Ενδυση: Ανάσα για πρώτη χρονιά μετά το 2008

Ομαλοποίηση μετά από ένα πενταετές πτωτικό σερί παρουσίασε το 2013 η εγχώρια αγορά ένδυσης, ωφελούμενη εν μέρει από τις εξαγωγές συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων αλλά και από την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης στο δ' τρίμηνο του έτους.

Ενδυση: Ανάσα για πρώτη χρονιά μετά το 2008

Σημάδια σταθεροποίησης για πρώτη φορά μετά το 2008 παρουσίασε η εγχώρια αγορά ένδυσης σε επίπεδο τόσο παραγωγής όσο και λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), γεγονός που αποδίδεται σε σειρά παραγόντων. Από τη μια πλευρά, το πρώτο μισό του 2013 ευνόησε τις εξαγωγές προϊόντων ένδυσης, τάση που ωστόσο υποχώρησε έως το τέλος του έτους, ενώ αντίστροφα κινήθηκε η εγχώρια ζήτηση, ισορροπώντας την κατάσταση σ' ένα σαφώς βελτιωμένο επίπεδο έναντι του 2012.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΣΕΠΕΕ, από τις επιχειρήσεις μέλη του, η εγχώρια αγορά ξεκίνησε με σημαντική πτώση στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ακολούθησε περίοδος σταθεροποίησης έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ στη συνέχεια παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να κλείσει τον Δεκέμβριο με μικρή πτώση. Συνολικά η αγορά μετά το καλοκαίρι εμφάνισε σημάδια σταθεροποίησης με ανοδική προοπτική.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, η κατάσταση ήταν αντίστροφη. Ξεκίνησε με σημαντική άνοδο το πρώτο εξάμηνο και ακολούθησε πτωτικά μετά τον Ιούνιο. Έτσι, συνολικά η χρονιά έκλεισε θετικά για πρώτη φορά μετά το 2006, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων.

Συγκεκριμένα, η εγχώρια παραγωγή ένδυσης συνέχισε την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών και έκλεισε με -4,1% στην ένδυση (έναντι -7% το 2012) και με -14,8% στην κλωστοϋφαντουργία (έναντι -19,8% το 2012). Ο κύκλος εργασιών ωστόσο στην ένδυση σημείωσε αύξηση 1%, ποσοστό σημαντικό, αν ληφθεί υπόψη το -19,8% που εμφάνισε το 2012.

Στην κλωστοϋφαντουργία ο κύκλος εργασιών υποχώρησε και πάλι κατά 4,9%, αλλά ο ρυθμός ήταν σαφώς μειωμένος έναντι του -21,7% που εμφάνισε το 2012.

Για την ένδυση ήταν η πρώτη θετική χρονιά μετά το 2008. Σ' αυτό συνέβαλε η αύξηση των εξαγωγών κατά 1,1% (-10% το 2012) και κυρίως των εξαγωγών πλεκτών ενδυμάτων (+3,7% από -9,4% το 2012).

Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά σημείωσαν σημαντική αύξηση την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου γεγονός που οδήγησε έστω και οριακά σε μικρή αύξηση 0,7% στο σύνολο του έτους. Επίσης, οι νέες παραγγελίες στην εγχώρια αγορά κατέγραψαν αύξηση 3,2% (-18,5% το 2012) γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταδιακή ομαλοποίηση της πορείας της εγχώριας αγοράς μετά το καλοκαίρι του 2013.

Όσον αφορά τις εισαγωγές ενδυμάτων, συνέχισαν την πτωτική πορεία κατά 2% με σημαντική όμως επιβράδυνση έναντι των προηγούμενων ετών.

Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά σημείωσαν για το σύνολο του έτους μικρή πτώση κατά 2,9% (-19,7% το 2012). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v