Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί... «άλλαξε» το πρωτογενές πλεόνασμα

Πώς περιορίστηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 με βάση τους κανόνες του προγράμματος. Η αλλαγή... χρονιάς στο μέρισμα της ΤτΕ και η μεταφορά κονδυλίων από το claw back του ΕΟΠΥΥ. Δεν διαταράσσεται το κοινωνικό μέρισμα λένε στην κυβέρνηση.

Γιατί... «άλλαξε» το πρωτογενές πλεόνασμα

Σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ περιορίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 με βάση τους κανόνες του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, ή 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και είχε αποτυπωθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Το χαμήλωμα του πήχη εξηγείται κυρίως στη βάση τριών στοιχείων:

1. Το μέρισμα των 480 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της στα τέλη Φεβρουαρίου ενεγράφη τελικά, μετά από απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ, στα έσοδα του 2014 και όχι στα έσοδα του 2013 όπως είχε αρχικά υπολογιστεί.

2. ΄Έσοδα 400 εκατ. ευρώ από το claw back του ΕΟΠΥΥ αντί για το 2013 ενεγράφησαν στα έτη 2011-2012.

3. Η ΕΛΣΤΑΤ διαπίστωσε μαύρη τρύπα 100 εκατ. ευρώ σε θυγατρικές δημοτικές επιχειρήσεις, την οποία βεβαίως μέτρησε στο ισοζύγιο.

Η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat βρίσκονταν σε αλληλογραφία τους τελευταίους μήνες προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια έσοδα που εισπράχθηκαν το 2014 θα μετρούσαν στο 2013, όπως έγινε τελικά για το μέρισμα της ΤτΕ και οι τελικές αποφάσεις για την στατιστική αποτύπωση διαφόρων μεγεθών αλλάζουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το πρόγραμμα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά το πρόγραμμα,σημειώνει ότι οι αλλαγές στα τελικά μεγέθη ουδόλως επηρεάζουν το κοινωνικό μέρισμα των 525 εκατ. ευρώ το οποίο έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ούτε επίσης και την εξόφληση επιπλέον 1 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζει ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, ενώ ισχύει στο ακέραιο -όπως σημειώνει- η εξαγγελία του πρωθυπουργού για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 2,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Αντίθετα, το ποσό που θα δοθεί για την εξόφληση χρέους θα είναι τελικά χαμηλότερο σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι τα 480 εκατ. ευρώ του μερίσματος της ΤτΕ θα περάσουν τελικά στον προϋπολογισμό του 2014 διευκολύνει τους δημοσιονομικούς στόχους για το τρέχον έτος. Ήδη άλλωστε στο πρώτο τρίμηνο καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η τρόικα είναι ενήμερη για τις εξελίξεις και με βάση τις ίδιες πηγές δεν έχει εγείρει το παραμικρό ζήτημα, καθώς οι αλλαγές οφείλονται ως επί το πλείστον σε στατιστική αποτύπωση μεγεθών. Άλλωστε, τα 2,4 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο μνημόνιο είχαν συμφωνηθεί απολύτως ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Οι νέες εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ το 2013 θα περιληφθούν στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Απριλίου και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα ψηφιστεί έως τις 5 Μαΐου οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση του Eurorgoup ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να θέσει επισήμως το ζήτημα της οριστικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα, άλλωστε, στις 23 Απριλίου η Eurostat αναμένεται να επικυρώσει χωρίς αστερίσκους (εκτός μεγάλου απροόπτου) τα δημοσιονομικά στοιχεία που απέστειλε η ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 με βάση τους συγκεκριμένους κανόνες ήταν 3,380 δισ. ευρώ (κατά τη Eurostat).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v