Citi: H Ελλάδα θα βγει σύντομα στις αγορές

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, ενώ συνεχίζεται η βελτίωση της εμπιστοσύνης, τονίζει ο διεθνής οίκος. Αναβαθμίζει στο 0,8% την ανάπτυξη για το 2015. Περιμένει ελάφρυνση χρέους του επίσημου τομέα τα επόμενα τρίμηνα.

Citi: H Ελλάδα θα βγει σύντομα στις αγορές

Η Ελλάδα θα βγει σύντομα στις αγορές χρέους προβλέπει η Citi, σε έκθεση της στην οποία αναθεωρεί προς τα πάνω την ανάπτυξη για το 2015.

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις της τρόικας έχουν απομακρύνει ορισμένα εμπόδια, ενώ συνεχίζεται η βελτίωση της εμπιστοσύνης, τονίζει ο οίκος. Παράλληλα, επισημαίνει την δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα την Τετάρτη πως η Ελλάδα είναι σχεδόν έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές και ότι η έκδοση θα γίνει πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές στις 25 Μαϊου.

Σύμφωνα με την Citi μια τέτοια εξέλιξη θα αντιμετωπιστεί θετικά από τους οίκους αξιολόγησης και μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση του outlook σε θετικό.

Εν τω μεταξύ, ο διεθνής οίκος αναβαθμίζει την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2015 σε 0,8% από 0,4% προηγουμένως. Την ίδια ώρα αναθεωρεί οριακά την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2014, αναμένοντας συρρίκνωση 0,9% έναντι 1% στις 26 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή, προβλέπει αποπληθωρισμό 1,9% το 2014 και 2,2% το 2015. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί το 2014 στο 27,5% και το 2015 στο 26,4%.

H Citi τονίζει πως η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα παραμένει αδύναμη, ο ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών είναι αρνητικός και η ανάπτυξη των εξαγωγών υπολείπεται των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας.

Επιπλέον, σημειώνει πως αναμένει μια ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα τα επόμενα τρίμηνα, αλλά αποκλείει μια απευθείας διαγραφή χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v