PwC: Πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της ανάκαμψης

Πώς μπορεί να κινητοποιήσει η χώρα επενδύσεις ως 40 δισ. ευρώ. Οι τρεις κλάδοι με στρατηγικό και γεωγραφικό πλεονέκτημα και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Ανακτάται η εμπιστοσύνη των αγορών. Γιατί είναι βιώσιμο το χρέος.

PwC: Πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της ανάκαμψης
Επενδύσεις συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ μπορεί να συγκεντρώσει μέσα στην επόμενη 6ετία η ελληνική οικονομία, εφόσον η κυβέρνηση δημιουργήσει φιλοεπενδυτικό περιβάλλον και επικεντρώσει τις δημόσιες επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομών σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και οι μεταφορές.

Η μεγαλύτερη, διεθνώς, ελεγκτική εταιρεία παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη νέα μελέτη, με τον τίτλο «Τροφοδοτώντας την ανάπτυξη», που αποτελεί την επικαιροποίηση της αντίστοιχης του περασμένου Νοεμβρίου, τα βασικά σημεία της οποίας είχε δημοσιεύσει το Euro2day.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι το ελληνικό χρέος μετά και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι υπό έλεγχο και βιώσιμο και παρουσιάζει μια συγκεκριμένη πρόταση στρατηγικής για την τόνωση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την PwC το άθροισμα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους της Ελλάδας ανέρχεται στο 286% του ΑΕΠ, με στοιχεία 2012, και είναι το τέταρτο υψηλότερο της Ευρωζώνης μετά τις Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Το πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει θεωρητικά το δημόσιο χρέος, το οποίο μετά το PSI διαμορφώθηκε στα 340 δις ευρώ, ενώ η καθαρή παρούσα αξία του με συντελεστή προεξόφλησης 5% διαμορφώνεται στα 167,4 δις ευρώ.

Με δεδομένο, όμως, ότι το 71% του δημόσιου χρέους είναι στα χέρια εταίρων και πιστωτών της χώρας με μακρινές λήξεις και χαμηλά επιτόκια, «το πρόβλημα του χρέους είναι πίσω μας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC κ. Κώστας Μητρόπουλος. Η πρόσφατη επιτυχής έξοδος της χώρας στις αγορές επιβεβαιώνει, τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μπροστά μας, σύμφωνα με την PwC, είναι το στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας και για να κερδηθεί απαιτούνται πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις της τάξης των 12 δισ. ευρώ. Οι ετήσιες επενδύσεις πρέπει να ανέλθουν στο 22% του ΑΕΠ από περίπου 15% σήμερα για να υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμούς υψηλότερους του 3% ετησίως.

Οι επενδύσεις θα πρέπει να έλθουν κυρίως από το εξωτερικό με δεδομένο ότι οι τράπεζες παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο και επομένως έχουν τους περιορισμούς της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε ως προς την πιστωτική επέκταση.

Η πτωτική πορεία στα yields των κρατικών και εταιρικών ομολόγων αποτυπώνει ότι η χώρα αρχίζει να ανακτά και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών, κάτι που αποδείχθηκε έμπρακτα και με την επιτυχή έκδοση 5ετούς κρατικού ομολόγου.

Πού πρέπει να κατευθυνθούν οι νέες επενδύσεις

Σύμφωνα με την PwC οι επενδύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στους τομείς που η χώρα διαθέτει γεωγραφικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι κλάδοι Τουρισμού και των Υποδομών. Για να έχουν δε γρήγορη επίδραση στην οικονομία θα πρέπει να επικεντρωθούν σε κλάδους με μεγάλο μέγεθος, μεγάλο πολλαπλασιαστή και σε μεγάλα έργα

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και ταυτόχρονα η γεωγραφική της θέση έχει αναβαθμισθεί τόσο στον ενεργειακό χάρτη όσο και στο χάρτη των μεταφορών και του διεθνούς εμπορείου μετά την οικονομική ισχυροποίηση της Κίνας.

Τουρισμός, διεθνές εμπόριο και ενεργειακές διασυνδέσεις αποτελούν τα τρία στρατηγικά πεδία για την επικέντρωση των επενδύσεων, σύμφωνα με τη μελέτη. Αν υιοθετηθεί η παραπάνω στρατηγικοί θα τονωθούν οι κλάδοι Μεταφορών και Logistics, Κατασκευών, υπηρεσιών φιλοξενίας αλλά και η βιομηχανία και η παροχή υπηρεσιών ευρύτερα.

Επενδύσεις 20 δισ. στις υποδομές ως το 2020

Οι επενδύσεις στις υποδομές μέσω των ΣΔΙΤ μπορούν να κινητοποιήσουν 20 δισ. ευρώ ως το 2020 σύμφωνα με την PwC. Ειδικότερα οι επενδύσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος (αναβάθμιση αεροδρομίων, λιμένων, μαρίνες, λιμάνια κρουαζιέρας, νέο αεροδρόμιο σε Καστέλι) θα μπορούσαν να φθάσουν στα 3 δισ. ευρώ.

Για τις ενεργειακές διασυνδέσεις (διασύνδεση νήσων Αιγαίου και Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ, διασύνδεση του αγωγού φυσικού αερίου με Τουρκία, Ιταλία και Βαλκάνια, κατασκευή αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φ/α στη Βόρεια Ελλάδα, νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ) το ύψος των κεφαλαίων που μπορούν να κινητοποιηθούν μπορεί να φθάσει στα 12 δισ. ευρώ και για το διεθνές εμπόριο (υπηρεσίες μεταφόρτωσης σε ΟΛΘ και ΟΛΠ, νέα οδικά έργα κά) στα 2 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις στους παραπάνω τομείς υποδομών έχουν υψηλό πολλαπλασιαστή επομένως η επίπτωση στο ΑΕΠ μπορεί να φθάσει και στα 40 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις 20 δισ. ευρώ και στον τουρισμό

Η μελέτη προβλέπει ότι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν και κεφάλαια 20 δις ευρώ για επενδύσεις στον τουρισμό ως το 2020 αρκεί να υπάρξει απλοποίηση και σαφήνεια στο πλαίσιο αδειοδοτήσεων, να δημιουργηθούν μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων, να αναπτυχθεί σταδιακά η αγορά εξοχικής κατοικίας, να προχωρήσει η αποτελεσματική αναδιάρθρωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τις τράπεζες και να προβληθεί η χώρα ως προορισμός 5 αστέρων.

Τα μεγέθη των τουριστικών επιχειρήσεων παραμένουν πολύ μικρά στην Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος εγχώριος ξενοδοχειακός όμιλος έχει μόλις 17 χιλιάδες κλίνες ενώ στις 1000 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνεται δυσανάλογος αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων όταν η συμβολή του Τουρισμού στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 7%.

Σύμφωνα με την PwC η εστίαση των επενδύσεων σε μεγάλα έργα υποδομής και σε πεδία όπως ο Τουρισμός, οι ενεργειακές διασυνδέσεις και το διεθνές εμπόριο αποτελεί τον ευκολότερο δρόμο για την γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

Προυπόθεση αποτελεί η απλοποίηση και σταθερότητα του νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου της χώρας ενώ η εταιρεία διαπιστώνει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην άρση των περιορισμών και των αντικινήτρων με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα η διάρθρωση των πόρων του ΕΣΠΑ, παρ ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη επιτρέπει την έναρξη μεγάλων έργων στις υποδομές ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιτρέπει με τη σειρά της την έναρξη της ενεργητικής διαχείρισης των προβληματικών δανείων, τα αποτελέσματα της οποίας θα αρχίσουν να φαίνονται από το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

 

***Αναλυτικά η παρουσίαση της PwC δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v