Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορά ακινήτων: Ενα απέραντο πωλητήριο!

Πριν ακόμη ξεκινήσει η ανάπτυξη της οικονομίας, πλήθος πωλητών βρίσκεται με το χέρι στη... σκανδάλη. Το ελληνικό δημόσιο πρώτο στο χορό των πωλητηρίων. Οι κινήσεις των εισηγμένων. Γιατί οι ειδικοί προτείνουν την επιλογή «ποιοτικών» ακινήτων.

Αγορά ακινήτων: Ενα απέραντο πωλητήριο!

Σε ένα απέραντο... πωλητήριο έχει μετατραπεί η εγχώρια αγορά ακινήτων, καθώς πριν καλά-καλά η οικονομία δείξει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης πλήθος οργανισμών, εταιρειών και ιδιωτών φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις οικοπέδων, διαμερισμάτων, γραφείων, αποθηκών και κάθε είδους εκτάσεων.

Κινητήριοι μοχλοί της προσφοράς είναι η αναζήτηση ρευστότητας, η αποφυγή καταβολής βαρύτατων φόρων, αλλά και οι χαμηλές προσδοκίες για αξιοσημείωτη ανάκαμψη των τιμών τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι τυχαίες οι αναφορές πολλών αναλυτών πως καλύτερη πορεία θα έχουν τα «ποιοτικά και προνομιούχα» ακίνητα, ενώ στις άλλες περιπτώσεις οι αγοραστές θα πρέπει να περιοριστούν στην αναζήτηση ευκαιριών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει πάνω από 50% σε σχέση με το υψηλό του 2007.

Πρώτο στον χορό των πωλητηρίων έχει μπει το ελληνικό δημόσιο, το οποίο μετά την ολοκλήρωση της πώλησης 28 ακινήτων σε Eurobank Properties και Πανγαία (sale and lease back) έχει μέχρι το τέλος του έτους -μεταξύ άλλων- ως στόχο τη ρευστοποίηση άλλων εβδομήντα ακινήτων μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Επίσης, πρόσφατα μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ πολλά και σημαντικά ακίνητα, όπως το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά, το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, 137 προσφυγικά διαμερίσματα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και πολλά κτίρια στην Πλάκα.

Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια είναι πότε θα βγουν ως πωλητές ακινήτων στην αγορά οι ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιαίτερα οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αντλήσουν ρευστότητα και να επηρεάσουν θετικά τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας. Επί του παρόντος, οι εταιρείες των δύο κλάδων κρατούν πολύ συντηρητική στάση, γνωρίζοντας πως η αγορά δεν είναι σε θέση να αντέξει ένα μεγάλο κύμα πωλήσεων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, όσο και αν οι τράπεζες επιλέξουν να διευθετήσουν (αναχρηματοδότηση, επιμήκυνση εξόφλησης) τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ο αριθμός των προβληματικών δανείων είναι τόσο μεγάλος που θα δούμε κάμποσα ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τη διάθεσή τους να ρευστοποιήσουν ακίνητά τους είτε σε σύντομα χρονικό διάστημα, είτε μεσοπρόθεσμα, έχουν εκδηλώσει και πολλές επιχειρήσεις με στόχο να περιορίσουν την έκθεσή τους προς τις τράπεζες και να επικεντρωθούν στις λειτουργικές τους δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες εταιρείες, πολύ λίγες κατάφεραν να ρευστοποιήσουν ακίνητά τους τα τελευταία χρόνια (π.χ. Μαθιός Πυρίμαχα, Βογιατζόγλου Systems) και επίσης λίγες αγόρασαν (JUMBO, Autohellas, Space Hellas).

Aντίθετα, πολύ μεγάλη παραμένει η «ουρά» των ενδιαφερόμενων πωλητών, υπό την προϋπόθεση (και όχι πάντα...) ότι θα προκύψει ένα ενδιαφέρον τίμημα. Έτσι, μεταξύ των επιχειρήσεων που θα ενδιαφέρονταν για την αξιοποίηση ακινήτων τους συγκαταλέγονται Fourlis, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΙΑΣΩ, ΤΕΞΑΠΡΕΤ, Εριουργία Τρία Άλφα, Τροπαία, ΒΑΛΚΑΝ, Μπήτρος, Πετρόπουλος, Ηρακλής, Σπύρου, Κέκροψ (σχεδιάζει την εκποίηση 1-2 ακινήτων μέσα στο 2014), Μουζάκης, Δομική Κρήτης.

Τέλος, μεγάλη προσφορά ακινήτων θα προκύψει πιθανότατα στο μέλλον και από την πλευρά των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας ή για διάφορους λόγους έχουν βρεθεί «υπερεκτεθειμένα» στην αγορά ακινήτων. Άλλωστε, τα άδεια διαμερίσματα λέγεται πως είναι γύρω στις 150.000 και θα χρειαστούν πολλά ακόμη χρόνια για να απορροφηθούν στην περίπτωση που δεν ανακάμψει δραστικά το αγοραστικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v