Πώς μπαίνει η κυβέρνηση στη μάχη του... γάλακτος

Οι διαφωνίες των βουλευτών και η αισιοδοξία στο Μαξίμου για ελαχιστοποίηση των «απωλειών». Το «παράθυρο» για βελτιώσεις στην ρύθμιση και η δυσφορία Σαμαρά. Αίρονται οι ενστάσεις ΠΑΣΟΚ στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ανεβάζει τους τόνους η αντιπολίτευση.

Πώς μπαίνει η κυβέρνηση στη μάχη του... γάλακτος

Πεπεισμένοι ότι δεν θα πνιγούν σε μια κουταλιά... γάλα δηλώνουν στην κυβέρνηση, παρά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει με τις αντιδράσεις βουλευτών για τη συγκεκριμένη οδηγία του ΟΟΣΑ. Την ίδια στιγμή όμως η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας θέτοντας τους βουλευτές της συγκυβέρνησης προ των ευθυνών τους.

Εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι μετά από τόσες σκληρές διαπραγματεύσεις και την εξεύρεση λύσεων σε εξαιρετικά δύσκολα ζητήματα, δεν είναι δυνατόν όλα να γκρεμιστούν από την εν λόγω διάταξη.

Ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες εξέπεμψε αυστηρό μήνυμα προς τους διαφωνούντες, διαμηνύοντας ότι "προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει", ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται αλλαγές, ακόμα και στη διατύπωση της οδηγίας, για να αποφευχθούν «ατυχήματα» στην ψηφοφορία. Κατά τη διάρκεια, εξάλλου, σύσκεψης του Γιάννη Στουρνάρα με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών τους εξήγησε ότι θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες γάλατος, το γάλα μιας μέρας (με ημερομηνία λήξης τρεις μέρες μετά), το φρέσκο γάλα (έως έντεκα ημερών) και το μακράς διάρκειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος φέρεται δυσαρεστημένος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την έλλειψη συντονισμού, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο, δηλώνοντας στη συνέχεια πως αναμένει τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας για να τοποθετηθεί.

Τη διαφωνία τους με τα μέχρι τώρα δεδομένα επανέλαβαν, εξάλλου, οι Γιώργος Βλάχος, Θάνος Μωραϊτης, Μιχάλης Κασσής και Δάνης Τζαμτζής, ενώ στην ομάδα προστέθηκε και ένας ακόμα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σηφουνάκης. Ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, πάντως, αναμένονται επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βλάχος, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ζήτησε από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Μπούρα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη την Τετάρτη, δηλαδή αμέσως μετά την 25η Μαρτίου, με τη συμμετοχή και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος, να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και να εξομαλυνθούν οι υπάρχουσες διαφορές.

Ο κ. Βλάχος σε συνέντευξη στον Real FM ζήτησε να παρέμβει ο πρωθυπουργός για το ζήτημα.

Την ίδια ώρα, απάντηση στις διαμαρτυρίες των βουλευτών για το γάλα έδωσε χθες μέσω ενημερωτικού σημειώματος το Υπουργείο Ανάπτυξης υπεραμυνόμενο των αλλαγών.

Το νομοσχέδιο θα έρθει τελικά σε τρία άρθρα, το πρώτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δεύτερο για τα φορολογικά και το τρίτο για τις διαρθρωτικές αλλαγές, στο οποίο πιθανότατα θα περιλαμβάνεται και ο τρόπος διάθεσης του κοινωνικού μερίσματος. Προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Παρασκευή, να συζητηθεί με τη μορφή του «κατεπείγοντος» και να ψηφιστεί τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.

Για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, μετά και την προφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, απαιτούνται πλέον όχι 151 αλλά 148 θετικές ψήφοι βουλευτών, αριθμός που μπορεί να είναι και μικρότερος αν υπάρχουν απουσίες στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Ειδικά στο θέμα των τραπεζών, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δείχνει να μην υπάρχει πρόβλημα, αφού, σύμφωνα με συμμετέχοντα στη σύσκεψη, κανένα από τα πράσινα στελέχη δεν εμφανίστηκε αρνητικό, επισημαίνοντας μάλιστα πως πρόκειται για υποχρέωση κοινοτική και όχι εντολή της τρόικας. Το ερωτηματικό εδώ παραμένει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα περιμένει να διαβάσει πρώτα το τελικό κείμενο και μετά να τοποθετηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v