Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνότερο ρεύμα στη βιομηχανία δίνει η ΔΕΗ

Εκπτώσεις 20% για την ενεργοβόρο βιομηχανία αποφάσισε η Γ.Σ. της ΔΕΗ για ένα συν ένα χρόνο. Έξτρα μείωση τα Σαββατοκύριακα και στα νυχτερινά τιμολόγια. Τι επικαλείται το Δημόσιο για την απόφαση. Πώς επηρεάζεται η ΔΕΗ.

Φθηνότερο ρεύμα στη βιομηχανία δίνει η ΔΕΗ

Κλιμακωτές μειώσεις στις τιμές ρεύματος που πληρώνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ με εισήγηση του Δημοσίου ως βασικού μετόχου της.

Σύμφωνα με τις πλέον ακριβείς πληροφορίες του Euro2day.gr για το περιεχόμενο της απόφασης της γενικής συνέλευσης (πρόταση του μετόχου που είναι το ελληνικό δημόσιο) οι εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια αφορούν μόνο τους καταναλωτές στην υψηλή τάση (κυρίως χαλυβουργίες, μεταλλουργίες, τσιμέντα) και διαμορφώνονται ως εξής:

* «Για τις επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης παροχή έκτακτης έκπτωσης ύψους 10% στα εγκεκριμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για αυτήν την κατηγορία πελατών, για 1+1 χρόνο, από 1η.1.2014.

* Ιδιαίτερα για όλες τις επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH (στην κατηγορία ανήκουν πρωτίστως η Αλουμίνιο και η ΛΑΡΚΟ) να ισχύσει έκπτωση όγκου 10%, επιπλέον της ανωτέρω έκπτωσης.

* Ως κίνητρο για αύξηση της κατανάλωσης στη ζώνη ελάχιστου (νύχτα και Σαββατοκύριακα), να χορηγηθεί πρόσθετη έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 σε όλες τις επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης, εκτός αυτών με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH, και για τις ώρες λειτουργίας τους στην παραπάνω ζώνη.

Η αιτιολογία

Προκειμένου να καταλήξει στην απόφαση αυτή ο μέτοχος αξιολόγησε τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες και ιδιαίτερα οι ενεργοβόρες. Όπως τονίζεται σχετικά, η απόφαση για τις εκπτώσεις στα τιμολόγια ελήφθη λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι «οι βιομηχανίες, ιδίως οι ενεργοβόρες αποτελούν κρίσιμο τμήμα του παραγωγικού δυναμικού της χώρας».

Επίσης, ότι «για να πετύχει η προσπάθεια σταθεροποίησης, ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η διασφάλιση και η ενίσχυση των θέσεων εργασίας. Διαφορετικά, θα διακυβευτεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, με επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ που θα πληγεί από την περαιτέρω παράταση της ύφεσης, τη μειωμένη ζήτηση, την έλλειψη ρευστότητας και τις αυξημένες επισφάλειες».

Στα 75 εκατ. ευρώ το κόστος για τη ΔΕΗ

Αναφορικά με την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, πηγές του ΥΠΕΚΑ επισήμαναν ότι για αυτήν υπήρξε πλήρης συμφωνία με τη διοίκησή της. Ακόμα σημείωσαν ότι το κόστος, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 75 εκατομμύρια, δεν θα μετακυλισθεί σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών (οικιακοί, εμπορικοί κ.λπ.).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκπτωση επί των τιμολογίων για τη βιομηχανία θα αντισταθμιστεί ευθέως από την αύξηση της κατανάλωσης που θα φέρει η επανεκκίνηση παραγωγικών μονάδων, αλλά και από τις πληρωμές των λογαριασμών χωρίς καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι οι εκπτώσεις επί των βιομηχανικών τιμολογίων της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν για έναν συν έναν χρόνο, σε συνδυασμό με τις μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και τα άλλα σχεδιαζόμενα μέτρα, θα προσφέρουν ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της ενεργοβόρου βιομηχανίας έως ότου εφαρμοστεί το νέο μοντέλο (target model) της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημοσίου έχει ως εξής:

“Εγκρίνουμε τις έως τώρα ενέργειες της Διοίκησης της Εταιρίας όσον αφορά τις σχέσεις της Εταιρίας με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε..

Επιπρόσθετα, το Ελληνικό Δημόσιο δεδομένου ότι, όπως δηλώθηκε και στην Γενική Συνέλευση της 31.1.2014, οφείλει, αφενός να διασφαλίζει ως μέτοχος της ΔΕΗ τα μακροχρόνια συμφέροντα της επιχείρησης, και αφετέρου ως διαμορφωτής της ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της αγοράς, δηλώνει τα εξής:

1. Λαμβάνοντας υπόψη:

-Τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της Ελληνικής οικονομίας

-Το γεγονός ότι η οικονομία, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, έχει τη δυνατότητα ανάσχεσης της ύφεσης και σταδιακής επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης

-Το γεγονός ότι όλες οι Ελληνικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας λόγω των μέχρι σήμερα επιπτώσεων της κρίσης

-Το γεγονός ότι οι βιομηχανίες, ιδίως οι ενεργοβόρες, αποτελούν κρίσιμο τμήμα του παραγωγικού δυναμικού της χώρας

-Το γεγονός ότι για να πετύχει η προσπάθεια σταθεροποίησης, ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η διασφάλιση και ενίσχυση των θέσεων εργασίας. Διαφορετικά, θα διακυβευτεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, με αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ που θα πληγεί από την περαιτέρω παράταση της ύφεσης, τη μειωμένη ζήτηση, την έλλειψη ρευστότητας και τις αυξημένες επισφάλειες.

2. Για τους ως άνω λόγους:

Α. Λαμβάνοντας υπόψη τον απολύτως έκτακτο χαρακτήρα των συνθηκών, προτείνουμε στη ΓΣ και εγκρίνουμε για τις επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης την παροχή έκτακτης έκπτωσης ύψους 10%, στα εγκεκριμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για την κατηγορία αυτή πελατών, για 1+1 χρόνο, από 1.1.2014.

Β. Ιδιαίτερα για όλες τις επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH να ισχύσει έκπτωση όγκου 10%, επιπλέον της ανωτέρω έκπτωσης.

Γ. Ως κίνητρο για αύξηση της κατανάλωσης στη ζώνη ελαχίστου (νύχτα και Σαββατοκύριακα), να χορηγηθεί πρόσθετη έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 σε όλες τις επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης, εκτός αυτών με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH, και για τις ώρες λειτουργίας τους στην παραπάνω ζώνη».

Η απόφαση

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, σε σύνολο ψήφων 175.980.811, υπέρ της πρότασης του Δ.Σ. για την «Τιμολόγηση της εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. από 1.1.2014 - Υποβολή προς έγκριση των ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου», ψήφισαν 175.928.252 (99,97%) και αποχή 52.559 (0,03%) και επί των πρόσθετων προτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου, υπέρ ψήφισαν 118.609.906 (67,40%), κατά 6.717.389 (3,82%) και αποχή 50.653.516 (28,78%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v