Βιομηχανία: Παραμένει πρόβλημα το ενεργειακό

Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους είναι θετικά, όμως πρέπει να συμπληρωθούν και από άλλα, αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ. Δυσαρέσκεια επικρατεί στους καταναλωτές μέσης τάσης. Περισσότερο ικανοποιημένη εμφανίζεται η βαριά βιομηχανία.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Βιομηχανία: Παραμένει πρόβλημα το ενεργειακό

Ως ένα πρώτο βήμα για την άρση στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει η βιομηχανία τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, χωρίς όμως να λύνεται οριστικά το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), οι εξελίξεις αυτές είναι θετικές, αλλά πρέπει να συμπληρωθούν και από άλλα μέτρα, όπως κάλυψη του συνόλου των βιομηχανικών καταναλωτών και ρύθμιση του τέλους ΑΠΕ, ώστε να επανέλθει το κόστος σε λογικά κι ανταγωνιστικά επίπεδα.

Τα παραπάνω επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ επισήμως, γιατί ανεπισήμως εκπρόσωποι επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνουν στο Εuro2day.gr ότι τα μέτρα δεν αποτελούν κάποιου είδους προσφορά ή χάρη υπέρ της βιομηχανίας, αλλά «εν μέρει επαναφορά της νομιμότητας την οποία έτσι και αλλιώς ήταν έτοιμη να επαναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού». Τονίζουν ακόμα ότι η μέχρι τώρα κατάσταση που οδήγησε τη βιομηχανία στην απαξίωση και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους δεν ήταν τίποτε άλλο από την εξυπηρέτηση μιας στρεβλής αντίληψης για το πώς θα επιβιώσουν και θα αυξήσουν την αξία τους τα μονοπώλια φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Με βάση τη μέχρι τώρα αξιολόγηση των μέτρων και με δεδομένο ότι υπάρχει εκκρεμότητα ως προς τη λειτουργία μηχανισμών, όπως αυτού για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων, περισσότερο ικανοποιημένη εμφανίζεται η βαριά βιομηχανία, δηλαδή όσες επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες με την υψηλή τάση.

Αντίθετα δυσαρέσκεια επικρατεί μεταξύ των καταναλωτών μέσης τάσης, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, άρα δεν ωφελούνται από την έκπτωση στην τιμή του ρωσικού.

Αυτό πάντως που τονίζεται ιδιαίτερα είναι ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού κόστους ενέργειας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα δέσμης μέτρων, που εκτός από τις εκπτώσεις στα υφιστάμενα τιμολόγια θα πρέπει να περιλάβει τη μείωση έως τον μηδενισμό της φορολόγησης ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, τη λειτουργία μηχανισμών που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. (αντιστάθμιση κόστους ρύπων) και την εκλογίκευση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ).

Σημειώνεται, πάντως, ότι το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε την εξίσωση του τέλους ΑΠΕ για τις βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης.

Το ΕΤΜΕΑΡ

Αρκεί να σημειωθεί ότι λόγω της καθυστέρησης λήψης μέτρων για τις ΑΠΕ (new deal), η ΡΑΕ, όπως έχει υποχρέωση από τον νόμο υπολογίζει ότι εάν μέχρι την 1η Απριλίου δεν νομοθετηθούν και δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για τις ΑΠΕ (διαγραφή απαιτήσεων τριών ή τεσσάρων μηνών, μείωση στις ταρίφες) οι λογαριασμοί ηλεκτρικού θα πρέπει να επιβαρύνονται ανά μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) ως εξής:

· 3,79 ευρώ στην υψηλή τάση από 1,79 ευρώ (+110,6%)
· 20,55 ευρώ στη μέση τάση από 8,87 ευρώ (131,7%)
· 44,2 ευρώ στην οικιακή χρήση από 20,8 ευρώ (113,6%)
· 52,16 ευρώ στις λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης από 21,77 ευρώ (+139,6%)
· 18,36 ευρώ στο αγροτικό χαμηλής τάσης από 7,33 ευρώ (+150,5%)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v