Ανακόπηκε η ανάκαμψη στην ελληνική βιομηχανία

Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών μειώθηκε το Μάρτιο, ενώ καταγράφεται υποχώρηση των τιμών εισροών για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών, σύμφωνα με τη Markit.

Ανακόπηκε η ανάκαμψη στην ελληνική βιομηχανία

Στις 49,7 μονάδες διαμορφώθηκε το Μάρτιο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής PMI επιστρέφοντας σε επίπεδα κάτω του 50, που σηματοδοτούν ύφεση. Ο δείκτης είχε ανέλθει στις 51,3 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών μειώνεται, ενώ καταγράφεται υποχώρηση των τιμών εισροών για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών.

Η μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών, η πρώτη ανάλογη μείωση σε διάστημα τριών μηνών, συνέβαλε στην επιδείνωση των συνολικών επιπέδων εισροής νέων εργασιών. Τα επίπεδα απασχόλησης στον μεταποιητικό τομέα υποχώρησαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Ωστόσο, ο καθαρός ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2009.

«Η εκ νέου υποχώρηση του δείκτη κάτω από το 50 ήταν κάπως απογοητευτική», σχολιάζει ο υπεύθυνος της έρευνας. Ωστόσο, οι βασικοί δείκτες που σχετίζονται με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες παρέμειναν σε πλαίσιο ανάπτυξης -μολονότι κυμάνθηκαν χαμηλότερα από τις υψηλές τιμές του Φεβρουαρίου-, υποδεικνύοντας ότι ο μεταποιητικός τομέας συνέβαλε θετικά στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όπως σημειώνει, η έρευνα του Μαρτίου υπογράμμισε και πάλι τον βαθμό στον οποίο η έλλειψη ρευστότητας και τα ζητήματα ταμειακών διαθέσιμων δυσχεραίνουν τις λειτουργίες των επιχειρήσεων. Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα προϋποθέτει την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v