Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έφεση για την αθώωση των 42 στο σκάνδαλο του ΧΑ

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που μελέτησε το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ζήτησε να ασκηθεί αναίρεση επικαλούμενος νομικά σφάλματα και ελλείψεις στην αιτιολογία των δικαστών.

Έφεση για την αθώωση των 42 στο σκάνδαλο του ΧΑ

Ξανά στο εδώλιο οι 42 αθωωθέντες για το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, όπου χιλιάδες μικροεπενδυτές είδαν να εξανεμίζονται οι οικονομίες χρόνων την ίδια ώρα που ουσιαστικά λεηλατούνταν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να ενισχυθεί ο χρηματιστηριακός τζόγος.

Αυτό ζητά για την υπόθεση με τις μετοχές-φούσκες, για την οποία εκδόθηκε αθωωτική απόφαση τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά από περίπου 14 ολόκληρα χρόνια δικαστικών παλινωδιών, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Πρόκειται για τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό, που ασχολήθηκε πρώτος και με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και συνέταξε το πόρισμα με το οποίο ασκήθηκε η κακουργηματική ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο κ. Βουρλιώτης, που μελέτησε το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ζήτησε να ασκηθεί αναίρεση επικαλούμενος νομικά σφάλματα και ελλείψεις στην αιτιολογία των δικαστών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, αν ο Άρειος Πάγος κάνει δεκτή την εισαγγελική αίτηση, τότε η υπόθεση θα ξαναεκδικαστεί από μηδενική βάση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τα μέλη του οποίου θα κληθούν να αποφανθούν εκ νέου για την αθωότητα ή μη των 42 κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το δικαστήριο μετά από μακρά ακροαματική διαδικασία απάλλαξε τα 42 άτομα που κατηγορούνταν σε βαθμό κακουργήματος με το σκεπτικό ότι δεν στοιχειοθετήθηκε η απάτη, διότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων μετοχών επηρέασε την τελική τους τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ήταν το 1999, τη χρονιά της επίπλαστης χρηματιστηριακής άνθησης, που φούσκωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιτηδείων σε βάρος ανυποψίαστων επενδυτών που είδαν τις οικονομίες τους να χάνονται εν μια νυκτί.

Η δίκη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 και διεξήχθη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας , σχεδόν 13 χρόνια μετά τις πρώτες ποινικές διώξεις που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας.

Είχε μεσολαβήσει η ανάκριση για το χρηματιστήριο από την τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία στη συνέχεια κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη.

Τελικά, η υπόθεση του σκανδάλου του χρηματιστηρίου, που χαρακτηρίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης, έφτασε στο ακροατήριο μετά από νέα έρευνα, την οποία διενήργησε ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης, που τελικώς κατέληξε με την άσκηση ποινικής δίωξης για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, κατά περίπτωση σε βάρος των εμπλεκομένων, ανάμεσα στους οποίους είναι επιχειρηματίες, χρηματιστές και ιδιοκτήτες εισηγμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v