Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Υπερατλαντική «ένεση» στην ελληνική οικονομία

Τι σηματοδοτεί το ντιλ της Σάνη Α.Ε. με το υπερατλαντικό fund Oaktree Capital Management. Οι υπόγειες διεργασίες στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Η σύνδεση ισχυρών ξένων κεφαλαίων με εγχώριους ομίλους.

  • του Παύλου Υψηλάντη
Τουρισμός: Υπερατλαντική «ένεση» στην ελληνική οικονομία

Ο τουρισμός φαίνεται πως θα αποτελέσει την κύρια πύλη εισόδου ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Το επιβεβαιώνει η πρόσφατη συμφωνία του ξενοδοχειακού ομίλου Σάνη με το διεθνές fund Oaktree Capital Management για την ανάπτυξη στη χώρα μας αλυσίδας πολυτελών μονάδων.

Το ντιλ προδιαγράφει, ταυτόχρονα, το προφίλ των τουριστικών επενδύσεων νέας γενιάς που συγκεντρώνουν τα βλέμματα ισχυρών ξένων κεφαλαίων τα οποία αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες με προοπτικές μέγιστης απόδοσης.

Το συγκεκριμένο fund διαχειρίζεται μεταξύ άλλων κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων των ΗΠΑ και του Καναδά και γι' αυτόν τον λόγο ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην ευρύτερη αγορά του real estate. Ιδιαίτερα σε πολυτελή ακίνητα-φιλέτα.

Η συμφωνία με τον ξενοδοχειακό όμιλο Σάνη (συμφερόντων των επιχειρηματιών Στ. Ανδρεάδη, Ανδ. Ανδρεάδη και Φ. Ζησιάδη) αφορά στη δημιουργία και ανάπτυξη μιας νέας «επώνυμης» αλυσίδας πολυτελών μονάδων-resort με την εμπορική ονομασία Oceania Club.

Το χαρτοφυλάκιο της νέας αλυσίδας θα συγκροτείται από μονάδες πολυτελείας μεγάλου μεγέθους, δυναμικότητας άνω των 500-600 κλινών. Ιδρυτικό μέλος της νέας αλυσίδας θα είναι το ξενοδοχείο Oceania Club της Σάνη Α.Ε., δυναμικότητας 660 κλινών που λειτουργεί στα Μουδανιά Χαλκιδικής. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει το ξενοδοχείο Gerakina.

«Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι το γεγονός ότι ένα τόσο ισχυρό διεθνές fund αποφασίζει να επενδύσει στον ελληνικό τουρισμό, στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Προφανώς χαιρόμαστε που επέλεξαν να συνεργαστούν με τον όμιλό μας αναγνωρίζοντας το know how μας στη διαχείριση πολυτελών μονάδων» ανέφερε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του ομίλου Σάνη Σταύρος Ανδρεάδης.

Η συμφωνία αποτυπώνει, με βάση στελέχη της αγοράς, τις έντονες διεργασίες στον χώρο του τουρισμού στις οποίες μετέχουν ισχυροί ξένοι «παίκτες» που αναζητούν επενδυτική διέξοδο για τα κεφάλαια που διαχειρίζονται, ελληνικές τράπεζες και γνωστοί εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Οι τελευταίοι φέρονται να έχουν επιλεγεί από ξένα κεφάλαια για να αποτελέσουν το «όχημα» για την είσοδό τους στην Ελλάδα κυρίως λόγω του ειδικού βάρους που έχουν στην ελληνική οικονομία, την αναγνωρισιμότητά τους αλλά και τα θετικά οικονομικά τους αποτελέσματα.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, ταυτόχρονα, σηματοδοτεί με βάση τα ίδια στελέχη, την αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου ισχυρών εγχώριων ξενοδοχειακών ομίλων. Οι τελευταίοι επιχειρούν να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά ενώ, ταυτόχρονα, αμύνονται στην πίεση που δέχονται από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν παραδοσιακά σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αλλά στρέφονται τώρα στον τουρισμό.

Αποτέλεσμα των ανακατατάξεων που συντελούνται στην αγορά είναι η γέννηση ισχυρών εταιρειών διαχείρισης ξενοδοχείων (hotel management). Πρόκειται, εξηγούν παράγοντες της αγοράς, για μια νέα δυναμική επιχειρηματική δραστηριότητα που έρχεται να εντάξει σε επώνυμες, ισχυρές ξενοδοχειακές αλυσίδες εκατοντάδες καλά ελληνικά ξενοδοχεία τα οποία, όμως, δεν διαθέτουν ισχυρό εμπορικό σήμα (brand) και υποχρεώνονται να τιμολογούν τις υπηρεσίες τους σε χαμηλότερες τιμές επειδή θεωρούνται ανώνυμα από τη διεθνή πελατεία.

Η τάση ενισχύεται από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σχεδόν το 80% των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Αναπόφευκτα οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν τρόπους να διασφαλίσουν έσοδα και η ένταξη σε μια αλυσίδα είναι μία από τις λύσεις που έχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v