Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Task Force: Ελάχιστη ρευστότητα έφτασε στην αγορά

Στο χέρι της Ελλάδας να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιήσει την τεχνική βοήθεια, τονίζει η Task Force. Πρόοδος στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων αλλά και ανοικτά μέτωπα σε κρίσιμα έργα. Από πόρους 3,1 δισ. μόλις 252 εκατ. έφτασαν στην αγορά.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Task Force: Ελάχιστη ρευστότητα έφτασε στην αγορά

«Η τεχνική βοήθεια εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα διευκόλυνσης της αλλαγής. Ωστόσο, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη χρήση της εν λόγω βοήθειας από τις ελληνικές αρχές». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η πίεση και από την Task Force προς την Αθήνα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η έκτη έκθεση για τη δράση της Task Force δόθηκε στη δημοσιότητα και αποδίδει εύσημα στις αρχές για μια σειρά από τομείς, όπως την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει και «καμπανάκια» τα οποία αφορούν έργα που έχουν βαλτώσει αλλά την εξαιρετικά χαμηλή ρευστότητα στην αγορά.

Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ Όλι Ρεν, δήλωσε: «Η Ομάδα Δράσης συνεχίζει να παρέχει πολύτιμη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να βελτιώσει τη λειτουργία της διοίκησής της, καθώς και το επιχειρησιακό περιβάλλον, προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών και των επιχειρήσεων που επιδιώκουν να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι τα τέσσερα κυριότερα έργα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων βρίσκονται πλέον στο στάδιο της εκτέλεσης. Γενικότερα, είναι αξιοσημείωτη η βελτίωση του βαθμού απορρόφησης των πόρων της ΕΕ από την Ελλάδα. Αυτό συνιστά καλή είδηση τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για τους Έλληνες πολίτες».

Η πίεση πάντως προς την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις είναι ασφυκτική. «Σε ορισμένους τομείς η τεχνική βοήθεια δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη πλήρως, καθώς οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη προχωρήσει πέρα από το στάδιο της διάγνωσης ή της προπαρασκευής. Η τεχνική βοήθεια μπορεί επιπλέον να διευκολύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με στοχευμένη στήριξη και μπορεί να παρασχεθεί μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών. Τα πλήρη οφέλη της τεχνικής βοήθειας θα καταστούν εμφανή μόνον όταν υλοποιηθούν επαρκώς σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις. Ο ρυθμός των αποφάσεων χρηματοδότησης ορισμένων έργων τεχνικής βοήθειας εξακολουθεί να είναι σχετικά αργός».

Και συνεχίζει: «οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα για την αξιοποίηση της βοήθειας αυτής, έτσι ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να επωφελούνται από απτές βελτιώσεις».

Μάλιστα σε άλλο σημείο της έκθεσης ασκείται εμμέσως κριτική για τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για άνοδο στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «μολονότι η Ελλάδα βελτιώνει συνεχώς τις επιδόσεις της σε διάφορες κατατάξεις ως προς τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, εξακολουθεί να ανήκει σταθερά στην ομάδα των χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις στην ΕΕ και στον ΟΟΣΑ».

Κίτρινη κάρτα για το φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Aνώτατο στέλεχος της Task Force έβγαλε κίτρινη κάρτα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Eξέφρασε την ανησυχία του για κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης σημειώνοντας “δεν θα βελτιωθεί η κοινωνική κατάσταση άμεσα. Η ανεργία μειώνεται μόνο μετά από εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης. Συνεπώς η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι κρίσιμη όχι για μήνες μόνο αλλά για μεγάλο διάστημα».

Επισημαίνοντας παράλληλα «το μέλλον της χώρας εξαρτάται κατά πόσο θα μπορέσει να έχει βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη δεν έρχεται από το πουθενά έρχεται από τις επενδύσεις».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής», ανέφερε ο ίδιος για να επισημάνει «δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει ως μάνα εξ ουρανού απαιτούνται πολλές προσπάθειες για πολλά χρόνια ακόμη».

Σε ότι αφορά στην αύξηση των οφειλών και στα συσσωρευμένα χρέη, το ίδιο στέλεχος της Task Force ανέφερε ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων απλά δεν υφίσταται πλέον, για να συμπληρώσει «από τη μια έχεις ένα τεράστιο βάρος και από την άλλη δεν υπάρχει αγορά να πουλήσεις τα ακίνητά σου να μειώσεις τις οφειλές και να αντεπεξέλθεις τους νέους φόρους».

Πρόοδος στην απορρόφηση των κονδυλίων αλλά κίνδυνος για πολλά έργα

Τον Φεβρουάριο του 2014, το ποσοστό απορρόφησης (77,11 %) παρέμενε κατά πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (64,08), με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί η χώρα στην 4η θέση σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό αποτυπώνει έναν συνδυασμό συνεχούς προσπάθειας από τις ελληνικές αρχές, τον αντίκτυπο του κανονισμού για το «ανώτατο όριο» και τη συνέχιση της θέσπισης μέτρων απλούστευσης.

Έχει επίσης σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή των 181 «έργων προτεραιότητας» που αναφέρονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος το ένα τρίτο των έργων προτεραιότητας να μην έχει υλοποιηθεί πριν από το τέλος της προγραμματικής περιόδου (Δεκέμβριος 2015) και, μεταξύ αυτών, ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά για τη χώρα (π.χ. κτηματολόγιο) έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Χρηματοδότηση

Ο τομέας στον οποίο θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσπάθεια είναι αυτός της χρηματοδότησης. Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις των δημόσιων πόρων της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορηγεί συνολικά δάνεια σε τράπεζες ύψους έως 1,44 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευτεί, και σταδιακά άρχισε να λειτουργεί ένα νέο μέσο χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του εμπορίου.

Ωστόσο όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα παρά το γεγονός ότι οι διαθέσιμοι πόροι (με τη μορφή δανείων, επιχορηγήσεων και εγγυήσεων) φτάνουν τα 3,18 δισ. ευρώ από διάφορα ταμεία στην οικονομία και τις επιχειρήσεις οι εκταμιεύσεις είναι μόλις 252 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 145 εκατ. ευρώ το διάστημα Οκτώβριος 2013 – Ιανουάριος 2014

 

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία αμφισβήτησε το Υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζοντας ότι η απορρόφηση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα εγκεκριμένα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 1,257 δισ. ευρώ, τα συμβασιοποιημένα σε 1,02 δισ. και οι εκταμιεύσεις σε 824 εκατ. ευρώ".

* Δείτε όλη την έκθεση στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v