Νέα πρόταση για το γάλα από την κυβέρνηση

Μετά από συνεννόηση του ΥΠΑΝ με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και σε ανοικτή γραμμή με την τρόικα, κατατέθηκε εναλλακτική πρόταση η οποία προβλέπει την θεσμοθέτηση δυο κατηγοριών γάλακτος.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Νέα πρόταση για το γάλα από την κυβέρνηση

Σε νέα πρόταση κατέληξε η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα του γάλακτος. Με βάση αυτή, η κατηγορία του «γάλακτος ημέρας» θα είναι υποκατηγορία σε μια ευρύτερη ομάδα προϊόντων, η οποία θα λέγεται «παστεριωμένο γάλα».

Πρακτικά θα υπάρχουν δύο κατηγορίες γάλακτος: α) το παστεριωμένο, με υποκατηγορία το γάλα ημέρας και β) τα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, γνωστά σήμερα ως υψηλής παστερίωσης.

Οι ημέρες «ζωής» του συγκεκριμένου προϊόντος θα καθορίζονται με ευθύνη της βιομηχανίας, ενώ η συσκευασία θα φέρει σε ευκρινές σημείο ειδική σήμανση για τις ημέρες «ζωής». 

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Αθανάσιου Τσαυτάρη, του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου και ομάδας πανεπιστημιακών και επιστημόνων από τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος ξεκαθαρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, πως η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος λόγω και των συνθηκών παραγωγής/διακίνησης στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες. Οριακά, δε, έχει περιθώριο αύξησης μιας ημέρας και αυτό αφού προηγουμένως συλλεχθούν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των «διαφωνούντων» είναι θετικά και εκτιμάται ότι το μέτωπο κλείνει ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής. Ο Κ. Χατζηδάκης αναμένεται να συναντηθεί με βουλευτές των δυο κομμάτων προκειμένου να συζητήσουν τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Νωρίτερα, μιλώντας για τη νέα πρόταση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, χθες, ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και μας έφερε το κείμενο με τις προτάσεις όπως ήταν διατυπωμένες. Του εξηγήσαμε τι δυσκολίες δημιουργεί αυτό το κείμενο και του είπα τη δική μου πρόταση. Το γάλα που κυκλοφορεί σήμερα και βαφτίζεται φρέσκο, είναι το κανονικό παστεριωμένο γάλα».

«Αν λοιπόν θέλαμε να βγάλουμε την έννοια φρέσκο και να το λέμε πλέον με τη μέθοδο επεξεργασίας, θα λέγεται ελληνικό εφόσον είναι ελληνικό παστεριωμένο γάλα. Θα έχει υποστεί επεξεργασία στους 72 βαθμούς περίπου και αυτήν την ώρα έχει διάρκεια ζωής 5 ημέρες, θα το εξετάσουν οι επιστήμονες που θα μαζευτούν αν μπορεί να πάει κάποια μέρα και με ποιον τρόπο παραπάνω. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν είναι σωστό το γάλα που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία -έτσι είναι ο επιστημονικός όρος σε αυτήν την περίπτωση, ξεπερνά δηλαδή τους 84 βαθμούς και στο υπερυψηλή τους 127-, αυτό να το ονοματίσουν παστεριωμένο, δεν μπορεί και δεν πρέπει. Επομένως, αν δεχτείτε, του είπα, ότι αυτό θα βαφτιστεί γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, τότε ο άλλος κόσμος θα παράγει το παστεριωμένο, και μπορούμε τότε πραγματικά να έχουμε αυτές τις δύο βασικές κατηγορίες, το παστεριωμένο, αυτό που μέχρι τώρα αποκαλούσαμε φρέσκο, και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, που στο εμπόριο αναφέρεται ως long life, δηλαδή γάλα μακράς διαρκείας».

Και ίδιος πρόσθεσε: «Θα έρθει και το σήμα με το ελληνικό γάλα, εφόσον είναι ελληνικό πραγματικά, δηλαδή παράγεται και μεταποιείται εδώ, αν έρθει και το γάλα της ημέρας που θέλουν να δοθεί και το έχουν ανακοινώσει... Σας θυμίζω επίσης ότι απαστερίωτο γάλα απαγορεύεται να πωλείται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για λόγους υγείας. Επομένως αυτές οι παράμετροι μας δίνουν τη δυνατότητα να το λύσουμε το πρόβλημα». 

Χαρακόπουλος: Θετικό το ότι υπάρχει βούληση για αλλαγές

«Θεωρώ θετικό το ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα».

Αυτό αναφέρεται σε δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Θα ήθελα, όμως», πρόσθεσε, «να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε:

1.Το "γάλα ημέρας" αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

2. Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου 'φρέσκο', θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η "ψυκτική αλυσίδα", καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την "ΕΒΓΑ της γειτονιάς".

3. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού "γάλα υψηλής παστερίωσης" που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό "γάλα υψηλής παστερίωσης" θα μπορούσε να ονομαστεί "υψηλής θερμικής επεξεργασίας"».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v