Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... αυξήσεις οι επικουρικές το Μάρτιο

Πώς οι αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση οδηγούν σε πρόσκαιρη αύξηση των αποδοχών. «Κερδίζει» 5 ευρώ το μήνα όποιος εισπράττει επικουρική 100 ευρώ και 73,8 ευρώ το μήνα ο δικαιούχος 500 ευρώ. Πότε θα τα πάρει πίσω το υπουργείο Οικονομικών.

Με... αυξήσεις οι επικουρικές το Μάρτιο

Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις της τάξεως των 5 ευρώ για μηνιαίες αποδοχές 100 ευρώ και 29,55 ευρώ για αποδοχές 300 ευρώ θα δουν από τον Μάρτιο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι.

Αιτία της πρόσκαιρης αύξησης των αποδοχών τους είναι η αλλαγή στον τρόπο μηνιαίας παρακράτησης φόρου, ο οποίος θα αλλάξει πάλι στη διάρκεια του έτους, όταν η ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας θα είναι σε θέση να διενεργεί ενιαία παρακράτηση φόρου στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, όπως προβλέπει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος που ισχύει από τις αρχές του 2014.

Πριν βιαστούν να χαρούν ή να... στενοχωρηθούν -όταν αλλάξει και πάλι η μηνιαία παρακράτηση- οι συνταξιούχοι, θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν τους ότι στη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση δεν αλλάζει τίποτα. Αν το ασφαλιστικό ταμείο τους παρακρατά λιγότερα από τα οφειλόμενα σε ετήσια βάση κάθε μήνα, όταν γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα προκύψει επιπλέον φόρος, αν παρακρατά περισσότερα κάθε μήνα στο τέλος θα προκύψει επιστροφή.

Με αυτό το δεδομένο κατά νου, η ιστορία έχει ως εξής:

Πέρυσι, για συνταξιούχους με επικουρικές η μηνιαία παρακράτηση γινόταν με συντελεστές 5% για ετήσια σύνταξη έως 2.500 ευρώ, 10% για συντάξεις έως 4.500 ευρώ και 15% για συντάξεις πάνω από 4.500 ευρώ.

Για τις κύριες συντάξεις η παρακράτηση γινόταν με τους συντελεστές 22%-42% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος που ισχύει από το 2013.

Ο νόμος 4172 που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι ορίζει ότι καταργούνται οι συντελεστές 5%-15% για τις επικουρικές και από τις αρχές του 2014 η παρακράτηση θα γίνεται στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων με τους συντελεστές της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος.

Η αλλαγή αυτή θα οδηγούσε σε αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης για τις επικουρικές.

Όταν επιχειρήθηκε όμως να εφαρμοστεί η αλλαγή διαπιστώθηκε ότι το σύστημα ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) δεν είναι σε θέση να αθροίζει τις συντάξεις και να προχωρά σε ενιαία παρακράτηση.

Έτσι αποφασίστηκε ότι η παρακράτηση θα συνεχίσει να γίνεται ξεχωριστά για την κύρια και για την επικουρική, αλλά με τους συντελεστές 22%-42% και για τις δύο κατηγορίες συντάξεων.

Φαινομενικά προκύπτει επιβάρυνση. Οι συντελεστές μηνιαίας παρακράτησης 5% - 15% διαμορφώνονται φέτος σε 22% - 42% ακολουθώντας τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των συνταξιούχων.

Πρακτικά όμως, επειδή παράλληλα με τους νέους συντελεστές ισχύει και η σταθερή επιστροφή φόρου ύψους 2.100 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 21.000 ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι το αφορολόγητο για αυτούς τους μισθωτούς και συνταξιούχους στα 9.550 ευρώ, το μηνιάτικο της επικουρικής θα αυξηθεί.

Μάλιστα οι μηνιαίες αυξήσεις δεν είναι καθόλου αμελητέες. Ξεκινούν από 5 ευρώ για επικουρικές ύψους 100 ευρώ και φτάνουν τα 73,8 ευρώ για επικουρικές 500 ευρώ.

Ο τελικός λογαριασμός θα προκύψει με την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2015. Ανάλογα με το συνολικό ύψος εισοδήματος του κάθε φορολογούμενου είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψει έξτρα φόρος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος ΗΔΙΚΑ, τον Φεβρουάριο του 2014 πληρώθηκαν 1.154.676 επικουρικές συντάξεις γήρατος. Περισσότεροι από 9 στους 10 -για την ακρίβεια 1.143.984- συνταξιούχοι εισέπραξαν επικουρική έως 500 ευρώ με τη μέση σύνταξη να διαμορφώνεται σε 190,27 ευρώ.

Επομένως, η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων επικουρικών θα δει τις μηνιαίες της αποδοχές να αυξάνονται από 5 έως 10 ευρώ, όση δηλαδή ήταν η περυσινή μηνιαία παρακράτηση που μηδενίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν υπάρξει η τεχνική δυνατότητα άθροισης των συντάξεων (μπορεί να γίνει σε 2-3 ή και 6 μήνες, δεν είναι ακόμα σαφές) η παρακράτηση θα αλλάξει και πάλι και θα γίνεται στο άθροισμα κύριων και επικουρικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v