Αγωνία στην κυβέρνηση από τον "εμφύλιο" στο ΠΑΣΟΚ

Η ρήξη στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Ανησυχία για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου στο θέμα της ανακεφαλαιoποίησης των τραπεζών, μετά και τη διαφωνία του για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην "Ελιά"

Αγωνία στην κυβέρνηση από τον εμφύλιο στο ΠΑΣΟΚ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση, με αφορμή τον "εμφύλιο" που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ στελεχών που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στον Γιώργο Παπανδρέου, μετά και την απουσία του πρώην πρωθυπουργού από τη Συνδιάσκεψη για την "Ελιά" την περασμένη Κυριακή.

Ο κίνδυνος για την κυβερνητική συνοχή είναι ορατός, με ανώτατη κυβερνητική πηγή να εκφράζει το φόβο μήπως ο πρώην πρωθυπουργός βρει την ευκαιρία να "βάλλει" κατά του διαδόχου του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Νωπές είναι άλλωστε οι μνήμες της στάσης του κ. Παπανδρέου για το συγκεκριμένο ζήτημα κατά το παρελθόν, όταν είχε εκφραστεί υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης αποκλειστικά με κοινές μετοχές, άποψη, σύμφωνα με τον οποίο, εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον, που ωστόσο τελικά δεν προχώρησε στη συνέχεια.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είχε καταψηφίσει πριν από λίγους μήνες και την παράταση στις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών προκαλώντας και τότε αρκετές αναταράξεις στο κόμμα του, επισήμως, δια του στενού του συνεργάτη Γιώργου Ελενόπουλου, επισημαίνει πως δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα στη χώρα, ωστόσο άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που χαρακτηρίζουν μείζον ζήτημα την αλλαγή του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Και αυτό σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την τελική συμφωνία. Κάτι που αποτυπώνεται, άλλωστε, και από τα μηνύματα τα οποία έρχονται από το εξωτερικό (Deutsche Bank, οίκος αξιολόγησης Fitch κ.α.), δύο μόλις μήνες πριν από τις διπλές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων εν πολλοίς θα κρίνει και το μέλλον της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη που πρόσκεινται στους δύο εσωκομματικούς κορυφαίους αντιπάλους "ακονίζουν τα ξίφη τους", σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προχθεσινή αντίστοιχη τοποθέτηση του Πάρη Κουκουλόπουλου, με σαφείς αιχμές κατά του κ. Παπανδρέου για την κυριακάτικη απουσία του, τόνιζε στον alpha: "Οι μάχες κρίνονται από τους παρόντες και όχι από τους απόντες, θα έπρεπε να δώσουν όλοι το παρόν. Όλοι είμαστε εδώ για να κριθούμε".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Παναγιώτη Ρήγας, που εξέφραζε μεν το σεβασμό του προς τον κ. Παπανδρέου, που όπως είπε "έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται με μια σχετική αυτονομία σε ό,τι αφορά τις απόψεις του, αλλά από εκεί και πέρα, δημιουργούνται θέματα προφανώς".

Από την άλλη, ο Δημήτρης Κρεμαστινός τάχθηκε κατά της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην "ΕΛΙΑ": "Επειδή μερικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έφυγαν και γύρισαν πάλι, δια της Ελιάς, δεν σημαίνει ότι είναι σοβαρό εγχείρημα. Στερείται σοβαρότητας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνει αυτό το ΠΑΣΟΚ", είπε δηκτικά στον real fm.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v