Μηνύματα στήριξης και... πειθαρχίας φέρνει η Μέρκελ

Στην Αθήνα η καγκελάριος. Τι θα κρύβει στις αποσκευές της. Νέα «καλή είδηση» για την οικονομία μας ψάχνει η κυβέρνηση. Οι συναντήσεις με επιχειρηματίες και το τετ α τετ με Σαμαρά. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το ομόλογο και η αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Μηνύματα στήριξης και... πειθαρχίας φέρνει η Μέρκελ

Τη δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μέσα σε 48 ώρες επιζητεί σήμερα η Αθήνα. Μετά τη χθεσινή επισημοποίηση της εξόδου της χώρας μας στις αγορές για πρώτη φορά μετά το 2010, η κυβέρνηση θέτει τον επόμενο στόχο της. Κι αυτός δεν είναι άλλος από μια θερμή δήλωση στήριξης από την Άγκελα Μέρκελ κατά τη σημερινή ολιγόωρη επίσκεψή της στην πρωτεύουσα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, σε συνέχεια των χθεσινών τοποθετήσεων της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του εκπροσώπου της Κομισιόν, αναμένεται να δώσει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση και στους πολίτες για τις μέχρι τώρα προσπάθειές τους, ωστόσο θα διαμηνύσει ότι δεν θα πρέπει ούτε στιγμή να ξεφύγουμε των στόχων μας, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Μία από τις εξαγγελίες που θα έχει στις αποσκευές της η Α. Μέρκελ είναι η σύσταση του επενδυτικού ταμείου και του ποσού με το οποίο αυτό θα αρχίσει, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το σχέδιο δράσης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την εύρεση εργασίας σε ανέργους. Κάτι άλλωστε που ήδη έθεσε στον Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. Ο πρωθυπουργός θεωρείται πιθανόν να θέσει στην υψηλή προσκεκλημένη του το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο, όπως λένε στην κυβέρνηση, ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση, παραπέμποντας στην απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών πριν από ενάμιση χρόνο.

Αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την επίσκεψή της στην Αθήνα, καθώς θα προσπαθήσει να εμφανίσει στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη ως απόλυτα επιτυχημένη την πολιτική λιτότητας με την οποία πορευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, υποστηρίζουν στην καγκελαρία, θα αποδυναμωθούν και οι ευρωσκεπτικιστές, εν όψει και των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Α. Μέρκελ έφτασε στην Αθήνα στις 14:30, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ στο αεροδρόμιο την υποδέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς. Στις 3.15 μ.μ., μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα παραστούν σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες στο Χίλτον. Στη συνέχεια, θα συνομιλήσουν με εκπροσώπους φορέων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ακολούθως, γύρω στις 5.30 μ.μ., θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την τετ α τετ συνάντησή τους, θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και αμέσως μετά η καγκελάριος θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στο Βερολίνο. Είναι η δεύτερη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στη χώρα μας επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά - η πρώτη είχε γίνει λίγο μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, στις 9 Οκτωβρίου 2012.

Ο Αντώνης Σαμαράς, με τον χρόνο για τις κάλπες να μετρά πλέον αντίστροφα, θέλει να δείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο στην κοινή γνώμη πως οι εταίροι μας πλέον εμπιστεύονται απόλυτα την κυβέρνησή του. Κάτι που συμβαίνει από χθες και με τις αγορές, οι οποίες, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, "εκφράζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία".

Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν συμμερίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν κάνει γνωστό ότι θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σήμερα από τα συνδικάτα κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v