Moody's: Credit positive οι ΑΜΚ Alpha-Πειραιώς

Οι ΑΜΚ είναι θετικές διότι βοηθούν τις Alpha και Πειραιώς να ανταποκριθούν στις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που απαιτεί η ΤτΕ, δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών, ενώ μειώνουν τα μερίδια του ΤΧΣ στις δύο τράπεζες, διευκολύνοντας την προσέλκυση επενδυτών.

Moodys: Credit positive οι ΑΜΚ Alpha-Πειραιώς

Credit positive χαρακτηρίζει η Moody's τις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς κατά 1,2 δισ. και 1,75 δισ. ευρώ αντίστοιχα, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου αυτές είναι «credit positive» για τις τράπεζες διότι τις βοηθούν να ανταποκριθούν στις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που απαιτεί η Τράπεζα της Ελλάδος και τους δίνουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις ακριβές προνομιούχες μετοχές. Παράλληλα, οι αυξήσεις κεφαλαίου μειώνουν τα μερίδια του ΤΧΣ στις δύο τράπεζες, γεγονός που θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών.

Ωστόσο, ο οίκος εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες προκλήσεις από τα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την περιορισμένη χρηματοδότηση φέτος και του χρόνου.

Και οι δύο τράπεζες αύξησαν τα κεφάλαιά τους προσφέροντας νέες κοινές μετοχές και έλαβαν έγκριση από τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή. Η Moody's εκτιμά πως οι ΑΜΚ θα μειώσουν το μερίδιο του ΤΧΣ στην Πειραιώς στο 67,3% από 80,9% και στην Alpha Bank στο 69,9% από 81,7%. Το αυξημένο free float θα διευκολύνει και θα επισπεύσει τη μετάβαση των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια.

Παράλληλα, οι επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου θα δώσουν τη δυνατότητα στις δύο τράπεζες:

-Να ανταποκριθούν στις εκτιμώμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος κεφαλαιακές ανάγκες μετά τα stress tests της. Η κεντρική τράπεζα κατέληξε ότι η Πειραιώς χρειάζεται 425 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 262 εκατ. ευρώ.

-Να εξοφλήσουν τις υφιστάμενες προνομιούχες μετοχές ύψους 940 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και 750 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς. Αυτές οι προνομιούχες μετοχές έχουν κουπόνι 10%, που αυξάνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, ξεκινώντας από το 2015, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody's θα κόστιζαν στην Alpha Bank γύρω στο 12,5% των ομαλοποιημένων προ προβλέψεων εσόδων του 2013 και στην Πειραιώς περίπου 8%.

-Να ενισχύσουν το «μαξιλάρι» απορρόφησης ζημιών με υψηλότερης ποιότητας κεφάλαια, καθώς τα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι προβλέψεις για απώλειες από δάνεια υποδηλώνουν ότι θα είναι ζημιογόνες φέτος.

-Να προετοιμαστούν καλύτερα για τα πανευρωπαϊκά stress tests της EBA το 2014. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, το pro forma core tier 1 με βάση τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ θα ανέρχεται περίπου στο 12,1% και της Πειραιώς σχεδόν στο 11,8%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v