Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διώκεται για κακούργημα ο Ρ. Σπυρόπουλος

Η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε εναντίον του Διοικητή του ΙΚΑ ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος. Η υπόθεση αφορά οφειλές της εταιρίας σούπερ μάρκετ "Αρβανιτίδης". Τι δήλωσε για την υπόθεση ο Ρ. Σπυρόπουλος.

Διώκεται για κακούργημα ο Ρ. Σπυρόπουλος
Για κακούργημα διώκεται ο Διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.

Φέρεται -σύμφωνα με την κατηγορία- να έδωσε διπλή εντολή να αρθεί η κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών των λογαριασμών της εταιρίας σούπερ μάρκετ του αδελφού του ιδιοκτήτη της Βέροιας, Χαρ. Αρβανιτίδη, με αποτέλεσμα ενώ η εταιρία να χρωστά περί τα 18,25 εκατομμύρια στο ΙΚΑ, να χαθούν σε λίγα βράδια εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα ταμεία του μεγαλύτερου ασφαλιστκού φορέα της χώρας.

Σε βάρος του διαβιβάστηκε καταγγελία στην Εισαγγελία Διαφθοράς και διενεργήθηκε αμέσως έρευνα από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο που άσκησαν και την ποινική δίωξη.

Οι εισαγγελείς μάλιστα ζητούν από τον ανακριτή της υπόθεσης να διερευνήσει αν οι υπεύθυνοι της εταιρίας έχουν διαπράξει το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που καταλογίζουν στον διοικητή του ΙΚΑ.

Ο κ. Σπυρόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της απόφασης μου, η οποία θεωρώ ότι είναι συμβατή με τα συμφέροντα του Ιδρύματος». Επισήμανε ότι η εταιρεία δεν έκλεισε κι έτσι δεν χάθηκαν 1.700 θέσεις εργασίας και αυτή τη στιγμή όλες οι οφειλές της έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Η υπόθεση

Η ανώνυμη εταιρία Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας, είχε σύμφωνα με τη δικογραφία οφειλές στο ΙΚΑ στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 περί τα 18,25 εκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν κυρίως εισφορές των εργαζομένων της. Το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε τότε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας παρέχοντας 15νθήμερη προθεσμία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό. Η προθεσμία παρήλθε και το ΙΚΑ Βέροιας, αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει την εταιρία όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, επέβαλε στα μέσα Οκτώβρη 2013 κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών ALPHA, EUROBANK, ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρία προς προμηθευτές της, πελάτες κ.ά.

Μετά την είσπραξη μικρού ποσού και αφού, σύμφωνα με τις αρχές, επίκειτο κατάθεση υψηλού ποσού που θα ικανοποιούσε το ΙΚΑ, αιφνιδιαστικά στις 11 Οκτωβρίου 2013 ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος (χωρίς μάλιστα να υπάρχει σχετική αίτηση της εταιρίας στη δικογραφία) έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βέροιας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να προχωρήσει η εταιρία σε πληρωμή προσωπικού , ρύθμιση οφειλών κ.λπ. και εν συνεχεία αν δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».

Ο επικεφαλής του ΙΚΑ Βέροιας όμως με έγγραφό του προς τον κ. Σπυρόπουλο αρνήθηκε κατηγορηματικά να άρει την κατάσχεση επισημαίνοντας πως δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου η εντολή του και ακόμα ότι η εταιρία εκλήθη να προχωρήσει σε ρύθμιση την οποία όμως δεν έκανε.

Στις 17 Οκτωβρίου όμως ο κ. Σπυρόπουλος στέλνει δεύτερο έγγραφο με το οποίο ζητεί να αρθεί η κατάσχεση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013, οπότε ο τοπικός διοικητής αναγκάζεται, όπως λέει σε έγγραφό του, να συμμορφωθεί στις «ρητές εντολές σας», εκφράζοντας όμως και πάλι τις νομικές επιφυλάξεις του. Αποτέλεσμα σύμφωνα με τη δικογραφία ήταν η εταιρία να μην κάνει νέα ρύθμιση και στις 18 Νοεμβρίου να ξεκινήσει νέα διαδικασία κατάσχεσης. Στο μεσοδιάστημα όμως όπου είχε αρθεί η κατάσχεση σε λογαριασμούς της εταιρίας κατατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δεν κατέληξαν στο ΙΚΑ.

Η δίωξη αφορά τα ποσά αυτά που δεν κατέληξαν στα ταμεία του ΙΚΑ (με την έννοια της ματαίωσης είσπραξης) αλλά πιθανόν ακόμα και τον ιδιοκτήτη. Ο διοικητής του ΙΚΑ εκλήθη ως ύποπτος για έγγραφες εξηγήσεις και στο υπόμνημά του φέρεται να ανέφερε πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρία ληξιπρόθεσμές οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με στόχο να μην κλείσει και χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υποστηρίζει δε πως οι ενέργειές του προβλέπονται νομικά.

Οι εισαγγελείς όμως φέρεται πως διαπίστωσαν πως τα μεγάλα ποσά δεν κατέληξαν τελικά σε μισθοδοσία Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς που θα καλέσει σε απολογία τον διοικητή του ΙΚΑ.

Πώς απαντά ο Σπυρόπουλος

Ο διοικητής του ΙΚΑ απαντά επαναλαμβάνοντας ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 24/3. Σε αυτή ανέφερε: «Το θέμα της σχετικής έρευνας της αρμόδιας Εισαγγελικής αρχής αφορά την ολιγοήμερη άρση του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου, που αφορούσε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας της Βορείου Ελλάδος.

Η άρση του μέτρου έγινε προκειμένου να εξοφληθεί τμήμα δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλονταν στους εργαζόμενους αυτής της επιχείρησης.Μετά την εκπνοή της ολιγοήμερης προθεσμίας, το μέτρο επιβλήθηκε και πάλι στην εν λόγω εταιρεία και είναι μέχρι σήμερα σε ισχύ.

Με το απαντητικό μου υπόμνημα προς την Εισαγγελία, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της διοικητικής πράξης και είμαι βέβαιος ότι η πράξη μου αυτή θα ερμηνευθεί ανάλογα από την αρμόδια Εισαγγελική αρχή».

Επιπρόσθετα, γίνεται γνωστό, ότι ο νέος ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας, υπέβαλε ήδη αίτηση στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για συνολική ρύθμιση της οφειλής. Με τον τρόπο αυτό, το ΙΚΑ κατοχύρωσε πλήρως τα δικαιώματά του, ενώ παράλληλα διασώθηκαν 1.700 θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v