Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε συμφωνία για μείωση εισφορών κατά 3,9%

Σε μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% και στις εισφορές των εργαζομένων κατά 1% φέρονται να συμφωνούν κυβέρνηση-τρόικα. Από το καλοκαίρι η εφαρμογή του μέτρου. Πώς θα καλυφθεί το κόστος. Ανοικτό παραμένει το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Κοντά σε συμφωνία για μείωση εισφορών κατά 3,9%

Σχεδόν κλεισμένη είναι η συμφωνία για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% από την πλευρά των εργοδοτών και 1% από την πλευρά των εργαζομένων από το καλοκαίρι του 2014.

Ορισμένες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η τρόικα θα προτιμούσε το σύνολο της μείωσης να το καρπωθεί η πλευρά των εργοδοτών.

Κενό παραμένει το πώς θα καλυφθεί το κόστος που θα προκληθεί από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών το θέμα είναι σύνθετο καθώς υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη «μικτή» επιβάρυνση και στην καθαρή επιβάρυνση που θα προκύψει από την υλοποίηση της απόφασης.

Ανεπίσημες πληροφορίες ανέβαζαν στο παρελθόν το μικτό κόστος έως και τα 700 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό όμως συρρικνώνεται δραστικά καθώς η μείωση των εργοδοτικών εισφορών αναμένεται πως θα οδηγήσει σε αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων αλλά και της απασχόλησης, με αποτέλεσμα μέρος των απωλειών να αντισταθμίζεται από την αύξηση των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, ένα μέρος των υπό κατάργηση εργοδοτικών εισφορών το καλύπτουν σήμερα δράσεις του ΟΑΕΔ για την παροχή οικογενειακών επιδομάτων. Το κόστος των επιδομάτων αυτών υπολογίζεται σε 150-170 εκατ. ευρώ και φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι η παροχή αυτή θα καταργηθεί, σβήνοντας έτσι και ισόποσο μέρος του οικονομικού ανοίγματος που προκαλείται.

Ανοικτό παραμένει, όμως, το θέμα των ομαδικών απολύσεων για το οποίο ασκούνται πιέσεις, δεδομένου ότι οι δανειστές δεν δέχονται τη θέση της Αθήνας ότι με την ενίσχυση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας πρακτικά αίρονται τα προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v