Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λερναία Ύδρα» οι αντάρτες και τα μέτωπα στο πολυνομοσχέδιο

Πληθαίνουν τα ανοικτά μέτωπα του πολυνομοσχεδίου και οι διαφωνούντες βουλευτές. Σε γάλα, φάρμακα, ταξί και φωτοβολταϊκά οι περισσότερες ενστάσεις. Προσθαφαιρέσεις στην κυβέρνηση για τους βουλευτές που θα πουν το πολυπόθητο «ναι».

«Λερναία Ύδρα» οι αντάρτες και τα μέτωπα στο πολυνομοσχέδιο

Με τη Λερναία Ύδρα μοιάζει το πολυνομοσχέδιο που έρχεται το επόμενο 24ωρο στη Βουλή με τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, καθώς, όσο πλησιάζει η ψηφοφορία, αντί να κλείνουν τα ανοικτά μέτωπα, αυτά αυξάνονται, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους διαφωνούντες βουλευτές, που διαμαρτύρονται ότι ακόμα δεν έχουν γνώση του κειμένου.

Τα αγκάθια πλέον δεν αφορούν μόνο την οδηγία για το γάλα (για το οποίο δημιουργούνται προσδοκίες λύσης μετά την συμβιβαστική πρόταση που φαίνεται πως μπήκε στο τραπέζι), αλλά έχουν επεκταθεί, μεταξύ άλλων, στα φάρμακα, στα ταξί και στα φωτοβολταϊκά. Και μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι εάν ενημερωθούν πλήρως οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για όλες τις πτυχές των θεμάτων θα σταματήσουν οι αντιδράσεις, ωστόσο τουλάχιστον μέχρι να συμβεί αυτό εκείνοι που δημοσίως εκφράζουν τον προβληματισμό τους ξεπερνούν τους δέκα.

Και ναι μεν τυπικά πολύ δύσκολα το πολυνομοσχέδιο δεν θα ψηφιστεί στη Βουλή (όπου απαιτείται η έγκρισή του από 148 βουλευτές, λόγω των προφυλακισμένων συναδέλφων τους της Χρυσής Αυγής), ωστόσο είναι δεδομένο ότι εάν δεν συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός 151 θα προκύψει μείζον πολιτικό ζήτημα.

Να σημειωθεί ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης αυτήν τη στιγμή έχουν αθροιστικά 153 βουλευτές, με άγνωστες να είναι επιπλέον οι προθέσεις αρκετών ανεξαρτήτων, όπως των Ανδρέα Λοβέρδου (που ζητά να γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο) και Χρήστου Αηδόνη, του Γιώργου Νταβρή, αλλά και των Κώστα Γιοβανόπουλου και Χρυσούλας Γιαταγάνα, οι οποίοι μόλις χθες ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους, αποχωρώντας από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Για να μην φτάσουν όμως στην κυβέρνηση να εξαρτώνται από τους ανεξάρτητους, συνεχίζουν την προσπάθειά τους να πείσουν τους δικούς τους βουλευτές ότι από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου εξαρτάται το μέλλον όχι μόνο το δικό τους, αλλά και της χώρας, αφού χωρίς το «ναι» της Βουλής, η δόση του Μαΐου θα είναι στον αέρα.

Σήμερα το απόγευμα, εκτός απροόπτου, τους γαλάζιους βουλευτές θα ενημερώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συγκεντρώνει το μένος πολλών, επειδή, όπως λένε, δεν έχει λάβει υπόψη του στο ελάχιστο τις προτάσεις τους. Ο ίδιος, με χθεσινές δηλώσεις του, ανέφερε «δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιοι θα ψηφίσουν υπέρ της ακριβής τιμής του γάλακτος», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτιώσεων.

Στη μακρά λίστα των διαφωνούντων για το συγκεκριμένο ζήτημα εκ μέρους της Ν.Δ. (Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Δάνης Τζαμτζής, Νικήτας Κακλαμάνης, Αλέξανδρος Κοντός, Γιώργος Καρασμάνης) προστέθηκαν χθες και οι βουλευτές Ανδρέας Μαρίνος, Γιώργος Στύλιος, Γιάννης Καράμπελας και Τιμολέων Κοψαχείλης, ενώ από το πράσινο στρατόπεδο, τη σημαία του αντάρτικου κρατούν οι Θάνος Μωραΐτης, Μιχάλης Κασσής και Νίκος Σηφουνάκης. Μάλιστα από την Ιπποκράτους ήδη από χθες συγκαλούν συνεδριάσεις των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Τομέων του ΠΑΣΟΚ ώστε να διαμορφωθεί και να προταθεί μια κοινά αποδεκτή πρόταση που θα εκτονώσει την κρίση.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις των βουλευτών Κασσή και Καράμπελα. Ο πρώτος δήλωσε σήμερα ότι καλύτερα να είναι αντάρτης, παρά μαριονέτα. «Αν πάρει κάποιος τα δεδομένα ότι αύριο θα κατατεθεί στην επιτροπή το περιβόητο νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις και την Κυριακή θα κληθούμε να το ψηφίσουμε, καταλαβαίνει ότι μαριονέτα πρέπει να αισθάνεσαι ως βουλευτής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Καράμπελας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 σημείωσε: «Ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ και ακόμα δεν έχει έρθει κανένα σχέδιο για να το συζητήσουμε, γι' αυτό και διαλέγουμε κι εμείς τον δρόμο να απαντήσουμε μέσω των ΜΜΕ».

Ο κ. Καράμπελας τόνισε: «Εμείς έχουμε ακούσει διάφορους γραμματείς να βγαίνουν λαλίστατοι, να επιχειρηματολογούν έχοντας διαβάσει την πρώτη σελίδα μακροοικοινομικών εφαρμογών, χωρίς να είναι ειδήμονες. Μας παρουσιάζονται με ύφος χιλίων καρδιναλίων και βασικά δεν μας έχουν ακούσει ακόμα».

Την ίδια ώρα, ανοιχτές παραμένουν οι εκκρεμότητες με τα φάρμακα, ενώ οι φαρμακοποιοί βάζουν λουκέτο στα καταστήματά τους, καθώς και στο θέμα των ταξί, με τους εκπροσώπους του κλάδου (που συναντήθηκαν χθες με τον κ. Χατζηδάκη) να κρατούν προς το παρόν στάση αναμονής.

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν, όπως έγινε γνωστό χθες, και οι ρυθμίσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μεταξύ των οποίων η μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά. Θέμα για το οποίο την περασμένη εβδομάδα είχαν αντιδράσει 55 βουλευτές της Ν.Δ. και 2 του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας για «έωλα επιχειρήματα» τον υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Ήδη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ χθες ζήτησε μικρότερο κούρεμα στις ταρίφες των ΑΠΕ για σειρά κατηγοριών, ενώ εισηγείται ρυθμίσεις και για τα δάνεια που έχουν λάβει οι επενδυτές.

Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης

Εν τω μεταξύ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, και υπουργών, συνεδριάζει, στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, εν όψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή αύριο Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v