Eurogroup: Σε 3 δόσεις τα 8,3 δισ. στην Ελλάδα

Εύσημα για την πρόοδο. Δεσμεύσεις από Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις, αγορά ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις και Δημόσιο. Στα 6,3 δισ. η δόση Απριλίου. Καλυμμένο χρηματοδοτικά το 12μηνο και με χρήση διαθεσίμων από κρατικούς φορείς. Ζητά ιδιωτικό χρήμα για ΕΤΕ και Eurobank.

Eurogroup: Σε 3 δόσεις τα 8,3 δισ. στην Ελλάδα

Σε τρεις δόσεις θα σπάσει το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα. Η πρώτη δόση του Απριλίου θα είναι 6,3 δισ. ευρώ με στόχο να πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν τον Μάιο. Οι άλλες δύο δόσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτούν μετά και με την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν έξι προαπαιτούμενα για κάθε μία εξ αυτών, επιβεβαιώνοντας πρωϊνό δημοσίευμα του Euro2day.gr ότι η συμφωνία κρύβει ψιλά γράμματα.

Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται μέτρα όπως  αλλαγές στη νομοθεσία για το εμπόριο και τις αδειοδοτήσεις, αλλαγές στους φόρους υπέρ τρίτων, νόμο για τη διαφθορά, ενοποίηση των επικουρικών του Δημοσίου στο ΕΤΕΑ, η «μικρή ΔΕΗ» και η χρηματοδότηση των κομμάτων. 

Να σημειωθεί ότι δόση αναμένεται να εκταμιεύσει και το ΔΝΤ και σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ (συγχώνευση δυο δόσεων).

Οι Ευρωπαίοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο και καθιστούν σαφές μέσω της ανακοίνωσης ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις με έμφαση σε Δημόσιο, ενέργεια και αγορές. 

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ έκανε αναφορά για έναν οδικό χάρτη ανάπτυξης με χρήση κοινοτικών κεφαλαίων και στενή συνεργασία όλων των διεθνών οργανισμών, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στην παρούσα φάση. 

Ξέρουμε πόσο μεγάλες ήταν οι προκλήσεις, σημείωσε ο Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι θέλει να το αναγνωρίσει αυτό σήμερα από την Ελλάδα. 

Από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι τώρα η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει τα θετικά στοιχεία του προγράμματος. «Ξέρουμε ότι ο πόνος είναι μεγάλος αλλά η εικόνα αλλάζει. Το πιο σημαντικό είναι να εφαρμοστούν πλήρως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήσαμε».  

Ο Κλ. Ρέγκλινκ του EFSF σημείωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο για τις πληρωμές προς την Ελλάδα και αυτές θα γίνουν αμέσως μόλις καλυφθούν οι δεσμεύσεις. 

Οι Ευρωπαίοι χαιρετίζουν την αύξηση κεφαλαίων της Πειραιώς και της Alpha Bank και τονίζουν ότι «περιμένουμε και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες γρήγορα, πρώτα και κυρίως από ιδιώτες επενδυτές».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν θα χρειαστεί νέο πακέτο η Αθήνα. «Το θέμα θα συζητηθεί αργότερα φέτος, τώρα ζητούμενο είναι να καλυφθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί». Όπως είπε πάντως «συμμερίζομαι τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο». 

Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν είπε επίσης όσον αφορά την επόμενη αναθεώρηση και διαπραγμάτευση που θα γίνει το καλοκαίρι «ελπίζω ότι θα είναι μια πολύ φυσιολογική συζήτηση που θα κλείσει κανονικά. Δεν θέλω να φτάσουμε τα Χριστούγεννα να είμαστε στην Αθήνα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πολυνομοσχέδιο και το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει αλλαγές σε ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν, είπε ότι θα εξεταστεί το ελληνικό κείμενο. Εκτίμησε ότι «μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή αναθεώρηση σε μερικά στοιχεία», συμπλήρωσε όμως ότι δεν περιμένει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup χαιρετίζει το αποτέλεσμα της τέταρτης αποστολής για την αναθεώρηση, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες και σημειώνει με ικανοποίηση ότι η δημοσιονομική απόδοση οδεύει προς την υπέρβαση των στόχων του προγράμματος το 2013 και προς την υλοποίησή τους το 2014, επιτρέποντας στην Ελλάδα να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση του χρέους και να αναλάβει κάποιες έκτακτες δαπάνες το 2014 για να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Καλή πρόοδος έχει επίσης επιτευχθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να ενισχυθεί η προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ευκαιρίες για απασχόληση και ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Από αυτήν την άποψη, το Eurogroup καλωσορίζει την ισχυρή δέσμευση των αρχών στην εφαρμογή μιας ευρείας γκάμας μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών) καθώς και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Προετοιμάζονται «συμπαγή» μέτρα για την απελευθέρωση των μεταφορών και της αγοράς ενοικιάσεων και για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Οι τολμηρές και εμπροσθοβαρείς περικοπές στις συνεισφορές της κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Επιπλέον, οι αρχές έχουν δεσμευτεί για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ και των ακινήτων, που θα παράσχει χρηματοδότηση στην κυβέρνησης, ξεμπλοκάροντας την ίδια ώρα την ιδιωτική επένδυση.

Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσει να επιτελείται πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και η αποδοτικότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο δημόσιος τομέας στους πολίτες, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τις δράσεις και τις δεσμεύσεις των αρχών για να εξασφαλιστεί η αντοχή του τραπεζικού κλάδου, που θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Μετά την κοινοποίηση των στρες τεστ και την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού από την Τράπεζα της Ελλάδας, δύο από τις τέσσερις δομικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει με επιτυχία περισσότερα κεφάλαια από όσα απαιτεί το εποπτικό όργανο (βάσει του κεντρικού σεναρίου) εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό είναι ενθαρρυντικό μήνυμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών. Τώρα περιμένουμε ότι και οι δύο άλλες δομικές τράπεζες θα αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται άμεσα και πρωτίστως από ιδιώτες επενδυτές.

Το Eurogroup θεωρεί ότι υπάρχουν πλέον τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της επόμενης δόσης από το EFSF των 8,3 δισ. ευρώ. Η δόση προβλέπεται να εκταμιευθεί σε τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα των 6,3 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί από το EWG και το δ.σ. του EFSF, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την οριστικοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη-μέλη.

Η εκταμίευση του δεύτερου και του τρίτου τμήματος, που θα είναι 1 δισ. ευρώ έκαστο, συνδέονται με την εφαρμογή των ορόσημων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών της τρόικας.

Το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες, όπου συμπεριλαμβάνεται και η προσωρινή άντληση χρηματοδότησης από πηγές όπως οι καταθέσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης υπενθυμίζουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν επιπλέον στήριξη μέχρις ότου ανακτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι η χώρα συμμορφώνεται πλήρως με τις προϋποθέσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω στην επόμενη αναθεώρηση.

Συνάντηση Σαμαρά με Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

Σαράντα-πέντε λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον επικεφαλής της Ευρωομάδας Γ. Ντάισελμπλουμ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός άκουσε επαίνους από τον κ. Ντάισελμπλουμ, στο κλίμα των θετικών δηλώσεων που έκανε και το πρωί ο πρόεδρος του Eurogroup, κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Ζάππειο Μέγαρο.

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση διήρκησε τριάντα λεπτά.

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς θα απευθύνει χαιρετισμό στο δείπνο του Ecofin στις 20:00 στο Μουσείο της Ακρόπολης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v