Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΘ: Ευκαιρία για τον κλάδο η Οργάνωση Παραγωγών

Καταλυτικό ρόλο στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών θα διαδραματίσει σύμφωνα με το Σύνδεσμο Θαλασσοκαλλιεργειών η δημιουργία Οργάνωσης Παραγωγών.

ΣΕΘ: Ευκαιρία για τον κλάδο η Οργάνωση Παραγωγών

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) αναλύοντας τις δυνατότητες του νέου Κανονισμού της Ε.Ε. για την Κοινή Οργάνωση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας πιστεύει ότι η δημιουργία Οργάνωσης Παραγωγών (ΟΠ), δηλαδή ενός φορέα με κύριους στόχους την αειφόρο ανάπτυξη του κλάδου βασιζόμενη στους πυλώνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα) θα συνδράμει στην στήριξη του εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, πρακτικά, κύριοι στόχοι της Οργάνωσης Παραγωγών είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, καθώς θα δραστηριοποιηθεί στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση κοινών δράσεων προώθησης των προϊόντων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες αγορές, αλλά και στην πραγματοποίηση στοχευμένης έρευνας για τη μείωση κόστους, τη βελτιστοποίηση της ποιότητας και τη διαφοροποίηση των ελληνικών προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η Οργάνωση Παραγωγών δύναται να λάβει σημαντική χρηματοδότηση για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, η οποία μπορεί να φτάσει ετησίως έως το 2% της μέσης αξίας της παραγωγής της περιόδου 2009-2011.

Ο ΣΕΘ εκτιμά ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί σημαντική ευκαιρία, καθώς στη δεδομένη οικονομική συγκυρία δίνεται στον κλάδο η δυνατότητα να σχεδιάσει ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό «εργαλείο» το οποίο θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικές και εύρωστες τις ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, δίνοντας παράλληλα ώθηση στον πιο εξωστρεφή κλάδο παραγωγής τροφίμων της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v