Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τελευταία «παζάρια» για τα stress test

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις. Πού φτάνει ο συνολικός λογαριασμός και πώς διαμορφώνονται οι ανάγκες ανά όμιλο. Ο νόμος για τις τράπεζες και η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank το επόμενο μέτωπο για τον κλάδο.

Τα τελευταία «παζάρια» για τα stress test

Παράταση μερικών ημερών στην ανακοίνωση του τελικού λογαριασμού των κεφαλαιακών αναγκών, οι οποίες σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος διαμορφώνονται μεταξύ 5,5 και 6 δισ. ευρώ, δόθηκε χθες προκειμένου να ελέγξει η τρόικα τα στοιχεία.

Συμφωνία φαίνεται να υπάρχει ήδη στις βασικές παραμέτρους, παρότι εμφανίζονται διαφορές ως προς το συνολικό ύψος του ποσού που θα απαιτηθεί, και ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για υπολογισμούς της τρόικας που θα μπορούσαν να το ανεβάσουν έως και τα 8 δισ. ευρώ.

Έτσι, έως και την Καθαρά Δευτέρα οι αρμόδιες διευθύνσεις της ΤτΕ θα ενημερώνουν τα τεχνικά κλιμάκια των επικεφαλής των δανειστών δίνοντας στοιχεία ανά τράπεζα.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος πάντως επιμένουν για την ορθότητα της προσέγγισής τους, σημειώνοντας ότι ο «λογαριασμός» θα κινείται στα γνωστά επίπεδα κι εφόσον ολοκληρωθεί η ενημέρωση των κλιμακίων δεν αναμένονται διαφωνίες, ακόμα και εάν το τελικό ποσό είναι οριακά μεγαλύτερο, δηλαδή φθάσει τα 6,1-6,2 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση πιστεύεται πως θα κλείσει έως την επόμενη Πέμπτη κι οι ανακοινώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών πιθανότατα θα γίνουν από την ΤτΕ είτε την ίδια μέρα, είτε την Παρασκευή 7 Μαρτίου. 

Τα ποσά ανά τράπεζα

Στη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος στοιχειοθέτησε με επιχειρήματα τους τρόπους και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για να καταλήξει στο ποσό των 5,5 δισ. ευρώ. Τόνισε ότι η μεθοδολογία διαθέτει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ υπενθύμισε ότι οι παραδοχές, πάνω στις οποίες έγινε η μελέτη της BlackRock, δόθηκαν από τους ίδιους, δηλαδή από την τρόικα. 

Με βάση αυτό το σενάριο και τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα stress tests φέρονται να δείχνουν κεφαλαιακές ανάγκες της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ για τη Eurobank, των 2 δισ. ευρώ για την Εθνική, λιγότερα των 500 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και μηδενικές για τον όμιλο της Alpha Bank. Κεφαλαιακές ανάγκες φαίνεται ότι προκύπτουν επίσης για την Attica Bank και την Πανελλήνια.

Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν ισοδυναμούν με απαίτηση για αύξηση κεφαλαίων, στον βαθμό που καλύπτονται από προβλεπόμενα κέρδη ή πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο των business plan που υποβάλλουν οι τράπεζες.

Το βλέμμα στραμμένο στη Eurobank

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον και στην υπόθεση της Eurobank. Η τράπεζα ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 2013 αύριο Παρασκευή λόγω του πλάνου της διοίκησης να κερδίσει χρόνο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, η υλοποίηση της ΑΜΚ με συμμετοχή ξένων επενδυτών εξαρτάται από την ψήφιση ή όχι του νέου νομοσχεδίου που θα εμπλουτίσει τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank να γίνει με όρους αγοράς.

Στην περίπτωση που ο νόμος δεν περάσει, η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθεί με ποσό της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι των περίπου 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο ΤΧΣ.

ΤτΕ: Tην επόμενη εβδομάδα τα stress test

Τα stress test

Oπως έκανε γνωστό ο Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση της ΤτΕ τα αποτελέσματα των stress test θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Σε ανακοίνωσή της η ΤτΕ αναφέρει τα εξής:

Η Τράπεζα της Ελλάδος ολοκλήρωσε πρόσφατα την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, υιοθετώντας μια συντηρητική προσέγγιση για να διασφαλίσει την αξιοπιστία της άσκησης. Η BlackRock είχε υπολογίσει τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων, στο πλαίσιο της αντίστοιχης προηγούμενης άσκησης του 2011.

Στην τρέχουσα άσκηση, η BlackRock αξιολόγησε στοιχεία με μεγαλύτερη ανάλυση για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των δανείων, ενώ παρέσχε επίσης εκτίμηση για τα δάνεια των μεγαλύτερων θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. Αυτή τη φορά, η Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποίησε ως εξωτερικούς συμβούλους τις εταιρείες Ernst & Young και Rothschild.

Με στόχο την πλήρη διαφάνεια, την ερχόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της άσκησης, μαζί με αναλυτικές λεπτομέρειες της μεθοδολογίας και των σεναρίων που χρησιμοποιήθηκαν.

Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αντικείμενο τις τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της άσκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v