Σε μια... κλωστή 20 εκατ. ευρώ, όσες είναι και οι άμεσες ανάγκες ρευστότητας του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών για το αμέσως προσεχές διάστημα, κρέμεται η τύχη του, προκειμένου οι εταιρίες του να παραμείνουν με το κεφάλι έξω από το νερό.
Τόσα είναι τα κεφάλαια, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, που απαιτούνται τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, μέχρι την έναρξη της υψηλής περιόδου πωλήσεων, ώστε οι εταιρίες να ξεπεράσουν τον σκόπελο.
Πρόκειται επί της ουσίας για ενδιάμεση έκτακτη χρηματοδότηση (bridge financing), προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ρευστότητας για την αγορά τροφών και ιχθυοπληθυσμού, μέχρι να βρεθεί λύση με τις τράπεζες για τη μετοχοποίηση των χρεών τους, όπως ανέφεραν στο Euro2day.gr στελέχη της αγοράς.
Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, οριστική λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις δεν αναμένεται να δοθεί πριν από το τέλος Απριλίου και το πιο ρεαλιστικό κάνει λόγο για τα τέλη Μαΐου.
Μέχρι τότε όμως ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υπαρκτός, παρά το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως, τράπεζες, επιχειρήσεις αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης, υποστηρίζουν, ο καθένας από την πλευρά του, ότι πρέπει να βρεθεί λύση και μάλιστα άμεση.
Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου μετά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εμπλεκόμενων τραπεζών και των επιχειρήσεων του κλάδου, ανέφεραν ότι και οι δύο πλευρές ακολουθούν παρελκυστική πολιτική, οι μεν τράπεζες γιατί καθυστερούν την έγκριση στα σχέδια αναδιάρθρωσης, οι δε εταιρίες γιατί δεν αποσαφηνίζουν τα δεδομένα τους.
Από την πλευρά τους στελέχη του υπουργείου τόνιζαν ότι όλοι μαζί θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί λύση, κάτι στο οποίο φάνηκε να συμφωνούν όλοι οι παρευρισκόμενοι στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη. Μένει βέβαια να φανεί στην πράξη και άμεσα εάν υπάρχει βούληση για να σωθεί ο κλάδος, όπως έλεγε στέλεχος εταιρίας που συμμετείχε στη συνάντηση. Ο ίδιος σημείωνε χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει χρόνος. Η καθυστέρηση είναι καταστροφική για όλους. Η Τουρκία έχει πάρει κεφάλι."
Το ίδιο στέλεχος έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες η οποία στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ήθελε 8 εκατ. ευρώ για να σωθεί και είχε ψάρια αξίας 40 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα το ποσό που πρέπει να μπει στην εταιρεία για να μη γράψει τίτλους τέλους είναι 50 εκατ. ευρώ. Η περίπτωση της Δίας και το πώς αυτή οδηγήθηκε σε αδιέξοδο συζητήθηκε και μέσα στη σύσκεψη, με τους "ψαράδες" να σημειώνουν ότι εάν δεν ληφθούν σύντομα αποφάσεις υπάρχει ο κίνδυνος το έργο να επαναληφθεί και με άλλες επιχειρήσεις.
Η περίπτωση πάντως του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, εκ των βασικών πυλώνων των ελληνικών εξαγωγών, και η λύση που θα προκριθεί, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, θα αποτελέσει πρόκριμα για το τι θα γίνει και σε άλλους υπερχρεωμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.