«SOS» για τα αφορολόγητα αποθεματικά

Ο Σύνδεσμος ΑΕ-ΕΠΕ επισημαίνει πως σύμφωνα με τις απόψεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής η διάταξη για την υποχρεωτική διανομή - κεφαλαιοποίηση αφορολόγητων αποθεματικών μπορεί να κριθεί αντισυνταγματική.

«SOS» για τα αφορολόγητα αποθεματικά

Αφήστε στη θέση τους τα αφορολόγητα αποθεματικά, διότι αν μας υποχρεώσετε σε διανομή ή κεφαλαιοποίηση και επομένως σε φόρο, πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν.

Το μήνυμα αυτό εκπέμπει ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ ζητώντας τροποποιήσεις στις διατάξεις νόμου με τις οποίες επιβάλλεται διανομή ή κεφαλαιoποίηση των αφορολόγητων αποθεματικών που σχηματίστηκαν μέχρι το τέλος του 2013.

Με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καθώς και με το άρθρο 26 του τελευταίου νόμου για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, καθίσταται υποχρεωτική η διανομή ή κεφαλαιοποίηση των αφορολόγητων αποθεματικών που σχηματίσθηκαν μέχρι 31.12.2013. Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με το ν. 2190/20 -υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ- είναι αποκλειστικό δικαίωμα του μετόχου.

Ο Σύνδεσμος μάλιστα επισημαίνει πως σύμφωνα με τις απόψεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής και έγκριτων νομικών η ως άνω διάταξη για την υποχρεωτική διανομή - κεφαλαιοποίηση μπορεί να κριθεί και αντισυνταγματική αφού συνεπάγεται αναδρομική επιβολή φορολογίας, μετά την 1η.1.2015 ενώ παράλληλα παραβιάζει και την ελεύθερη επιχειρηματική βούληση του μετόχου.

«Θεωρούμε επιβεβλημένη την τροποποίηση της σχετικής διάταξης ώστε για τα υφιστάμενα επενδεδυμένα σε στοιχεία του κυκλοφορούντος ενεργητικού αποθεματικά να μην υπάρξει διαφοροποίηση του ρόλου τους στην επιχείρηση και μόνο στην περίπτωση που υπάρξει διανομή ή κεφαλαιοποίησή τους να φορολογηθούν με την ισχύουσα τότε φορολογία, μετά την 1η.1.2015.

Η υποχρεωτική διανομή ή κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών θα επιδεινώσει περισσότερο τις συνθήκες λειτουργίας των ανωνύμων εταιρειών και ίσως οδηγήσει ορισμένες σε διακοπή των εργασιών τους» σημειώνει ο Σύνδεσμος ΑΕ-ΕΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v