Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρειάζονται νέα εργαλεία για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δεν υφίσταται επί της ουσίας ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφού από τις 22.200 υποθέσεις μόνο 5 ήρθαν σε συμβιβασμό. Μετά το Πάσχα ο δείκτης για το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τι ειπώθηκε στην ημερίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χρειάζονται νέα εργαλεία για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Με την υπερχρέωση να αποτελεί μείζον πρόβλημα για την κοινωνία αλλά και την οικονομία, η εξεύρεση άμεσης και βιώσιμης λύσης αναδεικνύεται σε βασικό θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πόσω δε μάλλον στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή Τζέϊσον Κίλμπορν, σκοπός δεν πρέπει να είναι να αποστραγγίξουμε το δανειολήπτη αλλά να ζητούμε λιγότερες τμηματικές καταβολές μέσα στο χρόνο με κίνητρα για εκπτώσεις.
Αυτό ειπώθηκε νωρίς σήμερα Σάββατο στην ημερίδα που πραγματοποιείται από την ΕΚΠΟΙΖΩ με θέμα: 'Υπερχρέωση: Ρύθμιση των χρεών και προστασία της στέγης-Η ευρωπαϊκή πρόκληση'.

Τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν είναι απογοητευτικά για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, όπου δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μέσα σε ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να δώσει άμεση λύση.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές ο εξωδικαστικός συμβιβασμός επί της ουσίας δεν υφίσταται αφού από τις 22.200 υποθέσεις μόνο 5 ήρθαν σε συμβιβασμό.

Από το βήμα της εκδήλωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς δεσμεύτηκε ότι πριν από το Πάσχα θα είναι έτοιμος ο δείκτης για το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης από το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Ο ίδιος ανέφερε ότι ετοιμάζεται και κώδικας δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος που θα αφορά στις καλές πρακτικές για τις σχέσεις τραπεζών και δανειοληπτών εκ παραλλήλου με το θεσμό της διαμεσολάβησης για τον οποίο 450 δικηγόροι έχουν εκπαιδευτεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε μήνυμα του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων αναφέρεται ότι άνω των 85.000 είναι οι αιτήσεις για υπαγωγή στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

"Χρειάζονται νέα εργαλεία. Δεν είναι ανεκτό να διαιωνίζεται η αγωνία των πολιτών για το αν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία αλλά και να μην εκμεταλλεύονται τη νομοθεσία για την προστασία των αδύναμων πολιτών κάποιοι επιτήδειοι" σημειώνεται από το υπουργείο.

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ κυρία Ελένη Αλευρίτου σημείωσε ότι η υπερχρέωση είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης και εκτίμησε ότι οι συνθήκες ωριμάζουν ώστε οι ευρωβουλευτές να εντάξουν την αντιμετώπιση της υπερχρέωση στην μελλοντική πολιτική της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς τόνισε πως "ο δρόμος είναι ανθρωποκτόνος και περιουσιοκτόνος. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τα μέτρα που λαμβάνονται καθώς ενθαρρύνουν καιροσκόπους επενδυτές ενώ παράλληλα μειώνονται τα εισοδήματα, οι επενδύσεις είναι επισφαλείς και μόνο οι αντικειμενικές αξίες διατηρούνται στο ύψος τους".

Από την πλευρά του ο Αμερικανός καθηγητής Τζέϊσον Κίλμπορν σημείωσε ότι η υπερχρέωση δεν είναι γεωγραφικά περιορισμένη. "Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες. Αν θέλουμε τα οφέλη του καπιταλισμού πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματά του. Θέλουμε να αποπληρώνονται τα νόμιμα χρέη αλλά πρέπει και οι πιστωτές να ελέγχουν αυστηρά πού δίνουν δάνεια και να ελέγχονται περισσότερο ώστε να μην δίνουν καθώς η κατάσχεση έχει απώλεια 50% - 60% σε σχέση με την είσπραξη του χρέους".

Σημείωσε δε ότι τα δύο τρίτα των οφειλετών στη Ολλανδία το 30%- 40% στη Δανία και τη Σουηδία και το 80% των οφειλετών στη Γερμανία αδυνατούν να αποπληρώσουν τους πιστωτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v