Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Ισχυρή κερδοφορία και υψηλές απαιτήσεις

Τα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν σε 55 εκατομμύρια το 2013. Ωστόσο οι απαιτήσεις από τις συναλλαγές στην αγορά ενέργειας αυξήθηκαν στα 624,26 εκατ. Οι στρατηγικοί στόχοι της εταιρίας.

ΑΔΜΗΕ: Ισχυρή κερδοφορία και υψηλές απαιτήσεις

Βελτιωμένα αποτελέσματα έχει ο ισολογισμός του υπό ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ για το 2013. Ωστόσο αγκάθι συνεχίζει να παραμένει το υψηλό ποσό των απαιτήσεων που έχει από τις συναλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό ανέρχεται σε 624,26 εκατομμύρια έναντι 531,73 εκατομμυρίων το 2012 και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς ύψους 591,13 εκατομμυρίων έναντι 460,76 εκατομμυρίων το 2012.

Ο ισολογισμός του ΑΔΜΗΕ είναι ο τρίτος από τότε που ιδρύθηκε ως αυτοτελής εταιρεία με απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ηλεκτρικής της ΔΕΗ, η οποία και παραμένει μοναδικός μέτοχος της εταιρείας, έως ότου ιδιωτικοποιηθεί.

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, ο επενδυτής θα εξαγοράσει από τη ΔΕΗ το 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και το Ελληνικό Δημόσιο το υπόλοιπο 34%, με το ίδιο τίμημα ανά μετοχή, όπως θα προκύψει για το 66%.

Με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού της εταιρείας, τα συνολικά έσοδα της βελτιώθηκαν περαιτέρω και ανήλθαν σε 347 εκατομμύρια ευρώ από 325 εκατομμύρια το 2012, με την λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να ανέρχεται πλέον σε 174 εκατομμύρια έναντι 118 εκατομμυρίων το 2012, και τις καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές -παρά τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς- να ανέρχονται σε 226 εκατομμύρια.

Έτσι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 55 εκατομμύρια από 25 εκατομμύρια το 2012 (περιθώριο 16% το 2013, έναντι 8% το 2012). Ωστόσο η γ.σ. της εταιρείας (ΔΕΗ) αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος.

Ορόσημο σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ιωάννη Γιαρέντη, αποτελεί η αναμενόμενη αναχρηματοδότηση συνολικού δανεισμού 337 εκατομμυρίων με ευνοϊκούς όρους με ορίζοντα πενταετίας, χάρη στη στήριξη των εγχώριων τραπεζών.

Το πάγιο ενεργητικό της εταιρείας ανέρχεται σε 1,54 δισ. ευρώ, ενώ η αξία της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης (επί αυτού του ποσού υπολογίζεται η απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων) αυξήθηκε σε 1.42 δισ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΔΜΗΕ το 2013 ανήλθε σε 119 εκατομμύρια περίπου, το οποίο η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ως επιτυχία, αφού εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου συνεχούς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης.

Στρατηγικός στόχος του ΑΔΜΗΕ για το μέλλον, είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων με σκοπό την διασφάλιση υλοποίησης του δεκαετούς επιχειρηματικού πλάνου ανάπτυξης.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη καταρτίσει πλάνο χρηματοδότησης το οποίο εφαρμόζει σταδιακά όποτε οι συνθήκες στις αγορές κρίνονται κατάλληλες. Ως αφετηρία του πλάνου χρηματοδότησης για το 2014, έχουν ήδη διασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 140 εκατομμύρια για την υλοποίηση μελλοντικών επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v