Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «ψιλά γράμματα» η συμφωνία στο Eurogroup

Πολιτικό παζάρι για τα προαπαιτούμενα που θα «ξεκλειδώσουν» τις δόσεις για Ελλάδα. Η έκθεση της τρόικας, τα εύσημα και οι απαιτήσεις. Τρέχει η Αθήνα να κλείσει «κενά». Μετεκλογικά ανοίγει ο «φάκελος» εργασιακά και Δημόσιο.

Με «ψιλά γράμματα» η συμφωνία στο Eurogroup

Μπορεί το assessment review της τρόικας να έχει ολοκληρωθεί και να εστάλη το Σαββατοκύριακο στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, όμως το eurogroup είναι αυτό που θα αποφασίσει, με βάση την έκθεση, ποια προαπαιτούμενα και milestones θα θέσει για την εκταμίευση των κεφαλαίων προς την Ελλάδα, που θα γίνει σε τρεις ή περισσότερες δόσεις, όπως έχουν ήδη διαμηνύσει οι Βρυξέλλες.

Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι κάποια από τα συμφωνηθέντα παραμένουν προς το παρόν προφορικά για ευνόητους λόγους σημαίνει ότι η τράπουλα των προαπαιτούμενων θα ανακατευτεί με βάση τις απαιτήσεις των υπουργών οικονομικών, αλλά και του ΔΝΤ.

To Eurogroup λόγω της παρουσίας του στην Αθήνα και για να ανταποδώσει τη φιλοξενία αναμένεται να ανακοινώσει την ικανοποίησή του για την ψηφοφορία στη Βουλή και για την πρόοδο που επετεύχθη. Όμως ο διάβολος κρύβεται και θα κρύβεται στις λεπτομέρειες των milestones, ιδιαίτερα αυτών που θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καλύψει τις επερχόμενες απαιτήσεις των δανειστών ήδη προχώρησε χθες το βράδυ στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το σπάσιμο της ΔΕΗ, ενώ προχωρά και στη δημιουργία των ανεξάρτητων αρχών για τη διαχείριση των λιμανιών και των υδάτων, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε αυτούς τους τομείς.

Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr το θέμα της ΔΕΗ είναι ψηλά στην ατζέντα της τρόικας, η οποία ζητά να προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς, όπως έχει υποσχεθεί η ελληνική πλευρά.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day, οι βαθιές τομές που θα γίνουν στα εργασιακά το 2015, τα πιθανά νέα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση που θα ονομαστούν διαρθρωτικά και στοχευμένα (όπως αυτά που μπήκαν στο πολυνομοσχέδιο άλλωστε) έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα κατά τη διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Θα «φανούν» όμως τον Ιούνιο. Σύμφωνα μάλιστα με την Καθημερινή περιλαμβάνουν νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλαγές στο ασφαλιστικό και νέο πακέτο ΟΟΣΑ.

Εκεί βεβαίως δεν θα υπάρξει καμία διάθεση για διαπραγμάτευση για θέματα όπως η νέα συρρίκνωση στον δημόσιο τομέα αλλά και ο τρόπος διαχείρισης της κρατικής περιουσίας και της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων.

Όσο για το δημοσιονομικό κενό του 2015, την αποσαφήνιση του ύψους του και τι θα χρειαστεί για να καλυφθεί, η υποχώρηση να μην εξεταστεί τώρα, αλλά τον Ιούνιο, δεν είναι ούτε προϊόν διαπραγμάτευσης, ούτε φόβος των τροϊκανών μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, από την οποία η κυβέρνηση βγήκε λαβωμένη.

Η απόφαση πάρθηκε από τον Φεβρουάριο, όπως είχαμε γράψει, και την είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο επίτροπος Όλι Ρεν στο περιθώριο της διάσκεψης στο Νταβός. Όσο για το χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση σιγά-σιγά αρχίζει να παραδέχεται την αλήθεια, όπως άλλωστε τη γνώριζε από τις αρχές του χρόνου.

Πρώτα θα κλείσουν το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό του 2015 και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, η οποία τοποθετείται περί το τέλος του 2014.

Βεβαίως εάν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Κομισιόν και για τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθυστερήσουν, τότε το θέμα του ελληνικού χρέους ενδέχεται να συζητηθεί στις αρχές του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v