Συνέδριο επιχειρηματικότητας στο Βερολίνο από CBC

Παρά την άνοδο του Βερολίνου, ούτε αυτό ούτε το Λονδίνο μπορούν να συγκριθούν ακόμη με τη Silicon Valley στις ΗΠΑ. Τα συμπεράσματα επιχειρηματικού συνεδρίου που διοργανώθηκε από τη CBC. Οι θέσεις του Δ. Τσίγκου.

Συνέδριο επιχειρηματικότητας στο Βερολίνο από CBC

Η έμφαση στη διεθνή επιχειρηματικότητα και καινοτομία μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη και να διασώσει την Ευρώπη από την υψηλή ανεργία. Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα του φόρουμ για τη διεθνή επιχειρηματικότητα και τις προοπτικές του Βερολίνου ως νέο πανευρωπαϊκό πόλο έλξης επιχειρηματικότητας, που διοργάνωσε το νέο Business Club, CAPITALS Business Circle (CBC) πρόσφατα στο Βερολίνο.

Η διεθνής επιχειρηματικότητα έχει προοπτικές, όταν συνδυάζεται με το διεθνοποιημένο προσανατολισμό και την καινοτομία. Εκεί στρέφονται πλέον τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρομεσαίες εταιρείες διεθνώς, ενώ σημασία πλέον δεν έχει τόσο που είναι η έδρα της εταρείας αλλά πού είναι το τμήμα καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης της κάθε εταιρείας.

Σε αυτό συμφώνησαν οι: Michael Bültmann, Διευθύνων Σύμβούλος της Nokia Γερμανίας (η οποία μετέφερε ένα μεγάλο τμήμα του R&D στο Βερολίνο), ο Έλληνας Δημήτρης Τσίγκος, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών και μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Επιχειρηματικών Αγγέλων, καθώς και Προέδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Νεοφυών Επιχειρήσεων, ο Nikolas Woischnik, Νέος Επιχειρηματίας και Επενδυτής καθώς και Ιδρυτής του TechBerlin της AhoyBerlin και ο Christian Wiesenhütter, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Βερολίνου, ο οποίος έκανε την εισαγωγική εισήγηση επί του θέματος. Παρά τις δαφορετικές αφετηρίες και προσεγγίσεις τους, αυτός ήταν ο κοινός τόπος όλων των ανωτέρω διακεκριμμένων ομιλητών, που τιμήσαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Η πρώτη συνάντηση του Κλαμπ CBC στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, καθότι πέραν της μεγάλης προσέλευσης, σύμφωνα με τους διοργανωτές, παραβρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη τόσο από την οικονομία και το επιχειρείν όσο και από τη διπλωματική και πολτική κοινότητα τόσο από το Βερολίνο, όσο και απ άλλες πόλεις (πχ. Αμβούργο, Φρανκφούρτη) ή χώρες (πχ. Τσεχία, Ελλάδα), ενώ ήταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση μεταξύ σχεδόν δύο κόσμων αυτό των πολυεθνικών και αυτό των νεοφυών επιχειρήσεων.

Από την ενδιαφέρουσα συζήτηση, προέκυψε, ότι το Βερολίνο καθιερώνεται σταδιακά ως Μέκκα επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, καθότι ο ρυθμός ίδρυσης νεοφυών εταιρειών είναι ο ταχύτερος και μεγαλύτερος σε σχέση με κάθε άλλη πόλη της Γερμανίας, ενώ και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το Βερολίνο κερδίζει έδαφος προσεγγίζοντας το Λονδίνο στον τομέα των Startups. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πλέον χρονικά διαστήματα που το Βερολίνο προσεγγίζει το Λονδίνο ακόμα και στην αξία προσέλκυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύουν σε νέες επιχειρήσεις, παρότι ακόμα σε αυτό το θέμα υστερεί σε σχέση με το Λονδίνο.

Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι ούτε το Βερολίνο αλλά ούτε και το Λονδίνο δεν μπορούν ακόμα σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με τη Σίλικον Βάλευ λόγω κυρίως της ανυπαρξίας στην Ευρώπη κουλτούρας αποτυχίας αλλά και τη μη διασύνδεσης των Πανεπιστημιών με τις επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο κ. Τσίγκος. Παρά τη σημαντική άνοδο που έχει καταγράψει το Βερολίνο σε σχέση με άλλες γερμανικές ή ευρωπαϊκές πόλεις και τον οργασμό επιχειρηματικότητας, που παρατηρείται, ακόμη αντιμετωπίζει την έλλειψη της κατάλληλης νοοτροπίας, της διασύνδεσης πανεπιστημίων με μεγάλες εταιρείες και των πόρων χρηματοδότησης για να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό επίκεντρο.

Όσον αφορά την Ευρώπη, όπως τόνισε και ο κ. Τσίγκος, αποτελεί μεν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, χρειάζεται δε αλλαγές στην κουλτούρα, στην προσέγγιση και την εκπαίδευση για να επιτρέψει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο η δημιουργική επιχειρηματικότητα χτυπάει στην καρδιά της Ευρώπης, το Βερολίνο και μπορεί, εφόσον υποστηριχθεί σωστά, να τονώσει όχι μόνο την ανάπτυξη αλλά και να διάσωσει την Ευρώπη από την υψηλή ανεργία. Πέραν του Βερολίνου, η υγιής νέα επιχειρηματικότητα αρχίζει να έχει σοβαρή παρουσία και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως στην Αθήνα. Η συζήτηση έκλεισε αισιόδοξα, καθώς τονίστηκε, ότι αν η Σίλικον Βάλευ είναι το τρέντυ παρελθόν και το Λονδίνο το τρέντυ παρόν, τότε το Βερολίνο είναι το τρέντυ μέλλον.

Μάλιστα στο περιθώριο της ανωτέρω εκδήλωσης, στην οποία είχε προσκληθεί επί τούτου και εκπρόσωπος από το ΔΣ του Γερμανικού Συνδέσμου Νεοφυών Επιχειρήσεων, υπήρξε με την υποστήριξη των διοργανωτών της εκδήλωσης διμερής συνάντηση του κ. Τσίγκου και του Μέλους του ΔΣ του Συνδέσμου Νεοφυών Επιχειρήσεων στη Γερμανία προκειμένου να υπάρξει μια κάποιους είδους συνεργασία και κοινές δράσεις μεταξύ των δύο ομοειδών Συνδέσμων Ελλάδας και Γερμανίας. Το CBC τέθηκε εξ αρχής στη διάθεση και των δύο για την υποστήριξη μια τέτοιας συνεργασίας και κοινών δράσεων.

Το CBC είναι ένα διεθνές Κλαμπ που φέρνει σε επαφή υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τραπεζών, προσωπικότητες από το χώρο της οικονομίας με αξιωματούχους της διπλωματίας και πολιτικής, με κύρια στοιχεία την αμφίδρομη ανταλλαγή γνώσης και απόψεων, την αποκλειστικότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των προσκελημένων του. Έχοντας υψηλού επιπέδου ομιλητές από το χώρο των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της διπλωματίας και επίκαιρα θέματα διεθνούς οικονομικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, προσεγγίζονται τα θέματα πάντα με μοναδική διεθνή οπτική Ως διεθνές Κλαμπ έχει αποκλεστικά ως γλώσσας επικοινωνίας τα αγγλικά.

Οι επόμενες συναντήσεις έχουν ξεχωριστούς ομιλητές όπως τον Πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του τοπικού Χρηματιστηρίου του Βερολίνου. Το CBC φιλοδοξεί το επόμενο διάστημα να οργανώσει εκδηλώσεις και εκτός Βερολίνου, μεταξύ άλλων και στην Αθήνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v