Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεκλογική «αυλαία» με... σκληρό ροκ!

Θυελλώδης συνεδρίαση με δύο(!) προτάσεις μομφής του ΣΥΡΙΖΑ που όμως δεν μπλόκαραν την ψηφοφορία. Ικανοποίηση στη Ν.Δ., παρά την απώλεια Ν. Κακλαμάνη αλλά και προβληματισμός για το ΠΑΣΟΚ, μετά την «ανταρσία» Γ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνη.

Προεκλογική «αυλαία» με... σκληρό ροκ!

Με μία απώλεια, αυτή του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη που διεγράφη, δύο διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και άλλες δύο απουσίες, ενός βουλευτή της Ν.Δ. και ενός του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση κατάφερε τελικά και πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τη συμφωνία με την τρόικα.

Σε μια άκρως επεισοδιακή συνεδρίαση, και παρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να χαλάσει τη «φιέστα» που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά στο αυριανό Eurogroup, τα προαπαιτούμενα για τη δόση αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, και το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει την ικανοποίησή του και χαράσσει τη στρατηγική του για την επόμενη μέρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις αλλά και η στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά στο αυριανό Eurogroup στην Αθήνα τέθηκαν στο επίκεντρο πρωινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μαξίμου.

Στο τραπέζι τέθηκαν και οι αντικαταστάσεις των δυο αναπληρωτών υπουργών, στα υπουργεία Περιβάλλοντος (είχε αποχωρήσει ο Στ. Καλαφάτης για να διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης) και Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την παραίτηση του Μ. Χαρακόπουλου. Σήμερα το μεσημέρι ορκίστηκαν οι κ.κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο κ. Νικόλαος Ταγαράς ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σαμαράς και Βενιζέλος θα συναντηθούν εκ νέου το απόγευμα στις 19:00. 

Ωστόσο οι χθεσινές εξελίξεις δείχνουν εκ νέου το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται σε εν δυνάμει αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, όχι μόνο δημοσκοπικά αλλά και σε ό,τι αφορά την ενότητα των βουλευτών του, καθώς ο πρώην πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε «όχι» στο άρθρο για τις τράπεζες (παρότι οι βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν ψήφισαν «ναι»), ενώ ο Απόστολος Κακλαμάνης ψήφισε παρών προκαλώντας έντονη δυσφορία στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είχε έντονο διάλογο με τον πρώην πρωθυπουργό αμέσως μετά την ψηφοφορία, ενώ με δήλωσή του σε πολύ έντονο ύφος, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δεν έχει κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές». Έκανε δε λόγο για «υποκρισίες και προσωπικά πολιτικά παιχνίδια», τόνισε ότι «αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε» και κατέληξε λέγοντας ότι «όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον ελληνικό λαό». Ο Γ. Παπανδρέου σήκωσε το γάντι και απάντησε: «Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε».

Στη χθεσινή ψηφοφορία, παρουσία 288 βουλευτών, το άρθρο με τα διαρθρωτικά μέτρα της έκθεσης του ΟΟΣΑ έλαβε 152 «ναι», 135 «όχι» και 1 «παρών», από τον Νικήτα Κακλαμάνη τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Το άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ψήφισαν 151 βουλευτές, 136 είπαν «όχι» και 1 «παρών».

Από την ψηφοφορία έλειπαν ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Ψυχάρης και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, οι οποίοι με επιστολές τους δήλωσαν πως αν παραβρίσκονταν θα ψήφιζαν «ναι», χωρίς αυτό να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έβαλε κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας: «Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα ήρθαν και από όσα καλά έρχονται για την οικονομία, θέλησαν να είναι η Ελλάδα στην ακυβερνησία. Αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε ποτέ. Εμείς, αντίθετα, κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο. Και με μεγάλη αισιοδοξία και με μεγάλη δύναμη προχωράμε».

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την ψηφοφορία. Όπως αναφέρει, «το οριακό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας φανερώνει το λόγο που απορρίφθηκε η πρόταση μομφής εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα για το μείζον θέμα των τραπεζών. Στην πραγματικότητα ούτε η κυβέρνηση ούτε ο κ. Στουρνάρας χαίρουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού».

Ο υδράργυρος κατά το επόμενο δίμηνο και μέχρι τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βρίσκεται στο κόκκινο και η πόλωση στα ύψη, με τις προθέσεις των κομμάτων να διαφαίνονται ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Επρόκειτο ουσιαστικά για την αυλαία της προεκλογικής περιόδου, την οποία, όπως όλα δείχνουν, θα χαρακτηρίζει πρωτοφανής οξύτητα, με φόντο την πολιτική επιβίωση.
Μετά το χθεσινό «ναι» της Βουλής, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ετοιμάζονται -σαφώς πιο ήρεμοι μετά την ένταση των τελευταίων ημερών- να υποδεχτούν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο στο Ζάππειο και θα εγκρίνουν τη δόση, που όπως έχει κάνει γνωστό ο Γιάννης Στουρνάρας θα εκταμιευθεί έως τις 17 Απριλίου.

Το στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου πλέον και μέχρι τις εκλογές είναι τριπλό: το μοίρασμα του κοινωνικού μερίσματος των 525 εκατομμυρίων ευρώ, η συμβολική έστω έξοδος στις αγορές και μια πολιτική δήλωση στήριξης της χώρας μας αναφορικά με την έναρξη των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος. Δεν αποκλείεται σε μια τέτοια ενέργεια να προχωρήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία πιθανότατα το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την Αθήνα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σημάδεψε η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και ακολούθως κατά του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη, επιχειρώντας να τινάξει στον αέρα την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής αν η πρόταση γινόταν δεκτή η συζήτηση θα έπρεπε να διακοπεί αμέσως και να συνεχιστεί την Τετάρτη.

Η απόφαση για την πρόταση μομφής ελήφθη νωρίτερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Αλέξη Τσίπρα με στενούς του συνεργάτες, λαμβάνοντας υπόψη και τη δημοσκοπική καθίζηση του κόμματος, σε μία απόπειρα να αποκτήσει επιπλέον δυναμική εν όψει των διπλών εκλογών. Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου θέλησαν να εστιάσουν στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι ο «τσάρος» της οικονομίας μας δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής σε αρκετούς βουλευτές τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τον κ. Στουρνάρα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, με το σκεπτικό ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84), η Βουλή μπορεί να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από μέλος της, αλλά δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά αν δεν παρέλθει εξάμηνο. Και, όπως υπενθυμίζεται, στις 8 Νοεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ.

Αλλά και η πρόταση μομφής κατά του κ. Μεϊμαράκη δεν απέδωσε στην Κουμουνδούρου, καθώς τα στελέχη της θεωρούσαν ότι η συζήτηση γι' αυτήν θα ξεκινούσε αμέσως. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, με αποτέλεσμα η σχετική συζήτηση και ψηφοφορία να γίνει σήμερα το απόγευμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «θεσμική εκτροπή και κυβερνητική γελοιοποίηση», καθώς και για «πρωτόγνωρο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση αποδίδει τη συγκεκριμένη κίνηση της Κουμουνδούρου στο γεγονός ότι «αύριο δεν θα έχει λόγο ύπαρξης, αφού δεν θα υπάρχει μνημόνιο». Παράλληλα, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για «επιδίωξη υπονόμευσης της προσπάθειας εξόδου από την κρίση με εξόφθαλμα ψέματα και απειλές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v