Διαπραγμάτευση «θρίλερ» με την τρόικα

Στις 05:00 έφυγε η τρόικα από το ΥΠΟΙΚ! Ποια λύση είναι στο τραπέζι για τα εργασιακά. Εμπλοκή στις ομαδικές απολύσεις. Παζάρι και για την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Εμπλοκή DGcom για το νομοσχέδιο των τραπεζών και επιστολή Αλμούνια.

Διαπραγμάτευση «θρίλερ» με την τρόικα

Διαπραγμάτευση μέχρι …τελικής πτώσεως, λόγω κόπωσης, εξελίχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών. Ενδεικτική της υπερπροσπάθειας που καταβάλλεται για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα το συντομότερο δυνατό είναι η τοποθέτηση υψηλόβαθμου στελέχους του ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με την οποία «αν αντέξουμε θα το πάμε μέχρι το πρωί, αλλιώς θα υπάρξουν και αύριο συναντήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Π. Τόμσεν έχει βγάλει εισιτήριο αναχώρησης από την Αθήνα το πρωί της Δευτέρας, το οποίο όμως αν χρειαστεί έχει την πρόθεση να αλλάξει για το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και ενδεικτικό είναι ότι στη 1.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, βρισκόταν ακόμα σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τους φόρους υπέρ τρίτων, χωρίς να έχει αρχίσει η τελική διαπραγμάτευση για το κεφάλαιο των δημοσιονομικών και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι φόροι υπέρ τρίτων, απασχόλησαν για αρκετές ώρες τους τροϊκανούς με μία ομάδα υπουργών. Πέραν του Γ. Στουρνάρα, στην αίθουσα συσκέψεων στον έκτο όροφο της οδού Νίκης, στη διαπραγμάτευση μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Που τα βρίσκουν κυβέρνηση τρόικα στα εργασιακά 

Με συμφωνία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, διάσταση απόψεων για τις ομαδικές απολύσεις και σύγκλιση για το θέμα των τριετιών, ολοκληρώθηκαν στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας οι συζητήσεις με την τρόικα αναφορικά με τα ανοιχτά θέματα του υπουργείου Εργασίας.

Όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας «η συζήτηση ολοκληρώθηκε, οι ανακοινώσεις θα γίνουν συνολικά από την κυβέρνηση, όμως μπορώ να σας πω ότι για το 3,9% είμαστε πάρα πολύ κοντά, για τις τριετίες βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και διατηρούνται με επιμέρους δράσεις για τους μακροχρόνια άνεργους, ενώ δεν υπάρχει σύγκλιση για τις ομαδικές απολύσεις».

Όπως εξηγούσε άλλη πηγή του υπουργείου Εργασίας με βάση μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση να υπάρξει διαφοροποίηση για τους μακροχρόνια άνεργους όσον αφορά τις τριετίες.

Προκειμένου δηλαδή να δοθεί ένα κίνητρο στους εργοδότες για την πρόσληψή τους, οι τριετίες να μην μετράνε ακέραιες για τους μακροχρόνια άνεργους. Για όλους τους υπόλοιπους οι τριετίες διατηρούνται ακέραιες.

Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προστέθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Αισιοδοξία Στουρνάρα

Ο Γ. Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος για τη συμφωνία. Οπως δηλώνει στο Βήμα «Είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω ότι αύριο, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση».

 «Δεν έχει κλείσει κάτι σε καμία ενότητα», υποστήριξε στις 20:00 ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να πω αν θα κλείσουμε ή δεν θα κλείσουμε». Σημείωσε όμως ότι «υπάρχει πρόοδος σε όλες τις ενότητες. Σε ορισμένες που είχαμε διαφωνίες ή υπάρχει πρόοδος ή συζητιούνται». Διευκρίνισε παράλληλα ότι μισθολογικά θέματα στο Δημόσιο δεν υπάρχουν. Σε ότι αφορά τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί αργότερα.

Σε ότι αφορά τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, στέλεχος του υποστήριξε ότι για να υπάρξει τελική συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. «Ή θα υπάρξει συμφωνία σε όλα ή δεν θα υπάρξει» δήλωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «δεν είμαστε μακριά σε συμφωνία για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Υπάρχουν όμως εκκρεμεί θέματα με τα άλλα υπουργεία. Το βάρος μετατίθεται στη συνολική συμφωνία που θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει».

Αναφέροντας παράλληλα ότι τα ανοικτά θέματα, όπως το γάλα, τα ΜΗΣΥΦΑ, τα φαρμακεία, τα βιβλία, κ.λπ. της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ θα επηρεαστούν από τη συνολική διαπραγμάτευση. Το ίδιο στέλεχος σημείωσε χαρακτηριστικά «καταλαβαίνω ότι παρ’ ότι εμείς δεν είμαστε μακριά στο θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η συμφωνία θα συσχετισθεί με το σύνολο της διαπραγμάτευσης».Ο ίδιος ανέφερε «είμαστε σε κρίσιμη φάση στη διαπραγμάτευση. Μπορεί να χρειαστεί να ξανασυναντηθούμε με τους επικεφαλής της τρόικα τη νύχτα».

Παρ’ όλα αυτά διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν ότι βρέθηκε συμβιβαστική λύση για το γάλα, δηλαδή θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της διάρκειας ζωής, ενώ για τα φαρμακεία θα περάσουν όλες οι ρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ μεταξύ των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και η πώληση ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων.

Σε ότι αφορά στις εμπορικές μισθώσεις το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, κοινοτική πηγή έλεγε ότι δύσκολα θα κλείσει σήμερα η συμφωνία, δεδομένης της πολυπλοκότητας των θεμάτων. 

Τα ανοικτά μέτωπα που άφησε η διαπραγμάτευση του Σαββάτου 

«Πήγε καλά. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι δυσαρεστημένος. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε Κυριακή, αλλά είμαστε κοντά. Από Κυριακή πρωί νέος γύρος διαπραγμάτευσης», έλεγε το Σάββατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σε μια προσπάθεια να περιγράψει την κατάσταση. Συμπλήρωνε πως «υπάρχει πιθανότητα να κλείσει συμφωνία με αστερίσκους. Υπάρχουν ακόμη θέματα που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία».

Ένα από μεγάλα ζητήματα των Κυριακάτικων συναντήσεων θα είναι το «κοινωνικό μέρισμα» και η διανομή του. Η τρόικα ζητά «ψαλίδι» προκειμένου να υπάρξουν «μαξιλάρια» για πιθανές αστοχίες στον προϋπολογισμό του 2014, αλλά και διανομή του όποιου ποσού με «αναπτυξιακό χαρακτήρα». Η κυβέρνηση, από την πλευρά της έχει δώσει υποσχέσεις για στήριξη ευπαθών ομάδων.

Υπάρχει επίσης και το φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο οι δανειστές εκφράζουν διαφωνίες αναφορικά με τη μείωση των προστίμων. Η Αθήνα διαμηνύει ότι προτίθεται να νομοθετήσει μονομερώς αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) εντός χρονοδιαγράμματος. Αυτό, όμως, μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις επόμενες ημέρες. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η τρόικα θα φύγει τη Δευτέρα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω email. «Αυτό θα το ξέρουμε το βράδυ», υποστήριξε η ίδια πηγή.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο Γιάννης Στουρνάρας να πρέπει να μεταβεί στην Ευρώπη για συνεννοήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί υπάρχει πιθανότατα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση.

Προχωρά το νομοσχέδιο για τις τράπεζες

Θέμα χρόνου είναι πλέον η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες. Μετά τις μαραθώνιες χθεσινές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, κυβέρνηση και τρόικα ήρθαν κοντά στα βασικά δεδομένα, αν και κάποια θέματα μένουν ακόμα ανοικτά. 

«Θα κατατεθεί το Νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν. Θέλουμε να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης συμπληρώνοντας ότι το (πολύπαθο) νομοθέτημα «είναι έτοιμο κατά 99,9%». Προσέθεσε δε ότι «μπορεί να κατατεθεί πριν από τα άλλα νομοθετήματα».

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, η Eurobank θα μπορεί να προχωρήσει μέσα σε εννέα ημέρες σε Γενική Συνέλευση και να αποφασίσει την ΑΜΚ.

Όπως προκύπτει, πάντως, υπάρχουν ακόμα «αγκάθια» και αυτά σχετίζονται με την ανάγκη το νομοσχέδιο να εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGcom).

«Το θέμα είναι περίπλοκο, γιατί εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν», σημείωσε κυβερνητικό στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι ο Γ. Στουρνάρας πήρε επιστολή από τον Αλμούνια που επισήμαινε ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες για την κρατική βοήθεια στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η DGcom ζητά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών, όμως τη δίκαιη τιμή θα την ορίσει η κυβέρνηση, έλεγε η ίδια πηγή. Ένα από τα θέματα που συζητείται με την τρόικα είναι εάν στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις ΑΜΚ ως ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια ήταν το ΤΧΣ να συμμετέχει με ένα ποσό στην ΑΜΚ προκειμένου να διατηρήσει τη συμμετοχή του πάνω από το 50% και να μην υποστεί μεγάλο dilution.

Επιμένουν για απολύσεις στο δημόσιο

Στο θέμα του Δημοσίου, που απασχόλησε τη συνάντηση της τρόικας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μεγάλο «αγκάθι» ήταν οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015. Η τρόικα επιμένει για καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου, «παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία, με κύρια αιχμή τον νόμο για τη διαδημοτική κινητικότητα, με την οποία κλείνει ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου. Είμαστε σε ένα σημείο, όπου εμείς ζητούμε ποιοτικές αλλαγές και όχι άλλους ποσοτικούς στόχους».

Ετερο κυβερνητικό στέλεχος παρέπεμψε τις αποφάσεις για τις απαιτήσεις της τρόικα σε «ανώτερο επίπεδο» δηλώνοντας ότι «υπάρχει συνολική διαπραγμάτευση. Εμείς, ως υπουργείο, έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα στο 80%».

Διαφωνίες και για τα εργασιακά

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται ότι επιμένουν στο θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, το οποίο δεν βρίσκεται σύμφωνη την κυβέρνηση. Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε μετά τη σύσκεψη πως οι δυο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά ζητήματα.

Η κυβέρνηση φαίνεται πώς κατάφερε να πείσει τους δανειστές να παραμείνει ο θεσμός των τριετιών, και οι αλλαγές να υπάρξουν στοχευμένα σε κατηγορίες εργαζομένων. Ετσι, για παράδειγμα θα μπορούσαν να μην ισχύσουν για μακροχρόνια άνεργους, ώστε να υπάρξει και κίνητρο για την πρόσληψή τους.

Η ελληνική πλευρά εμμένει και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αρκούν σε αυτή τη φάση. Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% (μείωση 2,9% στις εργοδοτικές και 1% στις εισφορές των εργαζομένων το καλοκαίρι φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση.

Στον αέρα και το πακέτο για τη βιομηχανία

Χωρίς οριστική συμφωνία έληξε και το ραντεβού με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο από το υπουργείο ενέργειας, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών για το κορυφαίο θέμα του πακέτου στήριξης της βαριάς βιομηχανίας.

Σε αυτό, εκτός από τα μέτρα ύψους 150 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, περιλαμβάνονται και οι μειώσεις που αποφάσισε η ΓΣ της ΔΕΗ για τη βαριά βιομηχανία, αλλά και οι μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το κόστος ενέργειας θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα. Σημείωσε δε ότι έχουν γίνει βήματα προσέγγισης σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά, χωροταξικό, κτηματολόγιο, ωστόσο η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει ακόμη. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα συνάντηση την Κυριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v