από την πλευρά της, άλλωστε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν αμφισβητεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και έχει έρθει σε αρχική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Μετρά όμως κωδικό-κωδικό τα έσοδα και τις δαπάνες του 2013 θέλοντας να ξεκαθαρίσει την... ήρα των «έκτακτων» παραμέτρων διεύρυνσης του πλεονάσματος από το... στάρι των παραμέτρων μόνιμου χαρακτήρα που δίνουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας στο πλεόνασμα.

Αυτό φαίνεται πως θα αποτελέσει βαρόμετρο για το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο θα μπορέσει στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση να διανείμει ως «κοινωνικό μέρισμα».

Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να προσδιορίσει με ποια μέτρα θα καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη δικαίωση ομάδων υπαλλήλων από τα δικαστήρια.

Συνεχίζεται το παζάρι

Σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του Γ. Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% (σημείο για το οποιο φαίνεται να υπάρχει προσέγγιση με τους εκπροσώπους των δανειστών) αλλά και οι ομαδικές απολύσεις.

Τα ραντεβού θα έχουν συνέχεια καθώς ακολουθούν έως την Πέμπτη συναντήσεις με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και όλους τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις υπουργούς.

Η προσεχής Πέμπτη φαίνεται να είναι ένα άτυπο ορόσημο. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι έως μεθαύριο να έχει διαμορφωθεί ένα περίγραμμα συμφωνίας σε βασικά ανοιχτά θέματα ώστε να αρχίσει να γράφεται η επικαιροποίηση του μνημονίου ή αλλιώς το Memorandum of Understanding (MoU).

Παρά τη σαφή πρόθεση και των δύο πλευρών να ...τελειώνουμε με αυτόν τον κύκλο της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβρη, τίποτα δεν είναι και αυτήν τη φορά δεδομένο.

Η στάση της τρόικας στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για το περίφημο toolkit του ΟΟΣΑ αλλά και τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας δείχνει ότι η συμφωνία δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε δεδομένη και ανά πάσα χρονική στιγμή μπορεί να προκύψουν... φασούλια. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει σχετική αισιοδοξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v