Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση υφυπουργού ΠΕΚΑ με κλωστοϋφαντουργούς

Την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσει να δώσει λύση στο θέμα του ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζει η κλωστοϋφαντουργία έδωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου σε συναντηση που είχε με τη διοίκηση του ΣΕΒΚ.

Συνάντηση υφυπουργού ΠΕΚΑ με κλωστοϋφαντουργούς

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελευθέριος Κούρταλης, συνοδευόμενος από τα μέλη του Δ.Σ., κ. Αν. Βαρβαρέσου, Ελ. Μουζάκη, Ευρ. Δοντά, Γιάννη Ακκά, συνάντησαν την Παρασκευή 11.4.2014 τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, προκειμένου να συζητήσουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, το θέμα του ενεργειακού κόστους.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Μαυρούκας, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Γ. Στεργίου.

Η συνάντηση έγινε σε κλίμα πολύ θετικό και εποικοδομητικό, και με πνεύμα κατανόησης από τον Υφυπουργό, των προβλημάτων που τέθηκαν από τους φορείς του κλάδου, ο οποίος υπεσχέθη ότι θα προσπαθήσει να δώσει λύση, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του σημαντικού αυτού εξαγωγικού και εργατοβόρου κλάδου της ελληνικής οικονομίας.

Κατά την συνάντηση ο ΣΕΒΚ επέδωσε το κάτωθι υπόμνημα:

«Θέμα: «Το υπέρογκο ενεργειακό κόστος πλήττει την ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας»

Κύριε Υφυπουργέ,

Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία για πολλές δεκαετίες ήταν η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και από τους βασικούς βιομηχανικούς και εξαγωγικούς κλάδους, ο οποίος, δυστυχώς, έχει πληγεί καίρια την τελευταία δεκαετία, από την αθρόα εισαγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από Κίνα και χώρες χαμηλού κόστους, σήμερα δε, έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, από την μεγάλη ύφεση της οικονομίας και κινδυνεύει με τον αφανισμό της.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα σήμερα που αποτελούν τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα και οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση του μεγάλου αυτού παραγωγικού και εξαγωγικού κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας είναι το δυσβάσταχτο Ενεργειακό Κόστος, το οποίο ακυρώνει τις όποιες θετικές ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την μείωση του λειτουργικού κόστους των βιομηχανιών μας.

Τα παραπάνω έχουν επανειλημμένα επισημανθεί με επιστολές μας τα τελευταία 2 χρόνια και ειδικότερα:

• Έχουμε το ακριβότερο ρεύμα Μέσης Τάσης στην Ευρώπη, (η ΔΕΗ έχει αυξήσει την τελευταία τετραετία κατά 80% το κόστος του ρεύματος) με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής στη χώρα μας για τις εγχώριες βιομηχανίες του κλάδου, έφθασε να είναι το διπλάσιο από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, γεγονός που πλήττει την διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών έντασης ενέργειας, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των εναπομεινάντων επιχειρήσεών μας και οδηγεί σε αφανισμό χιλιάδων θέσεων εργασίας.

• Την ίδια στιγμή μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, κύρια εξαγωγικές, βγαίνουν διπλά ωφελημένες τόσο από τις χαμηλές τιμές ενέργειας όσο και από τα πολλαπλά μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, μειωμένες ρυθμιστικές χρεώσεις, υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου κ.λ.π.

Σας παραθέτουμε συγκεκριμένες ενέργειες άμεσης απόδοσης για την διάσωση των βιομηχανιών του κλάδου με χαρακτηριστικά Κατανάλωσης Υψηλής Τάσης:

1. Εφαρμογή του μέτρου της αντιστάθμισης CO2 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία για την κλωστοϋφαντουργία.

2. Εξίσωση των χρεώσεων Ε.Φ.Κ. με τις αντίστοιχες της Υψηλής Τάσης (από τα 5€/Mwh στα 2,5€/Μwh)

3. Εξίσωση του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας (χρεώσεις ΔΕΗ) για τους καταναλωτές Μέσης Τάσης με ετήσια κατανάλωση άνω των 13.000.000 Kwh σύμφωνα με τις χρεώσεις πελατών Υψηλής Τάσης.

4. Μείωση των χρεώσεων του δικτύου μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέλος, προκειμένου να μην αφανιστεί ο μεγάλος αυτός παραδοσιακός εξαγωγικός και εργατοβόρος κλάδος της χώρας μας και δεδομένου ότι, μόνο η παραγωγική οικονομία είναι η λύση για την έξοδό μας από την κρίση, είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσει η Κυβέρνηση στη μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους για ολόκληρο το κλάδο, πείθοντας την Ε.Ε. για την αναγκαιότητα εξαίρεσης του σημαντικού αυτού κλάδου για την οικονομία της χώρας, ώστε να μην θεωρηθεί σαν μέτρο επιδότησης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v