Reuters: Εντυπωσιακή η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση χρέους, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα, σημειώνει ο Hugo Dixon του Reuters. Οι ευνοϊκοί εξωτερικοί παράγοντες και οι επιτυχίες της κυβέρνησης Σαμαρά διευκολύνουν την επάνοδο στις αγορές, υποστηρίζει.

Reuters: Εντυπωσιακή η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

H Ελλάδα έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη, υποστηρίζει ο Hugo Dixon σε άρθρο του στο Reuters, στο οποίο προειδοποιεί για τους κινδύνους που απορρέουν από τις πολιτικές εξελίξεις.

Όπως τονίζει, δύο μόλις χρόνια πριν η χώρα ήταν στα πρόθυρα της άτακτης χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ. Σήμερα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων με την έκδοση ενός πενταετούς τίτλου ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος επισημαίνει πως υπάρχουν ακόμα πολιτικά ρίσκα και ότι η πραγματική οικονομία μόλις τώρα αρχίζει να κάνει στροφή προς την ανάπτυξη. Αλλά υπογραμμίζει ότι η χρηματοπιστωτική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 6,2%, όταν είχε εκτοξευτεί ως και 30% μετά την αναδιάρθρωση χρέους.Επιπλέον, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες, η Πειραιώς και η Alpha, έχουν αντλήσει 3 δισ. ευρώ από τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Η Eurobank σχεδιάζει να προχωρήσει και αυτή σε έκδοση ομολόγου 3 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον κ. Dixon, η αλλαγή στο κλίμα που επικρατεί στις αγορές οφείλεται σε δύο εξωτερικούς παράγοντες. Πρώτον, στην υπόσχεση που έδωσε πριν από δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «κάνει ότι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ. Δεύτερον, στο τέλος του «έρωτα» των επενδυτών με τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα που αναζητά αποδόσεις σε μέρη όπως η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει καταφέρει να καταπλήξει τους παρατηρητές εντός και εκτός Ελλάδας με την ικανότητα της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν οι προκάτοχοι της, σημειώνει ο αρθρογράφος του Reuters. Ο ίδιος ξεχωρίζει ως τις πιο σημαντικές επιτυχίες την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η αλλαγή του προφίλ του χρέους

Εν τω μεταξύ, το χρέος της χώρας μπορεί να βρίσκεται ακόμα στο 180%, αλλά σύμφωνα με τον κ. Dixon δεν είναι τόσο επιβαρυντικό όσο δείχνει γιατί το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Το επιτόκιο είναι ελάχιστα πάνω από το 2%, ενώ η αποπληρωμή θα ξεκινήσει το 2022 και θα διαρκέσει για άλλα είκοσι χρόνια.

Όπως τονίζει δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ομόλογα πενταετούς διάρκειας. Θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω πριν η ελληνική κυβέρνηση αρχίσει να αποπληρώνει τους πιστωτές της, ενώ η απόδοση θα είναι πιο ελκυστική από αυτές που προσφέρουν άλλα ομόλογα σε σκληρό νόμισμα. Ακόμα περισσότερο, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη συμφωνία με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες είχαν υποσχεθεί να εξετάσουν και πάλι τους όρους του δανεισμού εφόσον επιτυγχανόταν πρωτογενές πλεόνασμα.

Κατά τον ίδιο, ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα ήταν η επιμήκυνση των δανείων στα 30 με 50 χρόνια, το πάγωμα του επιτοκίου στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και η παράταση κατά πέντε ακόμα χρόνια της περιόδου στη διάρκεια της οποίας δεν θα πρέπει να αποπληρώνει το χρέος της. Η αναθέρμανση των σχέσεων της Ελλάδας με την Γερμανία, σημαίνει πως η Ελλάδα έχει αρκετές πιθανότητες να ανταμειφθεί για την καλή της συμπεριφορά, προσθέτει.

Η επάνοδος στις αγορές ομολόγων σημαίνει πιθανότατα πως η χώρα δεν είναι πλέον αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό κενό, το οποίο οι διεθνείς δανειστές υπολόγιζαν στα 15 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης έχει μειώσει αυτό το ποσό, ενώ η κυβέρνηση έχει διάφορους τρόπους να καλύψει το κενό, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Η απελευθέρωση κεφαλαίων από το ΤΧΣ

Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες προσφέρει δύο ακόμα πηγές χρηματοδότησης.

Πρώτον, η κυβέρνηση μπορεί να πουλήσει το μερίδιο της στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Αν και είναι δύσκολο να πάρει πίσω και τα 26,3 δισ. ευρώ που επένδυσε, το μερίδιο της αποτιμάται αυτήν τη στιγμή στην αγορά στα 24,5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος.

Δεύτερον, το ΤΧΣ έχει ακόμα 11 δισ. ευρώ στα ταμεία του. Δεδομένης της δυνατότητας των ελληνικών τραπεζών να βγουν στις αγορές, ένα μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά για την χρηματοδότηση του κράτους ή την αποπληρωμή των δανειστών.

Το ΤΧΣ θα κρατήσει κάποια κεφάλαια για την δημιουργία μιας "bad bank" για τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών. 

Το πολιτικό ρίσκο

Ο κ. Dixon προειδοποιεί πως η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμα από το τούνελ. Σημειώνει πως το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται ακόμα πάνω από το 25% και πως για να υποχωρήσει η οικονομία θα πρέπει να αναπτύσσεται για πολλά χρόνια. 

Ο ίδιος τονίζει ότι το μεγαλύτερο ρίσκο είναι η πολιτική, επισημαίνοντας τις αναταραχές που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα το βίντεο της συνομιλίας του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου με τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Αν και δεν φαίνεται πως το περιστατικό θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, αν τελικά κάτι τέτοιο συμβεί, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι λιγότερο φιλική στους επενδυτές, γράφει ο κ. Dixon.

Ως εκ τούτου, καταλήγει, η επικείμενη έκδοση ομολόγου είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v