Μπαράζ ραντεβού με τρόικα αλλά συμφωνία... γιοκ

Διαδοχικά ραντεβού σήμερα με στόχο να γεφυρωθούν διαφορές. Επιμένουν οι δανειστές να ζητούν νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Αντιδρά η Αθήνα. Σχεδόν αδύνατη η συμφωνία ως τη Δευτέρα. Τα μεγάλα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Μπαράζ ραντεβού με τρόικα αλλά συμφωνία... γιοκ

Η απαίτηση της τρόικας για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αποτελεί το νέο μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και σε συνδυασμό με τις αποστάσεις δισεκατομμυρίων που χωρίζουν τις δύο πλευρές στο θέμα των τραπεζών καθιστά σχεδόν αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της Δευτέρας.

Έως το βράδυ του Σαββάτου, με αλλεπάλληλες συσκέψεις, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανοιχτά μέτωπα. Το πιο βαρύ θέμα της ατζέντας των εκκρεμοτήτων αφορά τις τράπεζες και ακολουθούν, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και το toolkit του ΟΟΣΑ.

Στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η τρόικα απαιτεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται το δικαίωμα βέτο του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να πείσει πως ήδη οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους και αφορούν ενίσχυση της γνωμοδοτικής ισχύος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (αποτελείται από εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών με πρόεδρο τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας) καθιστούν πρακτικά ανενεργό το βέτο του υπουργού.

Άλλωστε, είναι έτοιμη, με βάση πληροφορίες, η υπουργική απόφαση η οποία ορίζει ότι αρμόδιος για την αποδοχή της εισήγησης του ΑΣΕ είναι όχι ο υπουργός, αλλά ο γενικός γραμματέας.

Η τρόικα δεν έχει πειστεί μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να ζητά νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Πηγές της κυβέρνησης όμως θεωρούν ότι μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση, ιδίως σε προεκλογική περίοδο, δεν θα είχε καμία τύχη στη Βουλή.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων έχει προγραμματιστεί σήμερα νέα συνάντηση της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γ. Στουρνάρα και τον Γ. Βρούτση.

Στα ανοιχτά και δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνεται ακόμα η δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εισηγείται ο ΟΟΣΑ ,για τις οποίες όμως εκτιμάται πως οι δύο πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά, με υιοθέτηση του 87% των προτάσεων του Οργανισμού από την κυβέρνηση.

Προσέγγιση σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν και για τα καυτά θέματα των αλλαγών για τον χρόνο διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, της μείωσης των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και της κατάργησης της ενιαίας τιμής των βιβλίων, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Προβλήματα υπάρχουν και στα φορολογικά. Η τρόικα δεν θέλει να περάσει η ρύθμιση με την οποία εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα τα οποία έχουν διακρατηθεί για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών (όπως προωθεί το υπουργείο Οικονομικών), ενώ «κλοτσάει» και στη δραστική μείωση των προστίμων.

Οι ενστάσεις αυτές, όμως, εκτιμάται πως αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v