Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την Παρασκευή τα stress test από ΤτΕ

Δεν υπήρξε συμφωνία στη συνάντηση Προβόπουλου-τρόικας. Την Παρασκευή ανακοινώνει η ΤτΕ τα στοιχεία της BlackRock και τα stress test. Στα 5,8-6,2 δισ. τοποθετεί τις κεφαλαιακές ανάγκες. Αιχμές από κυβέρνηση για το ΔΝΤ. Το θέμα θα τεθεί στο Eurogroup.

Την Παρασκευή τα stress test από ΤτΕ

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση Τράπεζας της Ελλάδος και τρόικας αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει σε εύρος αναγκών 5,8 ως 6,2 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα (κατά βάση το ΔΝΤ) ανεβάζει το λογαριασμό, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 8,5-9 δισ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να τόνισε ότι αρμόδια για τα stress test είναι η εποπτική αρχή της χώρας, ενώ δεν πήρε θέση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Από την Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων και της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για τα stress test βάζει τέλος σε όλα τα σενάρια και η αγορά θα έχει την ευκαιρία να κρίνει τα δεδομένα.

Σε ότι αφορά το ΔΝΤ, τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν τις παρατηρήσεις και τις διαφωνίες επί της μεθοδολογίας να τις συμπεριλάβει στην έκθεση θα που συντάξει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει στην παρουσίαση της έκθεσης της BlackRock την Παρασκευή το πρωί. Πρόκειται για μια ανάλυση 150 σελίδων.

Υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη έως και το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, η Τράπεζα της Ελλαδος έδωσε στα τεχνικά κλιμάκια όλα τα στοιχεία και την διαγνωστική μελέτη της BlackRock, τη μεθοδολογία των stress test αλλά και τις εκθέσεις των Rothschild και Ernst &Young.


Να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε το βράδυ της Τρίτης ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι υπεύθυνη για να διαπιστώσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι η Κεντρική Τράπεζα της κάθε χώρας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος είναι μια θεσμική διαφορά που πρέπει να την λύσουν μεταξύ τους οι δανειστές, εννοώντας το ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. «ΤοΔΝΤ διαφωνεί αλλά θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους» επανέλαβε, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας.

«Συνεχίζω να ελπίζω ότι η λύση μπορεί να βρεθεί πριν τη σύνοδο του Eurogroup» προσθέτοντας ότι θέλουμε ευρωπαϊκή λύση για το θέμα και πως ο Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει το ζήτημα των stress test στο Eurogroup της Δευτέρας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v