RBS: Ερχονται άλλες δυο εκδόσεις από Ελλάδα

Δεν θα αργήσουν οι αναβαθμίσεις της Ελλάδας εκτιμά η Royal Bank of Scotland. Βλέπει δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων από τη χώρα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το τρίτο πακέτο παραμένει το βασικό σενάριο της τράπεζας.

RBS: Ερχονται άλλες δυο εκδόσεις από Ελλάδα

Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου ήταν τεράστια επιτυχία υποστηρίζει η Royal Bank of Scotland σε ανάλυσή της. Εκτιμά ότι έχει πολιτικό αντίκτυπο καθώς αποτελεί παράγοντα μείωσης του πολιτικού ρίσκου, δίνοντας ένα ακόμα επιχείρημα στην κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές στην κόντρα με την αντιπολίτευση για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση. Υποστηρίζει μάλιστα ότι θα βοηθήσει τη Ν.Δ. να επανακτήσει το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κι η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σε οικονομικό επίπεδο, τα οφέλη προέρχονται από τους εξής παράγοντες:

α) Τα βελτιωμένα ratings. H RBS εκτιμά ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα επιταχύνουν την αναβάθμιση της Ελλάδας. Αν και δεν αναμένεται να τοποθετήσουν τη χώρα σε «επενδυτική βαθμίδα» φέτος (σ.σ. S&P και Fitch μας τοποθετούν έξι κλίμακες χαμηλότερα και η Moody’s εννέα), βλέπει ως πιθανή την αναβάθμιση σε BB τους επόμενους μήνες. Μπορεί μια χώρα να σηκώσει 3 δισ. με 5% και η Moody’s να την έχει μόλις μία βαθμίδα πάνω από τη χρεοκοπία; Αυτό αναρωτιούνται οι αναλυτές.

β) Η Ελλάδα θα επιστρέψει σίγουρα στις αγορές ξανά φέτος. Η RBS περίμενε φέτος εκδόσεις 5 δισ. ευρώ και τώρα ανεβάζει την πρόβλεψη στα 8 δισ., κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης. Σημειώνει ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τους δανειστές οι οποίοι δεν έβλεπαν θετικά την έξοδο στις αγορές δεδομένου ότι εκκρεμούν ακόμα ορισμένες μεταρρυθμίσεις.

Ο οίκος περιμένει νέες εκδόσεις για να εξομαλυνθεί η καμπύλη επιτοκίων και μάλιστα προβλέπει ότι θα υπάρξουν δύο εκδόσεις. Δεδομένης μάλιστα της ισχυρής ζήτησης, πιστεύει ότι η Αθήνα δεν θα περιμένει πολύ.

Βασικό σενάριο το τρίτο πακέτο

Σύμφωνα με την RBS, το βασικό σενάριο παραμένει ότι η χώρα θα πάρει τρίτο πακέτο βοήθειας, όμως τώρα υπάρχουν ορισμένα νέα «θετικά» στοιχεία. Οι πολιτικοί ξαφνιάστηκαν από την επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Πορτογαλία που οδεύει για έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ η διάθεση να αποφευχθούν νέα δάνεια είναι η επικρατούσα τάση στην Ελλάδα, που προτιμά μια πιστωτική γραμμή από τον ESM αντί νέο δάνειο. Η Ε.Ε. όμως στρέφεται στην τελευταία λύση προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Ο οίκος εκτιμά, ωστόσο, ότι η χώρα μπορεί να κλείσει μέρος του χρηματοδοτικού κενού τα επόμενα χρόνια μέσω των 11 δισ. του «μαξιλαριού» του ΤΧΣ και των ιδιωτικοποιήσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v