Βίζερ (EWG): Δεν θα υπάρξει κούρεμα

Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ελάφρυνση μέσα από τη μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Οπως σημειώνει η χώρα έχει σήμερα τους πλέον συμφέροντες όρους δανεισμού παγκοσμίως.

Βίζερ (EWG): Δεν θα υπάρξει κούρεμα

Δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα χρέους επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ελάφρυνση μέσα από τη μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.

«Η ιδανική μου ευχή για το 2014 είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και απασχόλησης που θα συντάξει μόνη της η ελληνική κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές, μέσα στο μείγμα της, αλλά και αλλαγές στη χρηματοδότηση και στη δημόσια διοίκηση» δηλώνει.

Όπως υποστηρίζει, «το πρόγραμμα αυτό πρέπει να έχει υψηλό δείκτη εσωτερικής ιδιοποίησης. Θα το αποδέχονται η κυβέρνηση και οι Αρχές ως δικό τους και όχι ως εξωτερικό καταναγκασμό».

O ίδιος σημειώνει πως επισήμως δεν έχει κατατεθεί αίτημα για τέτοιο πρόγραμμα από τις ελληνικές αρχές, πόσο μάλλον να έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία επ’ αυτού. Αυτό όμως που μπορώ να πω, και αυτό εκτιμούμε πως είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, είναι πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, που θα είναι σε θέση να δημιουργεί βιώσιμη απασχόληση και να συμβάλλει στη συνολική μακροοικονομική παραγωγικότητα της Ελλάδας».

Σε ερώτηση για το πότε και πώς θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Βίζερ απέκλεισε κάθε περίπτωση να γίνει «κούρεμα» του χρέους, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ελάφρυνση μέσω μείωσης επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς θα τηρηθούν οι υποσχέσεις του Εurogroup του Δεκεμβρίου 2012, που υπαγορεύουν κάτι τέτοιο. Ομως, για τον κ. Βίζερ έτσι και αλλιώς η Ελλάδα δανείζεται με πάρα πολύ καλούς όρους, αφού δεν χρειάζεται να δανειστεί από τις αγορές παραπάνω από 10 δισ. ετησίως, ένα ποσό αρκετά μικρό, που δεν ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ. Για τον κ. Βίζερ η χώρα μας «έχει τους πλέον συμφέροντες όρους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους παγκοσμίως».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v