Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φαγωμάρα» στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις κάλπες

Στα ύψη η εσωκομματική κόντρα για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Δεν έκλεισε η τελική λίστα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στο τραπέζι και πάλι η έξοδος από το ευρώ. Αύριο η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ.

«Φαγωμάρα» στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις κάλπες

Μετά την έντονη οικονομικά προηγούμενη εβδομάδα, κατά την οποία μεταξύ των άλλων η χώρα μας βγήκε στις αγορές και υποδέχθηκε την Άγκελα Μέρκελ, τα κόμματα ανεβάζουν στροφές προσβλέποντας σε θετική παρουσία τους κατά τις διπλές εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου.

Η προεκλογική μάχη αρχίζει να φουντώνει και θα κορυφωθεί μετά και την ολοκλήρωση του παζλ με τους υποψήφιους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Νέα Δημοκρατία θα ανακοινώσει αύριο τη σχετική λίστα, ο κυβερνητικός της εταίρος το ΠΑΣΟΚ -διά της Ελιάς στην οποία συμμετέχει- το έχει ήδη πράξει, ενώ από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ, και πάλι δεν λείπουν τα προβλήματα, καθώς η χθεσινή διαδικασία κατάρτισης του ψηφοδελτίου υπήρξε ακόμα μία αφορμή για την ηγετική ομάδα και την αριστερή πλατφόρμα (εσωκομματική αντιπολίτευση) να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε κυρίως για πρόσωπα που προέρχονται κυρίως από το παλαιό ΠΑΣΟΚ και τα οποία θέλει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά όχι η ομάδα Λαφαζάνη. Ανάμεσά τους, ο ευρωβουλευτής επί Γιώργου Παπανδρέου Κρίτων Αρσένης, η πρώην ευρωβουλευτής Μυρσίνη Ζορμπά (φίλα προσκείμενη στον Κώστα Σημίτη), ο πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και οι οικονομολόγοι Γιάννης Βαρουφάκης και Κώστας Λαπαβίτσας.

Απόφαση για το πολιτικό μέλλον των συγκεκριμένων υποψηφίων δεν ελήφθη, κάτι που ίσως γίνει στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Το ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποτελείται από κομματικά στελέχη (η ψηφοφορία διεξήχθη αργά το βράδυ) και από εξωκομματικές προσωπικότητες. Τα 36 από τα 42 ονόματα είναι τα εξής: 

Οι συνεργαζόμενοι υποψήφιοι είναι:

Άκης Αρχοντόπουλος, συνδικαλιστής στην ΕΥΑΘ, Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος, Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος, Θέμης Κοτσιφάκης, πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Κωσνταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια, Δήμητρα Μανώλη, συνδικαλίστρια καθαρίστρια, Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος, Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός, Σάββας Ρομπόλης, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Σατιχά Σουλεϊμάν, ακτιβίστρια Ρομά, Αλεξάνδρα Χρηστακάκη, απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου, και Κώστας Χρυσόγονος, Συνταγματολόγος.

Κομματικά στελέχη

Σία Αναγνωστοπούλου, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Σόφη Παπαδόγιαννη, Πέτυ Πέρκα, Σοφία Σακοράφα, Ράνια Σβίγκου, Δέσποινα Σπανού, Μάγδα Σπηλιοπούλου, Ελένη Σωτηρίου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χάρης Γολέμης, Αλέκος Καλύβης, Χρήστος Λάσκος, Σωτήρης Μάρταλης, Γιάννης Μηλιός, Αλέξης Μπένος, Γιάννης Μπουρνούς, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Τόλιος και Νίκος Χουντής.

Η κόντρα με Λαφαζάνη

Η χθεσινή όξυνση των πνευμάτων μεταξύ των δύο τάσεων της Κουμουνδούρου προήλθε και για έναν ακόμα λόγο: από την εκτίμηση που διατύπωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ότι «η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη παρά τις δυσκολίες που θα τη συνοδέψουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά καθόλου καταστροφική επιλογή». Εξηγώντας μάλιστα τη θέση του αυτή, τόνισε ότι «αν χάσουμε τον ριζοσπαστισμό μας, δεν βλέπουμε κυβέρνηση ούτε με τα κιάλια».

Απαντώντας ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη για «ενίσχυση της ενότητας και της στιβαρής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ συνεργάτες του σημείωναν πως «η πρόταση εξόδου από το ευρώ δεν είναι καθόλου ριζοσπαστική».

Η εν λόγω κόντρα, πάντως, καθώς και η αναφορά του κ. Τσίπρα σε μια Ευρώπη «χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό», προκάλεσαν την αντίδραση της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Άννας Ασημακοπούλου: «Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ ζητά έξοδο από το ευρώ. Ο άλλος μισός προαναγγέλλει έξοδο από το ΝΑΤΟ. Και μετά αναρωτιούνται γιατί δεν ασχολείται κανείς μαζί τους».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επενδύουν στις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, προκειμένου να κερδίσουν πόντους στην εκλογική μάχη και ενώ αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, αποκάλυπταν ότι η Ευρώπη εξετάζει επιμήκυνση των ελληνικών δανείων σε 50 χρόνια και μείωση επιτοκίων.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, με άρθρο του στην Καθημερινή, επαναλάμβανε ότι «τρίτο μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει» και ότι «η Ελλάδα βήμα-βήμα τα καταφέρνει, αρκεί να μην κάνουμε πίσω τώρα».

Όσον αφορά το ευρωψηφοδέλτιο που θα παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., κάποια από τα ονόματα που θα περιλαμβάνει αναμένεται να είναι: Νίκη Τζαβέλλα και Ρόδη Κράτσα (ευρωβουλευτές), Μανώλης Κεφαλογιάννης και Κωστής Μουσουρούλης (βουλευτές), η πρώην βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο καθηγητής και σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Πολιτισμού Δημοσθένης Δαββέτας, οι δημοσιογράφοι Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος, ο Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ. Γιώργος Ανέστης, η Χριστίνα Χαλιλοπούλου, αναπληρώτρια Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης του κόμματος, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, πρώην Δήμαρχος Χαλανδρίου, ο Μανώλης Μαυρομμάτης, δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής, ο Γιάννης Σμυρλής, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ., ο γιατρός Δημήτρης Λινός, η ιστορικός και επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών Φωτεινή Τομαή, η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ζαννέτ Καλαντζάκου, ο καθηγητής Ιατρικής Χριστόδουλος Στεφανάδης, ίσως ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Θοδωρής Ζαγοράκης και η δημοσιογράφος Νατάσσα Ράγιου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v