Λάθη στον υπολογισμό του τέλους ΑΠΕ βλέπει ο ΑΣΠΗ

Διαφωνεί ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Παραγωγών Ηλεκτρισμού Ελλάδος - ΑΣΠΗ με τις ρυθμίσεις του New Deal.

Λάθη στον υπολογισμό του τέλους ΑΠΕ βλέπει ο ΑΣΠΗ

Λάθος ο τρόπος υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Παραγωγών Ηλεκτρισμού Ελλάδος - ΑΣΠΗ, σχολιάζοντας τα μέτρα που ελήφθησαν με το new deal, αλλά και τη μέχρι τώρα λειτουργία των μηχανισμών της αγοράς.

Όπως αναλύεται στην ανακοίνωση, «Το τελευταίο διάστημα ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δέχεται μεγάλη επίθεση τόσο σε επίπεδο νομοθετικών ρυθμίσεων όσο και επικοινωνιακά. Το κερασάκι της τούρτας είναι μετά την ψήφιση του περίφημου New Deal που στην ουσία παγιώνει την ύφεση επιβάλλοντας άδικη αφαίμαξη των εισοδημάτων των χιλιάδων μικροπαραγωγών που επένδυσαν εμπιστευόμενοι τις συμβάσεις που υπέγραψαν με το κράτος, έρχονται τώρα να κατηγορήσουν κυρίως τα Φωτοβολταϊκά ότι σε αυτά οφείλεται η πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών της ΔΕΗ λόγω αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ.

Τι συμβαίνει όμως εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας; Η Προμήθεια πληρώνει χρήματα προς τους ηλεκτροπαραγωγούς (συμβατικούς και Α.Π.Ε.) μέσω των Διαχειριστών, τα οποία είναι λιγότερα από όσα χρειάζονται για να πληρωθούν οι τιμές και το κόστος της παραγωγής ρεύματος. Δημιουργείται έτσι ένα έλλειμμα. Αυτό το έλλειμμα δεν κατανέμεται ισότιμα ανάμεσα στους παραγωγούς (συμβατικούς και Α.Π.Ε.), αλλά βαρύνει αποκλειστικά τον Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε. Παρ’ όλα αυτά στην κάλυψη του συσσωρευμένου ελλείμματος συμμετέχουν μόνο οι Α.Π.Ε. και όχι όλοι οι παραγωγοί (συμβατικοί από φυσικό αέριο και Α.Π.Ε.) ανάλογα με το ποσό που συνεισφέρουν στο έλλειμμα.

Η αύξηση λοιπόν του ΕΤΜΕΑΡ που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ δεν αφορά τις Α.Π.Ε., αλλά την προαναφερόμενη στρέβλωση. Κατά συνέπεια η όποια αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αφορά την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων μέσω του ειδικού λογαριασμού Α.Π.Ε.

Το ΕΤΜΕΑΡ που επιβαρύνει τους καταναλωτές δεν αποτελεί ορθό μέτρο του πρόσθετου κόστους των Α.Π.Ε. Αυτό οφείλεται στον λάθος τρόπο υπολογισμού του, ο οποίος θα έπρεπε να στηρίζεται στη σύγκριση της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι Α.Π.Ε. προς το κόστος που εξοικονομούν (αποφευγόμενο κόστος). Πιο συγκεκριμένα, κάθε ώρα, οι προμηθευτές αγοράζουν από το Σύστημα ενέργεια για να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών τους. Για κάθε μονάδα συμβατικής ενέργειας, το κόστος τους αποτελείται από την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) και από άλλες πληρωμές προς τους συμβατικούς παραγωγούς.

Οι τελευταίες δεν ενσωματώνονται στην ΟΤΣ. Όταν όμως παράγεται μια μονάδα ενέργειας από Α.Π.Ε. αυτή υποκαθιστά μια MWh συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι οι προμηθευτές γλυτώνουν το κόστος που θα κατέβαλαν για αυτή την συμβατική MWh. Αντί αυτού, καταβάλουν στον ΛΑΓΗΕ ένα πολύ μικρότερο ποσό το οποίο αντικατοπτρίζει το κόστος που επωμίζονται για τις Α.Π.Ε. Έτσι, το πρόσθετο κόστος των Α.Π.Ε. που πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τους καταναλωτές εμφανίζεται τεχνητά μεγαλύτερο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v