Αθανασίου: Καμία πολιτική δίωξη για Χ.Α.

Δεν υπάρχει θέμα πολιτικής δίωξης, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, δήλωσε ο υπουργός δικαιοσύνης. Διαφωνεί με πιθανή συγχώνευση των υπουργείων δημοσίας τάξης και δικαιοσύνης.

Αθανασίου: Καμία πολιτική δίωξη για Χ.Α.
Συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης, απαντώντας και στα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα παραχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανάσιου.

Ο υπουργός χαρακτήρισε αστειότητες όσα λέγονται από βουλευτές της Χρυσής Αυγής περί "πολιτικής δίωξης και προδικαστικού κυκλώματος με σκοπό την εξαφάνιση της Χρυσής Αυγής".

"Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Αυτά είναι αστειότητες , δεν θέλω να ασχολούμαι δεν υπάρχει θέμα πολιτικής δίωξης, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Τα περί πολίτικης δίωξης λέγονται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις ή συμπάθεια. Αν κάποιο κόμμα δεν θέλει να εξαφανιστεί να παραιτηθούν οι διωκόμενοι βουλευτές και να αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες. Γιατί δεν το κάνουν; Άλλο το ζήτημα αν η Χρυσή Αυγή αποτελεί εν συνόλω εγκληματική οργάνωση κι άλλο αν η εγκληματική οργάνωση δρα μέσα στα πλαίσια της Χρυσής Αυγής¨, τόνισε.

Αναρωτήθηκε μάλιστα "γιατί να κρατείτε κάποιος πολίτης που εγκληματεί και όχι ο Βουλευτής;".

Ο κ. Αθανασίου, σε συνέντευξη Τύπου πήρε θέση και για τις πληροφορίες που διαρρέονται περί συγχώνευσης των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και δεν έκρυψε την ενόχλησή του:

"Οι ρόλοι αστυνομίας και Δικαιοσύνης είναι διακριτοί, η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη συγκυρία πρέπει να υπάρχουν και τα δυο υπουργεία. Σε καμία προηγμένη χώρα δεν ισχύει αυτό. Μάλιστα σε κάποιες χώρες το υπουργείο Δημοσίας Τάξης ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών".

Στην κριτική που ασκείται ότι η δικαιοσύνη αφήνει ελευθέρους αυτούς που συλλαμβάνει η αστυνομία, ο κ. Αθανασίου απάντησε ότι "ο ρόλος των αστυνομικών οργάνων είναι να συλλαμβάνουν και να σχηματίζουν δικογραφίες βάσει στοιχείων και η δικαιοσύνη να αποδίδει δικαιοσύνη τηρώντας τις αρχές του κράτους δικαίου και του τεκμηρίου αθωότητας".

Όσον αφορά στις υπέρογκες εγγυήσεις που επιβάλλονται σε κατηγορούμενους τον τελευταίο καιρό, είπε πως ως πολίτης "τις βρίσκει υπερβολικές , οι δικαστές όμως κρίνουν βάσει των ευρημάτων της δικογραφίας και τω συνταγματικών διατάξεων.

"Εγγυώμαι την ανεξαρτησία των δικαστών οι οποίοι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το τελευταίο διάστημα , η οποία εκπορεύεται από την εντολή του πρωθυπουργού να μη χαρίζονται σε κανέναν. Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όχι υπερβολές και κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως οι δικαστές θέλουν να φτιάξουν κράτος δικαστών", σημείωσε.

Επανέλαβε επίσης πως κατά την άποψή του οι προφυλακίσεις πρέπει να επιβάλλονται με φειδώ.

Όπως ανέφερε καταργούνται οι άδειες για τους κρατούμενους στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας του Δομοκού που σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να είναι έτοιμες.

Βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που από σήμερα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στις φυλακές "τύπου Γ" θα φιλοξενούνται κρατούμενοι και υπόδικοι για αδικήματα που αφορούν τρομοκρατική δραστηριότητα, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης.

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας θα κρατούνται επίσης όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη.

Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι κρατούμενοι των συγκεκριμένων κατηγοριών θα εξαιρούνται πλήρως από τις άδειες για όσο χρόνο παραμένουν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι κατάδικοι ή οι υπόδικοι για αδικήματα όπως τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία κλπ θα φιλοξενούνται υποχρεωτικά 10 χρόνια εκεί χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας, και η κράτησή τους θα επανεξετάζεται τότε με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δυο χρόνια.

Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α ή Β τύπου τότε οι αιτήσεις για άδεια θα εξετάζονται , όπως ισχύει και σήμερα άλλωστε απο το Συμβούλιο των φυλακών.

Επίσης θα είναι περιορισμένη πλέον η τηλεφωνική και δια ζώσης επικοινωνία με τους συγγενείς τους.

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας θα κρατούνται επίσης όσοι κρίνονται ιδιαιτέρως επικίνδυνοι.

Οι κατάδικοι αυτοί θα κρατούνται υποχρεωτικά για τέσσερα χρόνια, απέχοντας από το δικαίωμα άδειας, και η κράτησή τους θα μπορεί να παρατείνεται για δύο χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι.

Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v