Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ευρωγυμνάσια» για τη δόση των 8,3 δισ.

Το πλάνο για τη δόση, το σπάσιμο των ποσών και τα προαπαιτούμενα. Η... απορία των δανειστών για τη σπουδή της ελληνικής πλευράς να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο πριν το Eurogroup της Τρίτης. Περιμένουν τη «μετάφραση» των ψηφισθέντων.

«Ευρωγυμνάσια» για τη δόση των 8,3 δισ.

Όσοι περιμένουν ότι στο αυριανό Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα οι ομόλογοι του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης θα διαψευστούν. Όχι διότι έχει στραβώσει κάτι. Εξαρχής, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, το αυριανό Eurogroup δεν επρόκειτο να δώσει έγκριση για εκταμίευση δόσης. Κι αυτό γιατί η συμφωνία με την τρόικα θα πρέπει να περάσει πρώτα από τα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων μας στην ευρωζώνη, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου.

Στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα με μια τηλεδιάσκεψη Eurogroup ή ακόμα και Euroworking Group, θα ληφθεί η απόφαση για εκταμίευση της δόσης σε δόσεις και αφού νωρίτερα έχουν καθοριστεί prior actions (προαπαιτούμενα) τα οποία επί του παρόντος παραμένουν άγνωστα.

Αρμοδίως πάντως εκτιμάται πως σε κάθε περίπτωση και παρά τις διαδικαστικές λεπτομέρειες το νερό έχει μπει στο αυλάκι «για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν τη συμφωνία επί της αξιολόγησης από την τρόικα και να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα σταδιακής εκταμίευσης της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στη Βουλή, όταν έκανε λόγο για «το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup» και όχι για εκταμίευση της δόσης.

Στο σημείο αυτό εντοπίζεται ένα παράδοξο. Η ελληνική πλευρά επιδίωξε με διαδικασίες κατεπείγοντος να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο στο οποίο αποτυπωνόταν η συμφωνία με την τρόικα ωσάν να ήταν προαπαιτούμενο έως το Eurogroup της 1ης Απριλίου.

Το κλίμα αυτό δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της τρόικας. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι ουδέποτε ετέθη ζήτημα να έχουν ψηφιστεί οι διατάξεις έως την Τρίτη. Ορισμένες πηγές μάλιστα εξέφραζαν απορία για την τρεχάλα της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως καλά-καλά το νομοσχέδιο δεν είχε μεταφραστεί στα αγγλικά ώστε η τρόικα να είναι σίγουρη πως αποτυπώνει επακριβώς αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν...

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών από την άλλη πλευρά τονίζουν ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών ψήφισης του νομοσχεδίου είχε να κάνει με την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο αυξάνει το compliance ratio (το ποσοστό συμμόρφωσης στη συμφωνία) διευκολύνοντας τα εθνικά κοινοβούλια να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης, το μεγαλύτερο κομμάτι από τα 8,3 δισ. ευρώ της ευρωζώνης (ενδεχομένως ποσό κοντά στα 6 δισ. ευρώ) αναμένεται να εκταμιευθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ενώ τα κεφάλαια από την πλευρά του ΔΝΤ (συνολικά 3,6 δισ. ευρώ) αναμένεται να εισρεύσουν στην Αθήνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Τα συνολικά κεφάλαια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τα 9,5 δισ. ευρώ λήξεων στα τέλη Μαΐου. Άλλωστε το τελευταίο ποσό θα μειωθεί δεδομένου ότι η Πειραιώς και η Alpha Bank θα επαναγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v