Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφος εμπιστοσύνης στα stress tests της TτE από Moody's

Θετική είδηση για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των stress tests της ΤτΕ. Ευθυγραμμίζονται με τις δικές μας εκτιμήσεις, λέει η Moody's και προβλέπει ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν σημαντικό μέρος, αν όχι το σύνολο, των κεφαλαιακών τους αναγκών από τις αγορές.

Ψήφος εμπιστοσύνης στα stress tests της TτE από Moodys

«Οι συνολικές ανάγκες ύψους 6,4 δισ. ευρώ, όπως απορρέουν από τα stress tests, ευθυγραμμίζονται με τις δικές μας εκτιμήσεις, με βάση το κεντρικό σενάριο, που δεν συνυπολογίζει το ενδεχόμενο 'κουρέματος' σε τίτλους του Δημοσίου», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Moody's σε έκθεσή της.

Ο οίκος χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των stress tests ως "πιστωτικά θετικό γεγονός" για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως σημειώνει, τα 6,4 δισ. είναι λιγότερα από τα εναπομείναντα 9 δισ. περίπου στα ταμεία του ΤΧΣ.

Αν και κάποιες τράπεζες σκοπεύουν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους χωρίς τη βοήθεια του Ταμείου, το γεγονός ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν ξεπερνούν τα διαθέσιμά του διασφαλίζει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα ευθυγραμμιστούν με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της ΤτΕ, προστατεύοντας έτσι τους πιστωτές τους, μεταξύ των οποίων και οι καταθέτες.

Η Moody's προβλέπει ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν σημαντικό μέρος, αν όχι το σύνολο, των κεφαλαιακών τους αναγκών από τις αγορές, δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των επενδυτών για ελληνικά στοιχεία ενεργητικού.

Σημειώνεται ότι ήδη η Eurobank ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση για να αποφασίσει επί της αύξησης κεφαλαίου που είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο, ενώ η Alpha και η Πειραιώς δήλωσαν ότι θα διενεργήσει ΕΓΣ στις 28 Μαρτίου για να εγκριθούν αυξήσεις κεφαλαίου έως 1,2 δισ. και 1,75 δισ. αντίστοιχα.

Η Εθνική ανακοίνωσε ότι τα σχέδια αύξησης των κεφαλαίων δεν περιλαμβάνουν την έκδοση νέων μετοχών. Αντί αυτού, η Moody's θεωρεί ότι η ΕΤΕ θα προχωρήσει σε πώληση μειοψηφικού μεριδίου στην τουρκική θυγατρική Finansbank.    

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v