Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες ευνοούνται από το... ράλι στον τουρισμό

Οι επιχειρήσεις που προσδοκούν φέτος πρόσθετα οφέλη και αυξημένους τζίρους από τη νέα διαφαινόμενη άνοδο στον εισερχόμενο τουρισμό. Τι δηλώνουν οι διοικήσεις των εταιρειών για τη φετινή τους πορεία.

Εισηγμένες: Ποιες ευνοούνται από το... ράλι στον τουρισμό

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορούνται οι διοικήσεις δεκάδων εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. τις ανοδικές εκτιμήσεις για τη φετινή πορεία του εισερχόμενου τουρισμού, καθώς η επιβεβαίωση μιας τέτοιας πρόβλεψης θα επηρεάσει θετικά τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, μετά το διψήφιο περυσινό ποσοστό ανόδου, για φέτος όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των ξένων επισκεπτών θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει τα 18,5 εκατομμύρια άτομα, οδηγώντας σε νέο ιστορικό ρεκόρ την επίδοση του ελληνικού τουρισμού.

Είναι προφανές ότι έως έναν βαθμό θετικά από την αναμενόμενη τουριστική άνοδο θα επηρεαστεί το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και -άμεσα ή έμμεσα- η πλειονότητα των οικονομικών κλάδων: από τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά γραφεία και τις μεταφορές, έως το λιανικό εμπόριο, τα πρατήρια βενζίνης, την αγροτική παραγωγή και τις εταιρείες τροφίμων.

Πάντως μεταξύ των εισηγμένων που φαίνεται πως θα επηρεαστούν θετικά συγκαταλέγονται:

• Οι εταιρείες του ομίλου Βασιλάκη, Aegean Airlines (μετά από ένα πολύ κερδοφόρο 2013) και Autohellas. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τελευταίας, «η εκτιμώμενη αύξηση των τουριστικών αφίξεων κυρίως από χώρες της Δυτικής Ευρώπης θα ενισχύσει τον κλάδο των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, ο οποίος θα ενδυναμωθεί σημαντικά με την άφιξη περίπου 18,5 εκατομμυρίων τουριστών».

• Ως εάν βαθμό, οι εταιρείες της ακτοπλοΐας (Attica Group, Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ) με τις δύο πρώτες να προσδοκούν για φέτος κάποια βελτίωση επιδόσεων.

• Ο όμιλος Κυριακούλη δραστηριοποιείται τόσο στις ενοικιάσεις σκαφών αναψυχής, όσο και στις εκμεταλλεύσεις που αφορούν μαρίνες (συχνά με μειοψηφικό ποσοστό). Παρουσία (μικρό ποσοστό του κύκλου εργασιών του) στις μαρίνες έχει επίσης και η Lamda Development.

• Ο ΟΛΠ, τα έσοδα του οποίου επηρεάζονται ως έναν βαθμό από την πορεία της κρουαζιέρας και τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών.

• Οι εταιρείες του ξενοδοχειακού κλάδου, όπως η Λάμψα, o Αστέρας Βουλιαγμένης, η Ιονική Ξενοδοχειακή και η ΓΕΚΕ (President).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Λάμψα, «για το 2014 αναμένεται να συνεχιστεί η αυξητική τάση των πωλήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδας. Παράλληλα, σημαντική αναμένεται η συμβολή της ένταξης στον όμιλο Λάμψα του ξενοδοχείου King George λόγω της οικονομίας κλίμακας που θα επιφέρει η συνέργεια των δύο ξενοδοχείων (η Μεγάλη Βρετανία το δεύτερο) σε επίπεδο τόσο διοίκησης όσο και αξιοποίησης προσωπικού καθώς και της συμβολής του στον κύκλο εργασιών της εταιρείας».

• Μια σειρά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ως έναν βαθμό με την ξενοδοχειακή δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, η εταιρεία Δάιος Πλαστικά που μεταξύ άλλων διαθέτει και δύο ξενοδοχειακές μονάδες (Θεσσαλονίκη, Κρήτη), σημειώνει πως «η ξενοδοχειακή μονάδα στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε το 2013 σταθεροποίηση στον κύκλο εργασιών της. Το 2014 αναμένεται μικρή βελτίωση. Η ξενοδοχειακή μονάδα της θυγατρικής Hellas Holiday Hotels ξεκίνησε να λειτουργεί στις 22/4/2010.

Ήδη βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της. Παρά τα πολύ δύσκολα χρόνια για την ελληνική οικονομία και, ειδικότερα, για τον τουρισμό, η Hellas Holiday Hotels παρουσίασε το 2013 αύξηση του κύκλου εργασιών της. Για το 2014 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση. Η μέχρι τώρα λειτουργία του ξενοδοχείου δημιούργησε ικανοποιημένους πελάτες και θετική φήμη στο εξωτερικό. Τα πρώτα μηνύματα για τη νέα σεζόν του 2014 είναι αρκετά αισιόδοξα».

Στον ξενοδοχειακό τομέα επίσης δραστηριοποιείται και ο βιομηχανικός όμιλος Καράτζη, η διοίκηση του οποίου εκτιμά πως «αναµένεται διατήρηση των πολύ καλών επιδόσεων που επιτεύχθηκαν το 2013». Επίσης αναμένει «οριακή αύξηση της πληρότητας και του κύκλου εργασιών. Τα εξαιρετικά µηνύµατα της τουριστικής αγοράς ευνοούν την αναβάθµιση και τον εκσυγχρονισµό του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ στο Nana Beach και σχεδιάζει την ανέγερση νέου ξενοδοχείου σε παράπλευρη παραθαλάσσια έκταση 32 στρεµµάτων.

Η νέα µονάδα θα είναι κατηγορίας 5άστερων και δυναµικότητας 118 δωµατίων και 240 κλινών. Για το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο, προϋπολογισµού 15 εκατ. ευρώ, έχει κατατεθεί αίτηση ένταξης στις διατάξεις του Α.Ν. 3908/2011».

Μικρής έκτασης επηρεασμός υπάρχει και για τον όμιλο Τροπαία (πρώην ΣΑΝΥΟ) λόγω της κατοχής ενός ξενοδοχείου στη Θράκη.

Οι εισηγμένες του ομίλου Στέγγου (Τεχνική Ολυμπιακή και Μοχλός) επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την πορεία του τουρισμού, λόγω της συμμετοχής τους στο συγκρότημα του Πόρτο Καρράς. Αντίθετα, η εισηγμένη Γ.Ε. Δημητρίου που διέθετε ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα προχώρησε στην πώλησή της μέσα στο 2013.

Από την πορεία του τουρισμού (υψηλότερη κατανάλωση κατά θερινούς μήνες) επηρεάζονται επίσης και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται -μεταξύ άλλων- οι εισηγμένες ΕΛΠΕ (μέσω των θυγατρικών EKO και BP), Motor Oil (μέσω των θυγατρικών Shell, Avin), η Cyclon, η REVOIL και η ΕΛΙΝΟΪΛ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v