Χατζηδάκης: Πώς θα αντιστραφεί η «κόπωση» στις εξαγωγές

«Υπάρχουν ζητήματα όπως η κρίση στις παραδοσιακές μας αγορές ή η υψηλή διακύμανση του ευρώ, που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Για τα υπόλοιπα όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Χατζηδάκης: Πώς θα αντιστραφεί η «κόπωση» στις εξαγωγές

Τους λόγους για τους οποίους οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημάδια οπισθοδρόμησης περιέγραψε ο Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του σε ειδική εκδήλωση για τις εξαγωγές με θέμα: «Οδικός χάρτης Διευκόλυνσης του Εξωτερικού Εμπορίου. Ένας χρόνος μετά. Παρόν και Μέλλον», που πραγματοποίηθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Ο υπουργός ανάπτυξης αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες και στάθηκε στους λόγους που καταγράφηκε αρνητικό πρόσημο το 2013. Όπως είπε οι βασικοί λόγοι είναι:

• Ο περιορισμός της ζήτησης, λόγω κρίσης, σε παραδοσιακές αγορές για εμάς, όπως η Ιταλία, η Κύπρος, η Τουρκία ή ακόμη και λόγω γενικότερης αναταραχής, όπως στη Μέση Ανατολή.

• Η στασιμότητα ή ύφεση που πλήττει γενικότερα τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης.

• Τα προβλήματα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, που παρά την όποια σχετική κινητικότητα στο τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους μήνες, εξακολουθούν να επιμένουν σε σημαντικό βαθμό.

• Η διακύμανση του ευρώ σε υψηλά επίπεδα.

• Το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες αγορές, που οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες όπως το ενεργειακό κόστος.

• Επίσης, τα πεπερασμένα όρια της ελληνικής παραγωγικής βάσης.

«Υπάρχουν ζητήματα όπως η κρίση στις παραδοσιακές μας αγορές ή η υψηλή διακύμανση του ευρώ, που βρίσκονται σε απόσταση από τη σφαίρα επιρροής μας. Δεν μπορούμε λοιπόν, να υποσχεθούμε θαύματα για αυτά τα ζητήματα». Για τα υπόλοιπα όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες είπε ο Κωστής Χατζηδάκης:

«1. Ως προς τη ρευστότητα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας:

• Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 το πρόγραμμα για την Επιχειρηματικότητα και την Ανταγωνιστικότητα θα λάβει - για πρώτη φορά - τους περισσότερους πόρους σε σχέση με όλα τα άλλα προγράμματα.

Κατευθύνουμε τα κονδύλια σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπου σύμφωνα με τις μελέτες της Mc Kinsey και του ΙΟΒΕ, θα έχουν το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την απασχόληση: Τουρισμός, υγεία, αγροτοδιατροφικός τομέας,Τεχνολογία και Πληροφορική, Περιβάλλον, Ενέργεια, Δημιουργικές βιομηχανίες, logistics και υλικά κατασκευών.

• Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης νέα εργαλεία χρηματοδότησης για τις ΜμΕ, ειδικώς προσαρμοσμένα για τις υπάρχουσες συνθήκες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΤΕπ.

• Συστήνουμε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο το οποίο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας, αξιοποιώντας συμφωνίες όπως αυτές που ήδη έχουν προχωρήσει με την KfW και το Ίδρυμα Ωνάση.

Ωστόσο, θέλω να τονίσω το εξής: Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ήταν το πρώτο βήμα, το βασικότερο όλων για να αποκαταστηθεί οριστικά η ρευστότητα είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη.

Γι' αυτό, σημασία έχει εμείς μεν να συνεχίσουμε την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Οι δε εταίροι μας, να εκφράσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην προσπάθειά μας, που ούτως ή άλλως αποδίδει και ξεπερνά τις προβλέψεις. Η ψυχολογία μετράει και αυτή είναι που θα κάνει τη διαφορά.

2. Ως προς το ενεργειακό κόστος: το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΚΑ πρόσφατα ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων και πρωτοβουλιών που καλύπτουν τόσο την ηλεκτρική ενέργεια όσο και το φυσικό αέριο και τα οποία σύντομα, πιστεύουμε πως θα έχουν θετικά αποτελέσματα.

3. Προωθούμε αμέσως το ελληνικό σήμα: Μια προσπάθεια που δίνει μια σφραγίδα εμπιστοσύνης στις ελληνικές εξαγωγές.

4. Παράλληλα προωθούμε το νόμο-πλαίσιο και τη δευτερογενή νομοθεσία μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες στην αδειοδότηση και τους ελέγχους των επιχειρήσεων: η αυτοσυμμόρφωση και η πιστοποίηση τρίτου γίνονται ο κανόνας, ενώ οι διαδικασίες π.χ. για την ίδρυση μιας επιχείρησης θα γίνονται ηλεκτρονικώς και συχνά αυθημερόν.


Στέλνουμε και με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα πως η Ελλάδα αλλάζει και γίνεται μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

5. Υιοθετούμε σύντομα το νέο Νόμο για την αγορά Logistics, που είναι ένας κλάδος άμεσα συνδεδεμένος με τις εξαγωγές και την εξωστρέφεια.

6. Συνεχίζουμε παράλληλα, την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές.

Τι κάνουμε:

• ψηφιοποιούμε τις διαδικασίες και στις εισαγωγές, ώστε να διευκολύνουμε τους εξαγωγείς που προμηθεύονται πρώτες ύλες από το εξωτερικό

• ολοκληρώνουμε την καταγραφή της εθνικής νομοθεσίας και τη σύγκρισή της με τις ευρωπαϊκές ώστε να μεταφέρουμε επιμέρους βέλτιστες πρακτικές εντός του έτους

• προωθούμε, μετά την απλούστευση των διαδικασιών, την υλοποίηση του Single Window, δηλαδή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι ένα one-shop-stop για τις εξαγωγές, με τη διασύνδεση και άλλων δημοσίων υπηρεσιών όπως π.χ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι διαδικασίες, λοιπόν, θα είναι απλούστερες με διττό τρόπο: πρώτον διότι θα είναι λιγότερες και δεύτερον διότι θα είναι ηλεκτρονικές. Το έργο ξεκινά να υλοποιείται σε λίγους μήνες και η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v