Ράιχενμπαχ: Μήνυμα εμπιστοσύνης η έξοδος στις αγορές

Ο δρόμος είναι μακρύς και δεν έχουμε φθάσει ακόμη στη μέση της διαδρομής, τόνισε ο Χ. Θεοχάρης, μιλώντας σε εκδήλωση. Εύσημα από Ράιχενμπαχ, που χαιρετίζει την έξοδο στις αγορές.

Ράιχενμπαχ: Μήνυμα εμπιστοσύνης η έξοδος στις αγορές

«Θα ήταν ένα εξαιρετικό μήνυμα εμπιστοσύνης από τις αγορές εάν η Ελλάδα επιστρέψει σε αυτές. Οι πρόσφατες εξελίξεις με τις ελληνικές τράπεζες είναι ενθαρρυντικές». Αυτό δήλωσε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Horst Reichenbach κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα τις οικονομικές επιδράσεις των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο κ. Reichenbach επεσήμανε ότι η βιωσιμότητα και η αξιοπιστία είναι κομβικές έννοιες για τους επενδυτές, υποστήριξε παράλληλα ότι η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ενθαρρύνει τους επενδυτές, ενώ στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν ακολουθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τότε οι επενδυτές, όπως είπε ο ίδιος, θα πάψουν να ενδιαφέρονται.

Ο κ. Reichenbach υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στον συγκεκριμένο τομέα προχώρησαν με αποφασιστικό τρόπο, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι η πλέον ευρεία και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση. Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΦΕΕ ο κ. Reichenbach ανέφερε «καταλαβαίνω ότι από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας τα πρώτα βήματα ήταν οδυνηρά, αλλά ήταν απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του τομέα υγείας». Όπως είπε ο ίδιος «οι επιδράσεις από τις μεταρρυθμίσεις και από την προοπτική για ανάπτυξη δεν είναι ακόμη ορατές στους πολίτες, αλλά τα αποτελέσματα των μελετών του ΙΟΒΕ καταδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη των μεταρρυθμίσεων αυτών τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογική πολιτική ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα σημείωσε ότι αυτές θα πρέπει να υλοποιηθούν, ενώ αποκάλυψε ότι εξετάζονται και κάποιες ακόμη. Ο ίδιος χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στη φορολογική διοίκηση και αναφερόμενος ειδικότερα στον Γ.Γ. κ. Χάρη Θεοχάρη, σημείωσε ότι από τότε που ανέλαβε, καταγράφηκε πιο μεγάλη πρόοδος από ό,τι την τριετία πριν εκείνος αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές που θα επηρεάσουν την πορεία των εσόδων. Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δεν έχουμε φθάσει ακόμη στη μέση της διαδρομής. Ειδικότερα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, σήμερα έστειλε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απόφαση σχετικά με αλλαγές στη δομή της γενικής γραμματείας. Επισημαίνοντας παράλληλα «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με την προώθηση των αλλαγών και τα αποτελέσματα είναι θετικά».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις για λόγους αξιοπιστίας, αν και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι απαιτούν ρήξεις και συγκρούσεις. Ο ίδιος σημείωσε ότι προβλήματα δεκαετιών είναι αδύνατον να λυθούν σε 2-3 χρόνια και ανέφερε ότι το ζήτημα δεν είναι ο σχεδιασμός αλλά η εφαρμογή τους. Ο κ. Βέττας απέδωσε κατά ένα σημαντικό μέρος τη σχετικά αδύναμη πορεία των εξαγωγών και των επενδύσεων και συνολικά τη συσσωρευμένη βαθιά ύφεση στην έλλειψη ενός ισχυρού και σταθερού σήματος που θα προερχόταν από την πλήρη εφαρμογή των σχετικών μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια ο κ. Svetoslav Danchev υπεύθυνος του τμήματος μικροοικονομικής ανάλυσης και πολιτικής του ΙΟΒΕ αναφερόμενος στα βασικά συμπεράσματα μελετών του ΙΟΒΕ σημείωσε ότι η ίδρυση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων τον Σεπτέμβριο του 2011 αποτελεί τη σημαντικότερη αλλαγή στον τομέα των δημοσίων προμηθειών που έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με στοιχεία, από 2.218 δημόσιες συμβάσεις προμηθειών στην Ελλάδα, το διάστημα 2012-2013, επετεύχθη βελτίωση της διαφάνειας και μείωση στο κόστος κατά 3,5%.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Ζόνζηλο, επιστημονικό συνεργάτη του ΙΟΒΕ, η εφαρμογή με αξιόπιστο τρόπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνονται μπορεί σταδιακά να οδηγήσει την οικονομία σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα προϊόντος και απασχόλησης. Επισήμανε ότι εμπειρικά μια μοναδιαία μείωση του δείκτη «Φραγμοί στις Υπηρεσίες» οδηγεί σε μείωση του δείκτη επιπέδου τιμών στις υπηρεσίες κατά 5,5%%. Αν ο αντίστοιχος δείκτης για την Ελλάδα συγκλίνει με τον μέσο όρο της Ε.Ε., το αποτέλεσμα θα είναι, όπως είπε ο κ. Ζόνζηλος, μείωση 4,4% του δείκτη επιπέδου τιμών στις υπηρεσίες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v