Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΡΓΟΣΕ: Περνά από «κόσκινο» τις αποζημιώσεις

Πλούσιοι έγιναν κατά το παρελθόν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία απαλλοτριώθηκαν για την εκτέλεση έργων. Ολόκληρη βιομηχανία είχε στηθεί γύρω από τις απαλλοτριούμενες εκτάσεις.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΕΡΓΟΣΕ: Περνά από «κόσκινο» τις αποζημιώσεις

Αποφασισμένη να βάλει τέλος στις εξωπραγματικές, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, που πληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια των... παχιών αγελάδων, είναι η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ.

Η εταιρεία είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση και υλοποίηση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων των εκτάσεων που απαιτούνται για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα. Διαπίστωσε ότι στο παρελθόν, σε εφαρμογή και υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων, δικαιούχοι πήραν αποζημιώσεις που, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, σε σχέση με τις πραγματικές - εμπορικές αξίες που είχαν τα ακίνητά τους την κρίσιμη περίοδο εκδίκασης των υποθέσεών τους.

Προκειμένου λοιπόν να σταματήσει τη φάμπρικα των υπέρογκων αποζημιώσεων η ΕΡΓΟΣΕ άρχισε να λαμβάνει μέτρα, ξεκινώντας αρχικά από την οργάνωση το σχετικού τμήματος, εντός αυτής, ενώ, ταυτόχρονα, αναβάθμισε και την παρουσία της στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Επανεξέταση

Συγκεκριμένα, εκτός από τη στελέχωση αυτού του τμήματος στον τεχνικό τομέα, με κατάλληλα καταρτισμένους μηχανικούς και τη συνεργασία με εξωτερικούς μελετητές, σε θέματα φωτοερμηνείας και σύνταξης τεχνικών εκθέσεων από αεροφωτογραφίες, προχώρησε και στη συνεργασία με νομικό σύμβουλο, καθώς και με ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή, με σκοπό τον εξορθολογισμό και τη μείωση των δαπανών των απαλλοτριώσεων.

Για τον λόγο αυτό, ερευνώνται και επανεξετάζονται σε βάθος όλες οι υποθέσεις θιγομένων ιδιοκτητών και δικαιούχων αποζημιώσεως, που έχουν ήδη εκδικαστεί, όπως επίσης και αυτές που πρόκειται να εκδικαστούν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ακραίες περιπτώσεις υπερβολικών απαιτήσεων.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν αυτές οι περιπτώσεις είτε έγκαιρα κατά την εκδίκαση της προσωρινής τιμής μονάδας είτε κατά την εκδίκαση της οριστικής τιμής ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, είτε εκ των υστέρων εξαντλώντας όλα τα δικονομικά μέσα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

825.000 ευρώ για φοίνικες και μανόλιες

Πρόσφατα, σε εφαρμογή απόφασης του Εφετείου Ναυπλίου, έπρεπε να καταβληθεί σε δικαιούχο προς απαλλοτρίωση το ποσό των 825.000 ευρώ για αποζημίωση μεγάλου αριθμού φοινίκων και μανόλιων ως επικειμένων εντός της απαλλοτριούμενης έκτασής του.

Η ΕΡΓΟΣΕ είχε αντίθετη άποψη, αφού είχε τη δυνατότητα να τεκμηριώσει εμπεριστατωμένα ότι αυτά δεν υπήρξαν στις επίδικες εκτάσεις, ούτε κατά την κήρυξη της απαλλοτρίωσης ούτε και μεταγενέστερα, μετά την επεξεργασία στοιχείων που ήρθαν σε γνώση της εκ των υστέρων.

Το δικαστήριο αφού εξέτασε τα προσκομιζόμενα έγγραφα εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΡΓΟΣΕ για τη μη καταβολή του παραπάνω ποσού, αναστέλλοντας ταυτόχρονα την εκτέλεση της διαταγής πληρωμής μέχρι τη συζήτηση της αίτησης αναστολής και ανακοπής την 31η Ιανουαρίου 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v