New deal ΑΠΕ: Και τα αιολικά διαμαρτύρονται

Ρεκόρ σχολίων στη διαβούλευση για το new deal στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ΕΛΕΤΑΕΝ σε επιστολή της στον υπουργό ΠΕΚΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της και στο περιεχόμενο του νομοσχέδιου, όσο και στις μεθοδεύσεις που ακολούθησε το υπουργείο.

New deal ΑΠΕ: Και τα αιολικά διαμαρτύρονται

Αιφνιδιασμό, αδικίες και αδιαφάνεια προσάπτουν και οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ, για το  νομοσχέδιο με το new deal, του οποίου η δημόσια διαβούλευση έληξε την Πέμπτη  με ρεκόρ παρατηρήσεων, αλλά και «απειλών» ενόψει των επερχόμενων εκλογών.  

Συγκεκριμένα  η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής  Ενέργειας-ΕΛΕΤΑΕΝ, σε επιστολή της στον υπουργό ΠΕΚΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της και στο περιεχόμενο του νομοσχέδιου, όσο και στις μεθοδεύσεις  που ακολούθησε το υπουργείο. Όπως αναφέρεται  προλογικά στην επιστολή, «Με το σχέδιο αυτό το ΥΠΕΚΑ αποτυγχάνει, μετά από τόσους μήνες, να παρουσιάσει μια στοιχειωδώς δίκαιη και συνταγματικά νόμιμη λύση η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ανοχή του κλάδου.

Η ανοχή αυτή δεν είναι κάτι ουτοπικό και θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί εάν η Ελληνική Κυβέρνηση ακολουθούσε το παράδειγμα της Πορτογαλικής και έκανε ουσιαστικό, αναλυτικό και μακρύ διάλογο με τον κλάδο ΑΠΕ., αντί να συνδιαλέγεται εν κρυπτώ μόνο με μερικές Ελληνικές τράπεζες».

Ως προς τις  επιμέρους διατάξεις του νομοσχέδιου, η ΕΛΕΤΑΕΝ παρατηρεί τα εξής:

*Χωρίς καμία τεκμηρίωση το σχέδιο νόμου μειώνει κατά 20% τις τιμές της αιολικής ενέργειας στα νησιά και κατά 10% στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

*Χωρίς καμία οικονομική λογική καταργεί την ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής με τον πληθωρισμό.

*Χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τον Ειδικό Λογαριασμό, μειώνει απαράδεκτα κατά 50% το Ειδικό Τέλος υπέρ ΟΤΑ.

*Τα αιολικά πάρκα τιμωρούνται υπερβολικά, με μείωση της τιμής στις υφιστάμενες συμβάσεις και κούρεμα 10%, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα επιδοτούν τον Ειδικό Λογαριασμό.

*Εκεί όμως που πραγματικά αποδεικνύεται η αναξιοπιστία του σχεδίου νόμου είναι οι νέες τιμές των υφιστάμενων ΦΒ. Χωρίς να έχουμε άμεσο ενδιαφέρον, έχουμε ηθικό χρέος να αναδείξουμε και να καυτηριάσουμε τις εξωφρενικές μεθοδεύσεις, αδικίες και ανισοτιμίες που περιέχει το σχέδιο.

Το ΥΠΕΚΑ οφείλει να δώσει αναλυτικά λίστα όλων των έργων που περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες που ευνοούνται σκανδαλωδώς από το σχέδιο.

Σε περίπτωση που το ΥΠΕΚΑ αρνηθεί,  να ανταποκριθεί στα παεραπάνω,  η ΕΛΕΤΑΕΝ περιγράφει τα ελάχιστα αιτήματα, τα οποία κατά την άποψή της πρέπει να γίνουν δεκτά και τα οποία είναι:

1. Η ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής της αιολικής ενέργειας και γενικά των Α.Π.Ε. να γίνεται τουλάχιστον με το 100% του πληθωρισμού ή του πληθωρισμό καυσίμων ή ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Να συνεχίσει να υπάρχει η διακριτή αυξημένη τιμή για τα νέα αιολικά πάρκα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

3. Να μην μειωθεί το Ειδικό Τέλος υπέρ ΟΤΑ και καταναλωτών που καταβάλουν οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας. Παρ’ όλο που αυτή η μείωση δεν συνιστά οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς αιολικής ενέργειας, το Ειδικό Τέλος  οφείλει να παραμείνει στο 3% με ανάλογη αύξηση της τιμής αποζημίωσης και να αποδίδεται εγκαίρως στους δικαιούχους ΟΤΑ και καταναλωτές.

Τέλος, η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά από το ΥΠΕΚΑ  να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τη μελέτη, τους υπολογισμούςκαι τα λογιστικά φύλλα (ανοιχτά αρχεία xls) που υποστηρίζουν την πρόταση που κατέθεσε και στη  συνέχεια, σε διαδοχικές και μακρές τεχνικές συναντήσεις με τους παραγωγούς να εξηγήσει αναλυτικά και με άνεση χρόνου το πώς κατέληξε σε αυτά που προτείνει. Το ΥΠΕΚΑ παραμένει πλήρως υπεύθυνο για την απώλεια όλων αυτών των μηνών κατά τους οποίους δεν συζητούσε με τους φορείς των Α.Π.Ε.

Η διαβούλευση

Σε ό,τι αφορά στη δημόσια διαβούλευση μέσω του Opengov,  μέχρι  το απόγευμα  το «κλείσιμό» το μεσημέρι της Πέμπτης, είχαν κατατεθεί   1.334 σχόλια. Από αυτά τα 960 αφορούσαν το  πρώτο  άρθρο του νομοσχέδιου, με τους  νέους «κουρεμένους» πίνακες αμοιβών.

Όσο για το περιεχόμενό τους,  εκτός από τις παρατηρήσεις   για αδικίες, ειδικές, περιπτώσεις κλπ,  τα  περισσότερα εστιάζουν στην «αντισυνταγματικότητα» και το  παράνομο της μονομερούς τροποποίησης των συμβάσεων που υπεγράφησαν με δημόσιο   φορέα, αντιπαρέβαλαν τις συμβάσεις αυτές με τις συμβάσεις  παραχώρησης για τους δρόμους, ενώ πολλά σχόλια είχαν «απειλές» για  ανάλογη «περιποίηση» της κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v